Bornholm

Nationale fietsroute nr. 10: Rond Bornholm

De warmte van de zon, het heldere licht en de rotsen langs de brede zandstranden. Dat is exclusieve van Bornholm. De afstanden zijn er niet al te groot en de fietswegen zijn uitstekend. Bornholm heeft een reeks leuke bezienswaardigheden. Kunsthandwerk is er in overvloed en glaskunstenaars zijn er veelvuldig. En dan is er steeds weer die blik op de witte zandstranden. Bornholm ligt midden in de Oostzee. Je kunt er per boot, maar ook per vliegtuig naartoe. 

Nationale route 10, kort en bondig

Het rondje Bornholm heeft een lengte van 105 kilometer, maar er zijn tal van mogelijkheden om de route te verkorten. Het tijdsbestek kun je zelf dus voor een groot deel bepalen.

Tien procent van de fietswegen bestaat uit grind, de rest van de route bestaat uit geasfalteerde paden. De noordkant is wat heuvelachtig, het zuidelijke deel is vlak.

De route-aanduiding op Bornholm verschilt ietwat van de aanduidingen in Denemarken zelf. Zijn alle negen routes bewegwijzerd op blauwe borden met rood-wit opschrift, op Bornholm staan groene bordjes met 'nummer 10' in het rood. Bornholm Amt heeft een kaart uitgegeven, waarop de gehele route te vinden is.

Het noordelijke deel

Begin je de fietstocht in Bornholms hoofdstad Rønne en ga je naar het noorden richting Allinge dan krijg je het heuvelachtige gebied het eerst.
Vanaf Rønne loopt een mooi fietspad van Blykobbe Plantage naar Hasle. Na Hasle komen de vissersdorpjes Helligpeder en Teglkås. Via de smalle weg kom je in Ginesminde en dan gaat het verder over het fietspad langs de imponerende rotskust. Er gaat een deel via een 115 meter lange trap; moeilijk met een aanhangwagentje of een zeer zwaar beladen rijwiel.
De rit gaat verder langs bijvoorbeeld Jons Kapel met een rotswand, die loodrecht vanuit zee oprijst. De granietgroeve bij Ringebakkerne is de moeite waard en de vissersdorpjes Vang en Slotslyngen met de kasteelruïne en Hammerhus 'op het topje' van Bornholm zijn eveens de moeite waard.

Diepe ravijnen en mooie baaien kenmerken dit stuk kust. Bij helder weer kun je over het Hammervandet de Zweedse provincie Skåne zien, eens behorend tot het Deense koninkrijk.

De oostkust van Bornholm - van Allinge tot Svaneke - heeft een overweldigende schoonheid; dit is Bornholm in een notendop. Wat historie, een fantastische rotskust met soms diep gespleten inhammen. Beslist regelmatig afstappen om onder de indruk te geraken van deze mooie kust. Bijvoorbeeld bij de 12 meter diepe Randkløveskår, maar ook bij Bornholms Kunstmuseum bij Helligdomsklipperne. Interessant is eveneens het Oluf Høst Museet, ingericht in zijn woning in Gudhjem.

In de buurt van Gudhjem zijn veel prehisto-rische vondsten gedaan. Het Gudhjem Museum in het oude stationsgebouw van het dorpje is leuk. Andere interessante zaken zijn het Landbrugsmuseet Melstedgård en het kleine privé-visserijmuseum bij Listed Havn. Maar ook de dorpjes zelf (Allinge, Gudhjem en Svaneke) zijn een nader bezoekje waard.

Het zuidelijke deel

Na Svaneke fiets je richting Årsdale, Neksø en Snogebæk. Zo kom je bij de zuidpunt Dueodde met zijn kilometers lange witte zandstranden (selika). De stranden zijn kindvriendelijk en het zal moeilijk zijn de kinderen hier weer op de fiets te krijgen. Is dat uiteindelijk toch gelukt dan wordt richting Rønne verder gefietst door een landbouwgebied.

Bornholm is een eiland waar veel kunstenaars wonen. Wil je alle ateliers bezoeken en hun werken nauwkeurig bestuderen dan moet je wel een paar weken extra voor deze fietsvakantie uittrekken.

Naast de kunstenaars drukt de visserij een belangrijk stempel op Bornholm, al is de betekenis van de visserij voor het eiland wel wat afgenomen. Gerookte haring is de nationale specialiteit van Bornholm. Er zijn diverse rokerijen, waar deze delicatesse heel vers te koop is. Soms nog warm. Er zijn haringrokerijen in Hasle, Allinge, Gudhjem, Årsdale, Svaneke, Nexø, Vestre Sømark en Arnager. Bij de rokerij in Hasle is een museum, waarin alles over de visserij van Bornholm en het haringroken uit de doeken wordt gedaan.

Bornholm is een bijzonder attractieve parel, waar het goed vakantievieren is. Ook kinderen zullen van het eiland gaan houden.

Bekijk alle 11 Nationale Fietsroutes
Lees meer over Fietsen in Denemarken 

Share this page