Rubjerg Knude

Nationale fietsroute nr. 1: Westkustroute, Rudbøl-Skagen

Deze tocht van Rudbøl naar Skagen gaat door de meest imponerende stukjes pure natuur van Denemarken. Met de wind mee of tegen en een zilte geur in je neus rij je door een zeer afwisselend landschap. Een landschap, gevormd door duinen, brede zandstranden en water. Gezonde lucht en daarnaast zijn er veel regionale historische musea langs deze route. De strijd tegen het water is het thema van veel van deze musea.

Route 1, kort en bondig

Route 1 is - vanzelfsprekend - in beide richtingen af te leggen. Maar.... de wind komt doorgaans vanuit het zuidwesten en van zuid naar noord kun je meestal met de wind mee fietsen. De Westkustroute is 550 kilometer lang; 2/3 van de afstand gaat via geasfalteerde wegen. Het resterende deel bestaat uit grindpaden. Het is daarom misschien raadzaam om niet op al te dunne bandjes te fietsen.

De Nationale route nummer 1 is een ideale tocht voor de hele familie. Een groot deel gaat over paden zonder autoverkeer. Er zijn geen heuvels. De tocht is afwisselend en charmant. Route 1 is aangegeven in de provinciale kaarten van Sønderjylland, Ribe, Ringkøbing, Viborg en Nordjylland.

De natuur langs deze route

Van Rudbøl tot Esbjerg gaat de tocht door een duinlandschap. Een mooi gebied met een rijk dierenleven. Vadehavscenteret en Mandøhuset hebben goede exposities over het leven aan de zeekant. Er kunnen zelfs tochtjes gemaakt worden onder leiding van een natuurgids. Bijvoorbeeld naar het waddengebied of naar een mosselbank. Er is in dit gebied barnsteen te vinden. Na een flinke storm spoelt dit 'zeegoud' vaak het strand op. Oksbøl, maar ook Sønderlev en Skagen hebben mooie barnsteenmusea.

Langs de westkust van Jutland, van Blåvandshuk tot Skagen, wordt het landschap gedomineerd door heide, duinen en witte zandstranden. Je hebt overigens nauwelijks in de gaten dat je door één van de meest populaire vakantiegebieden van Denemarken fietst. Geen betonblokken van meer dan 30 etages, gevuld met vakantiegangers, maar wel vakantiehuizen, campings en bescheiden hotels die voor een groot deel verscholen liggen.

De kust in het noorden van Jutland is een studie waard. De kracht van zee en zand hebben invloed op Rudbjerg Knude, Svinkløv, Skallerup kerk en Råbjerg Mile. In het nieuwe Skagen Odde Naturcenter, ontworpen door de bekende Deense architecten Jørn en Kim Utzon, is een boeiende expositie te zien van alles wat met het water, zand, wind en licht van het noorden van Jutland te maken heeft.

Bezienswaardigheden langs de route

Het traject van Route 1 gaat door 'de geschiedenis van Denemarken'. De Vikingen huisden hier. Ribe is een nog bijna levend voorbeeld van een Vikingenplaats. Deze mooie Deense stad heeft nog heel veel dat aan de Vikingen en de vikingentijd herinnert. Veel is te zien in het museum Ribes Vikinger en in de zomer is er het Vikingecenter, waar het leven van de Vikingen levend wordt gehouden.

Je voelt je tijdens de fietstocht voortdurend op een aangename manier achtervolgd door de historie. Er zijn tal van historische musea in de omgeving. Leuk om eventjes uit te rusten. Daarnaast zijn er overal gebouwen die aan vroeger doen herinneren.
Een oud reddingsstation in Nymindegab bijvoorbeeld of - iets verderop naar het noorden - de strandboerderij Abelines Gård. Daarnaast zijn er van tijd tot tijd de vuurtorens, die in het oog springen, zoals de 36 meter hoge Nørre Lyngvig.

Kunstenaars worden altijd geïnspireerd door het bijzondere licht van Skagen, in het topje van het schiereiland Jutland. Veel schilders van de 'Skagense school' zoals Anna en Michael Ancher, Laurits Tuxen en P.S. Krøyer zijn beroemd geworden. In het Skagens Museum en in het Anna og Michael Anchers Hus zijn werken van deze schilders te bewonderen.

Zee en visserij

Holmsland Klit is een 40 kilometer lange smalle landtong, die de Ringkøbing Fjord van de Noordzee (in het Deens Vesterhavet) scheidt. Dat betekent: fietsen met aan weerszijnden zicht op water.
Hvide Sande is een levendige vissersplaats. De moeite waard om even af te stappen en rond te kijken. Ook Hanstholm en Hirtshals zijn actieve vissersplaatsen.

In het Kystcentret Thyborøn kun je het een en ander te weten komen over zeestromingen, golven en wind en de invloed daarvan op de mensen, dieren en planten. Het unieke natuurgebied Harboøre Tange is eveneens de moeite van het afstappen waard. Veel steden langs de route kun je een korte indruk opdoen van het rijke zeeleven. Bijvoorbeeld in Jyllands Akvariet in Hvide Sande, het Nordsøakvariet in Nørre Vorupør. Fiskeri og Søfartsmuseet in Esbjerg en in het Nordsømuseet in Hirtshals. Het ruige vissersleven is bijna schilderachtig in Vorupør, waar de karakteristieke lichtblauwe visserboten liggen. Maar ook in Skagen, één van de meest populaire vakantiesteden van Denemarken, is de visserijcultuur nog levend. Al met al is de Nationale Route 1 een geweldige tocht met tal van onvergetelijke attracties. En het mooiste zijn misschien wel de frisse wind en de voortdurend rollende golven.

Voor fietskaarten kun je terecht bij de VVV-kantoren in Denemarken.

Bekijk alle 11 Nationale Fietsroutes
Lees meer over Fietsen in Denemarken 

Share this page