Fietsen op het strand

Nationale fietsroute nr. 12 - Limfjord

Het landschap rondom de Limfjord is afwisselend. Op sommige plaatsen vloeien water en land in elkaar over. Op andere plaatsen zijn er kliffen aan de kust waar het water woest tegenaan klotst. Er zijn veel bezienswaardigheden langs de Limfjordroute en op verschillende plekken kun je rotsen zien met een speciale geologische achtergrond. Er zijn ook voldoende mogelijkheden langs de fjord voor een leuke en ontspannen pauze. 

Limfjorden

Nationale route nr. 12, kort en bondig

De Limfjord splitst het noorden van Jutland in tweeën en rekt zich uit van het vriendelijke landschap aan de oostkust tot het ruige landschap bij de noordzeekust in het westen. De Limfjord is het grootste fjordengebied van Denemarken en kenmerkt zich door de vele eilandjes, kleine veerboten en de vele bruggen tussen de landsdelen. Voor meer informatie over het Limfjordgebied zie www.visitnord.dk en www.visitwestjutland.com.

De route leidt de fietser langs het autovrije eiland Livø en het eiland Fur, waar de steile afgronden de interessante versteningen verbergen van dieren en planten van meer dan 55 miljoen jaar oud. Het grootste vogelreservaat van Noord-Europa Vejlerne wordt ook gepasseerd op de Limfjordroute.

Geniet van het stadsleven langs de Limfjordroute door de verschillende kleine stadjes die groot werden door de haringvisserij in de vorige eeuw, Viborg (de oude Koningsstad) of in Aalborg (gebouwd door de Vikingen en vandaag de dag de vierde stad van Denemarken).

Mors

Het weten waard over deze route

De Limfjordroute strekt zich uit tot in totaal 580 km, waarvan ca. 140 km over fietspaden en ca. 290 over autowegen. Van deze 580 km is er ca. 55 km niet geasfalteerd. Er zijn veel overnachtingsmogelijkheden van eenvoudige kampeerplaatsen tot 4-sterren hotels. Er zijn in het Limfjordgebied in totaal 21 VVV-kantoren, die kunnen helpen met informatie over de omgeving.

Op de route kruist de Limfjord met veerboten de uitmonding van het Kattegat en bij het Thyborøn Kanaal richting west. Er een mogelijkheid om de route af te snijden door de 6 bruggen en 5 veerboten die de landsdelen verbinden te gebruiken met de mogelijkheid geven om een geheel eigen Limfjordroute samen te stellen. Op deze route is het ook mogelijk met de kleine veerboten om de eilandjes Egholm, Livø, Fur, Mors en Venø te bezoeken.

Share this page