Maritieme geschiedenis

Maritiem erfgoed

Het is gemakkelijk om het water op te gaan en zelf de Deense maritieme geschiedenis te ervaren. Een aantal havenstadjes in Denemarken beschikken over belangrijke maritieme attracties en oude zeilschepen, ook worden hier regelmatig festivals georganiseerd. Lees verder en ontdek de zeegeschiedenis van Denemarken.

Roeien in een Vikingsloep

In het Vikingschipmuseum in Roskilde kun je voor even meemaken hoe het is om te roeien op een gereconstrueerd Vikingschip. Op de museumwerf kun je bovendien een aantal ambachtslieden aan het werk zien en een praatje met marine archeologen maken.

De oudste rivierboot ter wereld

Maak een tochtje over de meren in de buurt van Silkeborg in de oudste operationele raderstoomboot ter wereld, Hjejlen. Aan boord ervaar je 150 jaar geschiedenis en vaar je langs glooiende heuvels, b ossen en het AQUA zoetwaterpark.

Het fregat Jutland

In Ebeltoft kun je het langste ouderwetse fregat ter wereld bekijken, genaamd Fregat Jutland (Fregatten Jylland). Bekijk de volledig gepantserde kanonnen van dichtbij en bezoek de oude scheepswerf waar je dagelijks mee kunt varen op een zeiltocht langs de kust van het Nationaal Park Mols Bjerge.

Tall Ships Race 2013

De grootste klassieke zeilwedstrijd van Europa, waarin prachtige klassieke schepen aan meedoen, gaat in 2012 van start in Aarhus. Tussen 4 en 7 juli 2013 kun je de start van de race meemaken.

De Deense Maritieme Museum

De huidige Deense Maritiem Museum is te vinden op in Kasteel Kronborg in Elsinore (Helsingør). Dit kasteel staat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Tot 2013 kun je het museum hier bezoeken, daarna zal het verhuizen naar een nieuwe plaats in het havengebied, ontworpen door Deense architect Bjarke Ingels.

Het Koninklijke Deense Marine Museum

Een bijzondere collectie oude scheepsmodellen zijn te bezichtigen in het Koninklijk Deens Maritiem Museum, velen van hen zijn meer dan 300 jaar oud. Bezoek het museum in een oud ziekenhuis voor zeelieden in het historische centrum van Kopenhagen.

De Funense Archipel

Spring aan boord van de MS Helge, een ouderwetse veerboot die je meeneemt op een rondreis door de Funense Archipel. Je zult ook Troense bezoeken, een van de meest pittoreske dorpen van Denemarken met rietgedekte huisjes en het mooie 17e eeuwse Kasteel Valdemar.

Wedstrijdje varen

Zin om mee te doen aan een wedstrijd met 40 oude zeilboten? De jaarlijks georganiseerde Ronde van Funen (Fyn Rundt) staat open voor betalende deelnemers. Je kunt een of meerdere dagen zeilen en in historische havens aanleggen zoals Kerteminde en Faaborg.

Maritiem Centrum Denemarken

Bezoek het nationale Martieme Centrum van Denemarken in Svendborg en geniet van zeiltochten op oude boten naar lokale eilandjes zoals Skarø en bewonder het mooie uitzicht onderweg. De beroemde Ronde van Funen vertrekt tevens vanaf hier.

Fejø fruitboten

Elk jaar in september, kun je de aankomst van de fruitboten van Fejø zien in het Nyhavn kanaal in Kopenhagen. Deze boten brengen sinds de jaren ’30 appels en peren vanaf het eiland naar de hoofdstad. De opbrengst van het verkochte fruit gaat naar liefdadigheidsinstellingen voor kinderen op het eiland.

Vintage dinghy zeilen

Wil je iets unieks meemaken, ga dan het eiland Strynø en huur een smakke. Een smakke is een oud houten bootje die je kunt huren bij de oude haven van het eiland. Stap in de boot en ga op zoek naar zeehonden!

Tordenskiold Dagen

Tordenskiold was een Deens-Noorse zeeheld, en ieder jaar wordt hij weer geëerd tijdens het gekostumeerde festival in de stad Frederikshavn. Woon reconstructies van historische gebeurtenissen bij die plaatvonden tijdens de Grote Noordse Oorlog (1709-1720).

De Ertholmene zeevesting

Het kleine cluster Ertholmene eilanden nabij Bornholm, is eigenlijk een 300 jaar oude marinevesting op de rotsen in de Oostzee. De eilanden zijn de thuisbasis van iets minder dan 100 mensen en je kunt ze met de boot vanaf Bornholm bezoeken.

Share this page