Designreis door Denemarken

Je hebt vast wel eens kennis gemaakt met een vorm van Deens design, of je het nu daadwerkelijk besefte of niet. In de jaren ’60, zagen kijkers van het historische tv-debat van Kennedy en Nixon’s de Deense stoel van Hans J. Wegner. De tv-kijkers van nu zijn dankzij de populaire serie The Killing op zoek naar de klassieke Deense lampen van Poul Henningsen. En klassiekers als de thermoskan van Erik Magnussen staan tegenwoordig op tafels over de hele wereld. Volg het spoor van grote Deense ontwerpers door het hele land met deze gids over design in Denemarken.

De belangrijkste designstraat in Denemarken

Een geweldige plek om je design rondreis te starten is Bredgade in Kopenhagen. Hier vind je het veilinghuis van Bruun Rassmussen, gelegen naast een prachtige collectie van antiekwinkels die bekende designnamen dragen, zoals Georg Jensen en Arne Jacobsen. Op nummer 69 vind je het Design Museum van Denemarken.

Design Museum van Denemarken

Stap binnen bij het Design Museum om een tentoonstelling te bewonderen over Deense meubelontwerpen van de 20ste eeuw, getiteld Utopia and Reality. Dit is de grootste tentoonstelling van zijn soort in Denemarken en toont ook werken van de beroemde Kaare Klint, Poul Henningsen en Arne Jacobsen. Geniet na je bezoek van een kopje koffie in het café, ingericht met stukken van Hans J. Wegner en Poul Kjærholm.

Danish Design Centre

Tegenover Tivoli in Kopenhagen, in een gebouw ontworpen door de wereldberoemde Larsen, is het Danish Design Centre gevestigd. Bezoek de tentoonstellingen over LEGO® stenen en Vipp prullenpakken en klassieke producten van Bang & Olufsen. Je kunt ook de eerste stoel gemaakt van een stuk plastic bewonderen, ontworpen door Verner Panton.

Louis Poulsen showroom

Op het Gammel Strand in Kopenhagen, kun je binnen stappen bij de showroom van Louis Poulsen, met een grote collectie van lampen en armaturen van grote namen als Poul Henningsen, Arne Jacobsen en Verner Panton. Ze beschikken ook over een  iPhone app, waarmee je de producten direct naar je scherm kunt downloaden. 

Royal Copenhagen

Royal Copenhagen staat synoniem voor hoogstaand Deens design sinds 1775. In hun winkel en ontvangstcentrum aan de Amagertorv in Kopenhagen kun je films en antiek bewonderen, evenals huidige bestseller en kerstservies vanaf 1908. In de oude fabriek in Frederiksberg is nu een outletcentrum gevestigd.

Poul Henningsen’s Tivoli

De volgende keer dat je Tivoli bezoekt, bewonder dan de prachtige tuin met lantaarns, ontworpen door de baanbrekende ontwerper Poul Henningsen. Bijna 2000 lantaarns verlichten het gebied rond het meer van Tivoli, oorspronkelijk voorzien van kleine motoren zodat de lantaarns als tollen kunnen draaien.

Het eerste designhotel ter wereld

Het Radisson Blu Royal Hotel in Kopenhagen staat bekend als het eerste designhotel ter wereld. In 1960 heeft de wereldberoemde architect Arne Jacobsen het hotel van binnen en buiten voorzien van prachtige designstukken. In kamer 606 kun je nog steeds de originele inrichting bewonderen met bijzondere designmeubels.

Het huis van Finn Juhl

Charlottenlund, iets ten noorden van Kopenhagen, is zeker het bezoeken waard als je geïnteresseerd bent in Deens design. Niet alleen kun je in Charlottenlund het Ordrupgaard Art Museum bezoeken, maar ook een kijkje nemen in het originele huis van de wereldberoemde Deense architect Finn Juhl. 

Aarhus City Hall

Bezoek de Aarhus City Hall om te kunsten van Arne Jacobsen te bewonderen, die samen met collega-architect Erik Møller het gebouw ontworpen heeft. Dit gebouw, waarvan het interieur ook Hans J. Wegner ontworpen is, is nu beschermd, als een voorbeeld van het Deense functionalisme.

Thuis van Bang & Olufsen

Internationale elektronica gigant Bang & Olufsen staat wereldwijd bekend om zijn strakke en functionele vormgeving. Maar wist je dat dit bedrijf is opgericht in Struer, een klein stadje in het hart van Denemarken? Tegenwoordig kun je de geschiedenis van dit belangrijke Deense bedrijf bekijken in de Bang & Olufsen tentoonstelling in het Struer Museum.

Trapholt

Jutland is de thuisbasis van het Trapholt Museum, met indrukwekkende collecties met gemengde kunst, meubels en beeldhouwkunst. De meubelcollecties bevatten grote namen zoals Kaare Klint en Verner Panton. Het is de enige plek waar je Arne Jacobsen’s Kubeflex zomerhuis kunt bekijken, waar alles tot in het interieur is ontworpen door de man zelf.

Meer lezen

Lees meer over Shoppen in Denemarken

Lees meer over Deens Design

Share this page