Fietsen in Kopenhagen

Nationale fietsroute nr. 2: Hanstholm-Kopenhagen

De nationale route 2 biedt een goede introductie van Denemarken voor de mensen, die dit oude koninkrijk nog niet kennen. Route 2 gaat door de steeds wisselende landschappen, die Denemarken kenmerken. Akkers, fjorden, zee en bos zorgen voor voortdurende verrassingen.

Route 2, kort en bondig

Deze route gaat van Hanstholm op het schiereiland Jutland naar Seeland. Op dit eiland ligt Kopenhagen, de hoofdstad van Denemarken. Een afwisselende tocht van 420 kilometer. Ruim 80 procent gaat over geasfalteerde wegen en paden. Het resterende deel is overwegend grindpad. Er zijn vooral in het noorden van Seeland een paar keer stukjes van 2 tot 4 kilometer weg, waarop wat verkeer te verwachten is. De route kan zowel in Hanstholm als in Kopenhagen gestart worden. In de zomer is de westenwind dominant, dus dan is het wat gemakkelijker om in Hanstholm aan route 2 te beginnen. Op de provinciale kaarten van Viborg, Århus, Vestsjælland, Frederiksborg en Kopenhagen is de route 2 te vinden.

Hanstholm-Viborg

Van Hanstholm langs het vogelreservaat naar Mors. Een mooie tocht over eilanden en altijd water in de nabijheid. Van de Limfjord naar het wat vlakkere gebied van Jutland. Via het landbouwgebied van Salling naar Skive. Heb ook in deze streek oren en ogen open voor interessante musea. Parkeer het stalen ros even in Viborg, bijvoorbeeld om er de dom te bezoeken of om er even te winkelen of wat te eten.

Randers-Horns Herred

Tussen Viborg en Randers ligt een bijzonder interessant gebied. Het mooie Nørredalen, waarin een 'bergje' dat eigenlijk op de verkeerde plaats ligt. In Randers is Randers Regnskov een bezoekje waard. Hier zijn tropische dieren en planten in hun natuurlijke omgeving te bewonderen. Maar ook het Randers Kunstmuseum, het Kulturhus en het Kulturhistoriske Museum zijn interessant genoeg om even af te stappen. De tocht gaat verder over het schiereiland Djursland. Hier zijn bijvoorbeeld bij Bønnerup en Gjerrild prima stranden. Verder statige boerderijen als Sostrup, Mejlgård en Fussingø. Zij nemen een prominente plek in het landschap in. Vanuit Grenå vertrekt de veerboot naar Seeland. Voordat je de boot opgaat toch nog even een bezoek brengen aan het Kattegat Centret. Haaien en andere imposante en charmante zeezwemmers zijn hier te zien.

Sjællands Odde-Kopenhagen

Van Sjællands Odde op weg naar de hoofdstad Kopenhagen via een route vol afwisseling met een paar keer een oversteek per veerboot. Bij Horns Herred zijn mooie en zeer oude eiken te bewonderen. Via de Kronprins Frederiks-brug over de Frederikssund door het grootste dal van Denemarken verder. Bossen en de Bastrupmeren zorgen voor veel afwisseling in dit gebied, waar ook de Mølleåensbron is. In Farum is het nog maar 20 km tot de Rådhuspladsen in het centrum van Kopenhagen. In de hoofdstad zijn fiestpaden langs de grote wegen. Kopenhagen is een echte fietsstad. De tweewieler is een prima vervoermiddel in deze charmante stad, waar je vast wel een paar dagen gezellig kunt doorbrengen.

Bekijk alle 11 Nationale Fietsroutes
Lees meer over Fietsen in Denemarken 

Share this page