Alternatief Denemarken

Alternatief Denemarken

Niet alleen rond de Middellandse Zee is het leven zonnig en zorgeloos. Ook Denemarken kan dat gevoel geven. De Denen zijn levensgenieters en deinzen er niet voor terug zich te onderscheiden. Ze voelen zich onafhankelijk en pionieren op velerlei gebied. Denemarken neemt ecologische initiatieven, doet alternatieve experimenten en wil het gezichtsveld zo breed mogelijk maken. Er zijn tal van mogelijkheden om te genieten van een hele reeks dingen waarmee Denemarken op de wereldkaart is gekomen. 

Christiania – een unieke wereld  

Een wereldbekend voorbeeld van de vrije en progressieve kijk op het leven is Christiania. Een stad in een stad, een klein droombeeld, dat werkelijkheid is in Kopenhagen. In Christiania is plek voor iedereen. Zoiets is er nergens anders op de wereld. Christiania ontvangt jaarlijks meer dan 1 miljoen bezoekers en dat maakt ‘vrijstad’ Christiania tot één van de drukst bezochte toeristische attracties. In de voormalige militaire basis wonen momenteel ongeveer 1000 mensen. Sommige huizen zijn gebouwd met materiaal, dat voorhanden was. Andere inwoners hebben de vroegere legergebouwen betrokken en omgetoverd tot hun favoriete woonstek. Christiania is groen en autovrij. Er zijn winkels, cafés, restaurants en er worden regelmatig concerten gegeven. De kerstmarkt van Christiania is fantastisch.  De groene zone is zo nu en dan een bron voor sociale problemen en conflicten, maar bestaat inmiddels al wel 35 jaar. Het voortbestaan is gegarandeerd en wordt beschermd door een speciale wetgeving. Er zijn speciale trips naar Christiania: www.christiania.org.

Een toerist is onlangs aangevallen in Christiania, alleen omdat hij een camera bij zich had, terwijl hij niet eens probeerde om foto's te maken.
Voor uw eigen veiligheid raden wij u daarom aan om geen enkele camera mee te nemen naar Christiania, ook geen mobiele telefoon met camerafunctie.

Thy Camp – een alternatieve samenleving in Thy

Een jonger broertje van Christiania is Thy Camp in het noordwesten van Jutland. Thy Camp dateert van 1970 en wordt ook wel Frøstrup Camp genoemd. De Denen in Thy spreken gewoonlijk van Het Kamp. Het idee is gegroeid uit een alternatief zomerkamp, dat langer duurde dan een week. Toen de herfst kwam, wilde een grote groep mensen blijven en het kamp voortzetten. Er werden huizen en hutten gebouwd, die de tenten moesten vervangen. Zo werd het Thy Camp permanente werkelijkheid. Momenteel is het kamp “bijna” ingeburgerd in dit erg winderige deel van Denemarken. Het is niet gemakkelijk te vinden, maar in de zomer hoef je alleen maar de constante stroom van mensen naar het stadje Frøstrup te volgen. Net als Christiania is het voortbestaan van Thy Camp door een speciale wetgeving beschermd.  

Dyssekilde – droom van ecologisch dorp is werkelijkheid geworden  

Er zijn heel wat moderne en drukke mensen, die graag terug willen naar de oorsprong, naar het simpele leven. Ze willen dichterbij de natuur wonen in een overzichtelijke dorpssamenleving. Het ecologische dorp Dyssekilde bij Torup in het noorden van Seeland is een dorp, waar de idyllische droom werkelijkheid schijnt geworden. Boerderijtjes met rieten daken en nostalgische klimrozen. Maar dat is het niet helemaal. Dyssekilde is meer. Een ecologische samenleving met een speciale kijk op milieuvriendelijke ontwikkelingen. De huizen wijken in vele opzichten dan ook af van de gangbare woningbouw. Earth Dome bijvoorbeeld is wereldberoemd geworden. Bij de bouw van deze woning is rekening gehouden met de rotatie van de aarde. Een laag compost dient als warmtebron. Er zijn huizen van stro, klei en koepelvormige woningen. Men probeert zo veel mogelijk te profiteren van de energie die weer, wind en zon kunnen bieden. Alles in Dyssekilde is daarop gebaseerd; zelfs de bakker bakt milieuvriendelijk.  In de zomer worden er trips naar Dyssekilde georganiseerd.
Lees meer op www.torup-by.dk en www.dyssekilde.dk

