Vikingschip Jelling

Nationale fietsroute nr. 3: De Heerweg (Hærvejen)

Al meer dan duizend jaren benutten de reizigers die van het noorden naar het zuiden of omgekeerd reizen de heuvelrug van Jutland tussen Viborg of Skive in het noorden en Padborg in het zuiden.

Route 3, kort en bondig

Deze route heeft een lengte van 450 kilometer. Ongeveer 22 procent bestaat uit grindwegen, de rest is geasfalteerd. De route kan zowel in het noorden als in het zuiden gestart worden. De Frie Fugle heeft een kaartenpakket van de hele Nationale route 3. Wil je de provinciekaarten gebruiken dan kun je de kaarten aanschaffen van Nordjylland, Viborg en Sønderjylland.

Historisch

De Heerweg is een echte klassieker. De Deense Heerweg maakt bijvoorbeeld onderdeel uit van de Europese pelgrimsroute, die vanuit Trondheim in Noorwegen naar Santiago de Compostela in Spanje gaat.

De route is doordrenkt van historische feiten en voorwerpen. De grafheuvels, runenstenen en middeleeuwse kerkjes vertellen een boeiende geschiedenis. De natuur is onvoorstelbaar mooi en afwisselend. Mooie beukenbossen, heuvelruggen en heidevelden. Opvallend zijn Tversted-plantage, de heuvels van Dollerup bakker, Rebildbakker, Tolne bakker en erg mooi zijn Vrads Sande, Randbøl Hede, het veen- en moersgebied Pebermosen en het Vejle Å-dal. Na iedere bocht een ander landschap. Dat maakt een fietstocht zo boeiend.

Bezienswaardigheden langs de route

Volg het voetspoor van de pelgrims en bezoek de diverse mooie kerkjes langs de Nationale route 3. Bijvoorbeeld de Øster Nykirke, die 127 meter boven de zeespiegel ligt; inderdaad, de hoogstgelegen kerk van Denemarken. In de periode van 1150 tot 1200 kwam men speciaal naar de Øster Nykirke om er uit de geneeskrachtige bron te drinken.
De bron is er nog, maar de geneeskrachtige werking is uit het bronwater verdwenen. Vorbasse Kirke was eveneens een bedevaartsoord. In juli is er altijd nog een grote jaarmarkt.

De Deense cultuurgeschiedenis heeft overal haar sporen achtergelaten, bijvoorbeeld de grafheuvels en de heuvels uit het bronzen tijdperk zoals die te vinden zijn bij Røverhøje, Klebæk høje, Firhøje, Mannehøj, Sturbøl Plantage en Hjulgraven bij Hjordkær. Ook zijn er runenstenen met inscripties te zien bij Bække Kirke, Rygbjergstenen bij Randøl Hede en Hærulfstenen bij Hovslund.

Bij de kerk in Jelling staat 'Denemarkens geboorteacte'. Eén van de twee grote runenstenen verwijst naar Gorm de Oude en Harald Blauwtand die circa het jaar 900 leefden. Deze stenen zijn het oudste bewijs van de naam Denemarken en de invoering van het christendom in Denemarken.
Er zijn eveneens twee grafheuvels: Gorms Høj en Thyras Høj (Thyras is de vrouw van Gorm de Oude). De kerk van Jelling en de naaste omgeving staat op de lijst van wereld-erfgoederen van de Unesco. In het centrum Kongernes Jelling kan alles over de geschiedenis van toen tot heden worden gelezen en bekeken.

Er is evenwel ook hedendaagse kunst langs de Heerweg te bekijken. Nordjyllands Kunstmuseum in Ålborg, het Hjørring Kunstmuseum en Ibens Samling in Hobro exposeren moderne werken. Veel opzien baren de beeldhouwwerken van Robert Jacobsen en Tørskind Grusgrav; zij zorgden voor verontwaardiging bij de bevolking.

Bekijk alle 11 Nationale Fietsroutes
Lees meer over Fietsen in Denemarken 

Share this page