Vikingen in Denemarken

Restanten uit de Vikingtijd

Duizend jaar geleden hebben de Vikingen een onuitwisbare stempel gedrukt op grote delen van Europa. Thuisland Denemarken is gevormd door de Vikingcultuur en op een aantal plekken in het land kun je dit nog goed ervaren. Bekijk een echt Vikingschip van dichtbij en bezoek in de zomermaanden een traditionele Vikingmarkt.

Geboorte van een koninkrijk

Jelling, in Jutland, staat op de werelderfgoedlijst van de UNESCO. Hier vind je duizend-jaar-oude runenstenen, ooit neergezet door Vikingkoningen. Ze staan er nog steeds, tussen twee enorme grafheuvels. Op de grootste steen kun je een inscriptie van koning Harald Blauwtand lezen. Op dit nationale ‘geboortebewijs’ staat dat hij Denemarken verenigd heeft en dat hij het Christendom naar het nieuwe koninkrijk gebracht heeft. Het bezoekerscentrum, koninklijk Jelling, neemt je mee door de geschiedenis van de monumenten gedurende duizend jaar.  Het Museum Moesgaard, bij Aarhus, heeft nog veel meer fascinerende runenstenen uit het Vikingtijdperk.

Vikingmonumenten

Denemarken is bedekt met Vikingmonumenten. Het Vikingmuseum Ladby (Ladbyskibet) op Funen (Fyn) is een Vikingschip waarin een hoofdman met al zijn dierbare bezittingen begraven was. De runensteen van Glavendrup ligt ook op Funen. Hierop  staat de langste inscriptie van Denemarken. Je kunt ook een bezoekje brengen aan de Viking grafheuvels in dit gebied. Deze hebben de vorm van een schip. Bij Lindholm Høje, bij Aalborg, kun je tussen de grootste grafheuvels van Scandinavië door wandelen. Maak de speciale rondreis langs alle Vikingschatten van Denemarken.

Vikingmonumenten

De Vikingen domineerden de regio dankzij hun macht over de zee en hun talenten als scheepsbouwers en krijgers. Wanneer hun boten naderden werden de mensen bang. Je kunt dat machtige gevoel zelf ervaren in het Vikingschip Museum in Roskilde. Hier zijn vijf gerestaureerde langboten tentoongesteld, die op de bodem van de fjord gevonden zijn. 

Zeilen met een Vikingship

Dankzij hun sterke beheersing van de zee en hun vaardigheid als scheepsbouwers en krijgers domineerden de Vikingen de regio. Door de bouw en uitstraling van de schepen sloeg de angst toe in de harten van de mensen. In het Vikingschipmuseum in Roskilde kun je vijf originele Vikingschepen bewonderen die van de bodem van het nabijgelegen fjord zijn geborgen. Ook kun je dagelijks zeiltochten maken op het rustige water bij het Vikingschip Museum in Roskilde, een historische stad met een kathedraal en ooit de Deense hoofdstad. In de museumhaven kun je ook zien hoe vaartuigen worden vervaardigd met hout van pas omgehakte eiken, op dezelfde manier als 1000 jaar geleden. In het museum kun je vijf originele Vikingschepen bewonderen die uit de zeebodem zijn opgegraven.

Vestingen en ringwallen

Van alle overblijfselen uit de Vikingtijd die vandaag de dag nog zichtbaar zijn, zijn de ringwallen en vestingen het meest indrukwekkend. Wandel rond één van de grootste bij Kasteel Trelleborg en Fyrkat op Seeland. Bij alle bezienswaardigheden vind je interessante musea waar je meer te weten kunt komen over de voorwerpen die in de vestingen gevonden zijn. ’s Zomers kun je gezellige Vikingmarkten bezoeken en nagespeelde Vikinggevechten bijwonen.

Lees meer over de Vikingen

Share this page

Vikingen

Viking attracties

Bezoek de verschillende Viking attracties in Denemarken. Leuk en leerzaam voor het hele gezin!