Kathedraal van Roskilde

Dorpen en stadjes

De bisschopsstad Roskilde ligt in het hart van West-Seeland en kent een rijk koninklijk en Viking verleden. De rest van de regio is bezaaid met prachtige, landelijke dorpen, elk met hun eigen bijzondere redenen om te bezoeken.

Roskilde

De historische kathedraal van de stad Roskilde wacht op je in West-Seeland. Deze kathedraal is de laatste rustplaats van bijna 40 Deense koningen en koninginnen en staat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO als eerst gotische bakstenen kathedraal van Europa. Ontdek ook meer dan 1000 jaar geschiedenis in het Vikingschipmusem. Hier kun je zelfs echte Vikingschepen bekijken die werden gevonden op de bodem van de Roskilde Fjord. 

Nykøbing S

Nykøbing S is een gezellig stadje op het schiereiland Odsherred. Loop binnen bij de diverse galeries waar kunst en handwerk tentoongesteld wordt. 

Ringsted

In Ringsted is de geschiedenis nog steeds erg aanwezig, met in het bijzonder de kerk van St. Bendt. Op het kerkhof staan talloze koninklijke graven waarvan sommige zelfs helemaal teruggaan tot in de middeleeuwen. 

Sorø

Sorø heeft ook een rijke geschiedenis. Wandel tussen de graven van nobelen in de prachtige abdijkerk van de stad. De oprichter van Kopenhagen, bisschop Absalon ligt hier ook begraven. Langs het meer van Sorø zijn talloze wandelpaden te vinden die je naar de mooiste plekjes in de regio brengen. 

Skælskør

Treed in de voetsporen van sprookjesverteller Hans Christian Andersen, die vroeger vaak het landhuis van Holsteinborg heeft bezocht. Dit landhuis ligt nabij de plaats Skælskør. Dit pittoreske stadje ligt tussen een fjord en een kleine baai. Borreby, een ander groot landhuis ligt hier vlakbij. 

Havneby

Bezoek in Havneby de schat van deze kleine stad - een rokerij (Røgeriet) ontworpen door de wereldberoemde Deense architect Arne Jacobsen.

Andere historische stadjes

Pak de veerboot en vaar naar de monding van Isefjord bij Rørvig, een populair klein vakantieplaatsje. Zowel Slagelse als Holbæk liggen ook aan de fjord en zijn bruisende marktsteden. Geniet van een heerlijk visgerecht of een ontspannen wandeling in de herontwikkelde haven van Korsør. De haven van Kalandborg is nog steeds in werking, hiervandaan kun je de veerboot pakken naar Aarhus en het eiland Samsø. 

Share this page