Vikings

Restanten uit de Vikingtijd

Duizend jaar geleden hebben de Vikingen een onuitwisbare stempel gedrukt op grote delen van Europa. Thuisland Denemarken is gevormd door de Vikingcultuur en op een aantal plekken in het land kun je dit nog goed ervaren. Bekijk een echt Vikingschip van dichtbij en bezoek in de zomermaanden een traditionele Vikingmarkt.

Jellinge stones

Geboorte van een koninkrijk

Jelling, in Jutland, staat op de werelderfgoedlijst van de UNESCO. Hier vind je duizend-jaar-oude runenstenen, ooit neergezet door Vikingkoningen. Ze staan er nog steeds, tussen twee enorme grafheuvels. Op de grootste steen kun je een inscriptie van koning Harald Blauwtand lezen. Op dit nationale ‘geboortebewijs’ staat dat hij Denemarken verenigd heeft en dat hij het Christendom naar het nieuwe koninkrijk gebracht heeft. Het bezoekerscentrum, koninklijk Jelling, neemt je mee door de geschiedenis van de monumenten gedurende duizend jaar.  Het Museum Moesgaard, bij Aarhus, heeft nog veel meer fascinerende runenstenen uit het Vikingtijdperk.

Ladby

Vikingmonumenten

Denemarken is bedekt met Vikingmonumenten. Het Vikingmuseum Ladby (Ladbyskibet) op Funen (Fyn) is een Vikingschip waarin een hoofdman met al zijn dierbare bezittingen begraven was. De runensteen van Glavendrup ligt ook op Funen. Hierop  staat de langste inscriptie van Denemarken. Je kunt ook een bezoekje brengen aan de Viking grafheuvels in dit gebied. Deze hebben de vorm van een schip. Bij Lindholm Høje, bij Aalborg, kun je tussen de grootste grafheuvels van Scandinavië door wandelen. Maak de speciale rondreis langs alle Vikingschatten van Denemarken.

Share this page

Vikingen

Viking attracties

Bezoek de verschillende Viking attracties in Denemarken. Leuk en leerzaam voor het hele gezin!