Aarhus

Nationale fietsroute 4: Søndervig-Kopenhagen

Van de zandstranden en duinen langs de Noordzee (Vesterhavet) gaat de tocht naar Kopenhagen, naar alle waarschijnlijkheid met de wind in de rug, gelet op de overwegende zuidwestenwind, die er in Denemarken waait.

Nationale route 4, kort en bondig

De route is 310 kilometer lang. Maar 10 procent bestaat uit grindpaden, de rest is geasfalteerd. De route kan in beide richtingen uitgevoerd worden. De provinciekaarten van Ringkøbing, Århus, Vestsjælland, Roskilde en Kopenhagen dekken de hele route.

Søhøjlandet

De route gaat dwars door Jutland. Door de vlakke landbouwgebieden en over Denemarkens hoogste punt, ongeveer 150 meter boven de zeespiegel, naar Søhøjland in Midden-Jutland. Dit is het grootste bosgebied van Denemarken, maar er zijn eveneens tal van meren.

De afwisseling maakt deze route boeiend. Søhøjlandet heeft heel veel moois te bieden. Je zou je in de omgeving best een paar dagen kunnen vermaken. De steden Silkeborg, Ry en Skanderborg hebben veel te bieden zoals Aqua Fersksvandsakvarie en het Silkeborg Kunstmuseum. Maar er kunnen ook tochten gemaakt worden met een oude raderboot, men kan een kano huren of naar de Himmelbjerget gaan; dit is het hoogste punt van Denemarken.

De gezellige hoofdstad

Na Søhøjland kom je in Århus, de kleinste metropool van de wereld. Een bruisende stad, met oude straten, waar het heel gezellig winkelen is. Denk ook aan Den Gamle By, het openluchtmuseum, en aan het rijke culturele leven in deze studentenstad.

Van Århus met de veerboot naar Kalundborg, waar je moet letten op de kerk met vijf torens. Verder via rustige wegen door een bosrijk gebied naar Roskilde, de oude koningsstad. In de dom liggen de Deense koningen en koninginnen begraven. Beroemd is het Vikingmuseum in Roskilde.

Van Roskilde een laatste etappe naar Kopenhagen. In het centrum op de Rådhuspladsen eindigt de Nationale route 4. Kopenhagen is bij uitstek een stad om te fietsen. De Deense hoofdstad is gezellig. Er is veel te beleven, dus - indien mogelijk - wel een paar dagen voor Kopenhagen uittrekken.

Bekijk alle 11 Nationale Fietsroutes
Lees meer over Fietsen in Denemarken 

Share this page