Deense kerstlekkernijen

Deense kerstlekkernijen

De Denen houden van lekker eten en drinken, vooral tijdens de feestdagen. Het kerstfeest in Denemarken bestaat uit vele tradities, waaronder het genieten van lekker eten in het gezelschap van vrienden en familie.

Historisch gezien bestaat het traditionele Deense kerstdiner uit gebraden varkensvlees, gekookte aardappelen, rode kool en bruine jus, hoewel de laatste tijd gebraden eend ook populair is geworden. Als nagerecht eten de Denen met kerst graag rijstpudding met amandelen en kersensaus.

Kerstlunch

De Denen wonen ieder jaar in december een of meerdere kerstlunches bij, ook hebben de meeste hotels, kro's en restaurants in deze periode speciale kerstgerechten op het menu staan. De traditionele Deense keuken biedt een breed scala aan koude en warme gerechten die allemaal onderdeel zijn van het feestelijke ritueel. De Denen genieten van zalm, haring, vleeswaren en leverpaté met spek en champignons. Hierbij wordt er niet alleen bier of wijn gedronken, maar ook de typische alcoholische kerstdrankjes, die net als het bier jaarlijks voor Kerstmis wordt gepresenteerd.

Het kerstbier komt eraan!

De Deense brouwerijen zorgen goed voor de innerlijke mens. Ieder jaar, meestal op de eerste vrijdag in november, toont Tuborg hun nieuwe kerstbier. Dit bier staat in Denemarken ook wel bekend als 'Julebryg', wat letterlijk 'kerstbrouwsel' betekent. Het bier is iets donkerder en iets sterker dan het normale pils en wordt in het hele land op dezelfde dag op feestelijke wijze geintroduceert. 

In Denemarken zien ze zo uit naar de jaarlijkse lancering van het nieuwe kerstbier, dat ze er zelfs een eigen naam voor hebben bedacht; 'J-Dag'. Net zo belangrijk voor de Deense kersttraditie is de Julebryg commercial die ieder jaar op tv verschijnt (zie link aan de rechterkant). Een simpel, geanimeerd spotje met een eenvoudig verhaal betekent toch de komst van Kerstmis (en Julebryg) voor veel Denen. Sinds de introductie van de commercial in 1984 is de video weinig veranderd. 

Traditioneel gebak

De laatste twee weken voor kerst begint ieder gezin met de grote bakperiode. Iedereen is druk bezig om zijn favoriete cakes en koekjes te bakken aan de hand van traditionele recepten die al generaties lang worden overgedragen. Een aantal van de meest populaire Deense kerstkoekjes zijn gemberkoekjes, gefrituurde crullers, vanillebiscuitjes en peperkoek in de vorm van een hart en versierd met linten.

Terwijl de oven overuren draait is iedereen bezig met het maken van kerstversieringen voor in huis of in de boom. Zo hangt de boom vol lekkernijen als marsepein, chocolade fudge, amandelen, dadels, hazelnoten, gekristalliseerd fruit en bessen.

Meer lezen

Boek een verblijf in Denemarken

Lees meer over de gastronomie in Denemarken

Share this page