Budget accommodatie

Budget accommodatie

Een nachtelijk onderkomen hoeft in Denemarken niet uitzonderlijk kostbaar te zijn. Je kunt natuurlijk wel je knip flink trekken, want je hebt er designhotels en vijfsterren te kust en te keur. Maar er zijn overal ook eenvoudige en goedkope campings middenin de mooie Deense natuur. Er zijn ook back-pack hotels, huizenruil is mogelijk, vakantiehuizen zijn er van luxe tot eenvoudig en ga zo maar verder. Wat accommodatie betreft zijn er voor ieder budget mogelijkheden. Het hoeft helemaal niet duur te zijn.  Er zijn zelfs diverse dingen waarvoor niet betaald hoeft te worden. Musea hebben hun “gratis dagen”, er zijn openluchtfilmfestivals en diverse concerten zijn vrij toegankelijk. En Kopenhagen kun je gratis per fiets doorkruisen. 

Hostels

Danhostel Copenhagen City ligt in het centrum van de Deense hoofdstad en biedt een prachtig uitzicht over de stad. Dit is het grootste designhostel van Europa. De architect van dit hotel is Gubi, die ook de meubels voor het Museum of Modern Art in New York maakte. Er zijn 15 rookvrije etages.
Het goedkoopst is het overnachten in een gemeenschappelijke ruimte, een kamer dus die je met meerderen deelt. Dat kan al vanaf 120 kronen per persoon. Douches en toiletten zijn aanwezig. Er zijn hostels in heel Denemarken, vaak op de mooiste plekjes.
Om in een Danhostel te kunnen verblijven moet je een hostelpaspoort bezitten. Een dergelijk paspoort kost 70 kronen per persoon. Kinderen, die door een volwassene begeleid worden, hebben een dergelijk paspoort niet nodig. Heb je geen hostelpaspoort en wil je toch in een hostel overnachten dan kost dat 35 kronen extra.

Sleep In

Het goedkoopst is een overnachting in een Sleep In (in Kopenhagen en Aarhus). In een Sleep In ontmoet je de halve wereld. Backpackers van overal kiezen vaak voor een Sleep In. Je slaapt er in slaapzalen met gemeenschappelijke douche- en toiletfaciliteiten. Er kan ontbeten worden. Voor een Sleep In is geen speciaal paspoort nodig.
Kopenhagen heeft een aantal Sleep Ins. In het levendige stadsdeel Nørrebro zijn het populaire backpacker-hotel “Sleep in Heaven” en de milieuvriendelijke Sleep In “Sleep in Green”. Ook aan de Vesterbro en Østerbro zijn Sleep Ins. De City Sleep In in Aarhus is gelegen bij de haven, maar wel op loopafstand van het gezellige citycentrum.
Sommige Sleep Ins zijn alleen gedurende de zomer geopend. 

Lees meer:
www.sleepinheaven.com
http://www.belaegningen.dk
www.citysleep-in.dk

Vakantie in een aardbeienveld

Verdien ‘s morgens geld met het plukken van aardbeien en ga ’s middags van het leven genieten. Denemarken is een agrarisch land en inwoners van de Europese Unie mogen er uiterlijk 3 maanden seizoensarbeid verrichten (kijk voor alle informatie op www.seasonalwork.dk). Wanneer de aardbeien rijp zijn komen er jongeren uit heel Europa naar Denemarken om er de vruchten te plukken. Ze verblijven in tenten op de boerderijen; een unieke gelegenheid om er andere jonge mensen te ontmoeten.
Wanneer het aardbeienseizoen voorbij is blijft er werk genoeg over op de boerderij of anders maar naar een ander boerenbedrijf in Denemarken.

Campings en ander onderdak

Vakantievieren op een Deense camping is heel aangenaam. De Deense campings zijn heel goed geoutilleerd. Er zijn naast de sterrencampings ook 750 zeer eenvoudige en goedkope campings te vinden. Deze liggen meestal middenin de bossen, bij boerderijen of op andere leuke plekken. Ongeveer éénderde van deze campings beschikt over een “shelter” (een afdak), waar je niet speciaal een tent nodig hebt. De meeste van deze campings hebben een kampvuur en toilet en water in de nabijheid. Een overnachting kost ongeveer 15 kronen per persoon; soms kost het zelfs niets. Deze campings zijn heel geschikt voor wandelaars, fietsers en paardrijders, die heel ‘easy’ willen overnachten. Deze campings zijn niet bedoeld voor mensen die per motorvoertuig reizen. Het boek “Overnatning i det fri” (overnachten in de vrijheid) beschrijft 750 van deze campings. Het boekwerkje is te verkrijgen bij het plaatselijke toeristenbureau en in boekwinkels.

Eilandcampings

Eilandcampings zijn bij Deense families heel populair. Ze liggen doorgaans op eilandjes, waarvan er sommige niet eens wegen hebben. Je verblijft er in tenten, kookt gezamenlijk in een groep en eet samen rond een vuur. Er zijn diverse activiteiten op deze campings. Uiteraard zijn er veel watersportmogelijkheden. Te boeken via www.billet.dk en te bekijken op de website www.oelejr.dk

Woningruil

Het is mogelijk je woning te ruilen met een Deense familie, die dan in jouw huis trekt. Woningruil is een populaire en economisch aantrekkelijke manier van vakantiehouden; je hoeft eenvoudigweg niets voor je accommodatie te betalen. Je moet er wel de plantjes watergeven, grasmaaien en dat soort dingen. Op deze manier leer je de Denen en het Deense dagelijkse leven wel heel goed kennen.
Lees meer:
www.bbdk.dk/byt
www.intervac.dk
www.huizenruil.com

Share this page