Friland – het eenvoudige leven in Oost-Jutland

Het ware dorpsleven was de belangrijkste drijfveer achter Friland op Djursland in het oostelijk deel van Jutland. De Deense nationale omroep DR heeft het intitiatief om tot Friland te komen gedeeltelijk gesteund. Er wonen nu 13 gezinnen die hun drukke carrières en stress achter zich hebben gelaten en zich in Friland hebben gevestigd. Daar is het leven nog simpel en puur. Ze hebben zelf eigenhandig hun woningen gebouwd en dank zij het digitale tijdperk kunnen ze thuis werken. Veel Denen hebben deze ontwikkelingen op de televisie gevolgd.  Lees meer op www.dr.dk/friland

Svanholm – de succesvolle heerlijkheid

In de jaren zeventig van de vorige eeuw gingen veel jonge Denen in commune leven. De meeste communes zijn inmiddels verlaten, maar Svanholm in de mooie natuur van Hornsherred in de buurt van Kopenhagen is gebleven. Het middeleeuwse huis werd in 1978 omgetoverd tot een commune, waar zo’n 100 mensen gingen wonen. Wekelijks hebben alle bewoners een vergadering, waarop het reilen en zeilen van de commune wordt besproken.  Koren, groenten en de veehouderij is op ecologische basis; Svanholm heeft zo’n 100 koeien, die voor de melkproductie zorgen. Er zijn kassen voor de groenten, er is een kleuterschool en er zijn diverse kleine bedrijven.  Lees meer op www.svanholm.dk

Echological Communities

Denemarken heeft een groot aantal gemeenten waar milieuvriendelijk wordt gewoond en gewerkt. Naast de ecologie is de vrijheid van denken en doen een drijvende kracht. Zij zijn veelal georganiseerd in Løsnet.

Vakantie op de bio-boerderij  

Een groot aantal Deense boeren heeft een bio-boerderij. Deze agrariërs werken op basis van milieuvriendelijkheid. Een groot aantal milieuvriendelijke boeren zet de deuren wagenwijd open voor bezoekers. Er kan op deze boerderijen zelfs vakantie worden gevierd. Een unieke mogelijkheid om het eerlijke en gezonde leven te ondergaan. Hier kan de voedselketen “van aarde tot op het bord” worden gevolgd. Deze bewustwording maakt je tot een nadenkende en zelfbewuste consument. Op sommige boerderijen mag je meehelpen en op alle boerderijen wordt biologisch voedsel geserveerd.

Eilandkampen  (Ø-Lejr)

Eilandkampen zijn een typisch Deense wijze van vakantiehouden. De eerste Eilandkampen werden meer dan 30 jaar geleden georganiseerd en ze zijn vanwege hun eenvoud nog steeds populair. Geen overdadige luxe, maar slechts basisvoorzieningen. Veel wordt gezamenlijk gedaan. Dat is ook een belangrijke gedachte achter deze kampen. Meer op www.oelejr.dk

 Op Omø zijn de Eilandkampen speciaal bedoeld voor homoseksuelen.De kampen op Femø trekken vooral lesbiennes, maar er worden ook kampen voor alle vrouwen georganiseerd.  Lees meer op www.gaycamp.dk en www.kvindelejren.dk

Muziekfestivals

Tienduizenden muziekliefhebbers houden van festivals. Een dagelijkse portie muziek en gezamenlijk genieten van wat het festivalleven nog meer te bieden heeft. Heel veel Denen vieren vakantie tijdens een één- of meerdaags muziekfestival. Het meest bekend is het Roskilde Festival, dat jaarlijks door meer dan 70.000 festivalgangers wordt bezocht. De Deense zomer is de festivaltijd. Naast Roskilde zijn er grote muziekfestivals op bijvoorbeeld het mooie eiland Langeland. Het festival in de bossen bij Skanderborg is eveneens zeer populair. Folkmusic voert de boventoon op de festivals van Tønder en Skagen.
Lees meer op www.festivalzonen.dk

Alternatieve wereld

Er zijn in Denemarken tal van alternatieve mogelijkheden. Zelf-ontwikkeling is een sleutelwoord. Tisvilde heeft zelfs een zomerfestival, waarin mystiek, spiritualiteit en andere filosofische theorieën en levensbeschouwingen aan de orde komen.
Lees meer op www.holisten.dk/festival en www.retraeteophold.dk

Share this page