Møns Klint

Nationale fietsroute nr. 8: Rudbøl-Møn

Deze route gaat dwars door het zuidelijke deel van Denemarken. Van Rudbøl in het westen bij de Deens-Duitse grens naar de mooie witte krijtrotsen van Møn. Het eerste stuk gaat door het grensgebied, dat een indrukwekkende geschiedenis heeft. De rest van de tocht gaat veelal langs water, fjorden en eilanden, die door veerbootjes met elkaar verbonden worden. Er zijn in deze route maar liefst 9 eilandjes opgenomen.

Route 8, kort en bondig

De route is 360 kilometer lang zonder hoge heuvels, maar wel met leuke pont-onderbrekingen om van eiland naar eiland te kunnen gaan.
Slechts 5 procent van de route bestaat uit grindpaden. De kaarten van Sønderjyllands Amt, Fyns Amt en Storstrøms Amt dekken de hele route.

Leer Sønderjylland beter kennen

Een uitstekend startpunt is Rudbøl Grænsekro. Daar kun je op passende wijze afscheid nemen van de smakelijke streekgerechten. Sønderjylland (Zuid-Jutland) is bekend om zijn goede keuken.

Vanuit Rudbøl gaat de eerste etappe naar Møgeltønder, een charmant stadje. Een bezoek aan het Schackenborg Slot hoort op het programma te staan. Hier woont prins Joachim (de broer van kroonprins Frederik). Op bepaalde dagen worden door de slottuin rondleidingen gegeven.

De volgende stop is in Tønder. Een leuk stadje met een gezellig centrum met goede winkelmogelijkheden. Vanaf Padborg volg je tot Hørup Hav (dichtbij Sønderborg) het Gendarme-pad. Dit pad gaat dicht langs de Flensborg Fjord. Dit is een pracht route via Egernsund, Broagerland en Sønderborg. Bij Dybbøl Bank kun je het Historiecenter Dybbøl Banke en Dybbøl Mølle, genoemd in de Deens-Duitse oorlog in 1864.

Sønderborg ligt mooi aan het water. Het is leuk om hier even rond te zwerven. Bekijk in ieder geval het imponerende Sønderborg Slot, waarin tegenwoordig een mooi museum is gehuisvest.

Fietsers houden van het zuiden van Funen

Via Als gaat het verder naar Fynshav, vanwaar de veerboot naar Bøjden op Funen gaat. Het zuiden van Funen is een prachtig gebied en heel geschikt voor fietsers. Het eilandenrijkje ten zuiden van Funen geeft een heel bijzonder aspect aan de fietstocht.

Fåborg en Svendborg zijn mooie plaatsen met een schat aan culturele mogelijkheden. Het Fyns Museum bezit een mooie collectie van boerenbont-schilderwerk. In het Maritimt Center in Svendborg kun je best een paar uurtjes doorbrengen. Van Funen is er een brug naar Tåsinge. Het traject tussen Troense Valdemar Slot is bij gunstig weer ronduit prachtig. Vanaf Tåsinge over de brug naar Langeland. Hier zijn mogelijkheden om de route te verkorten; in ieder geval verder met de boot naar Lolland.

Lolland-Falster

Wie van bloemen en parken houdt moet beslist even afslaan naar Frederiksdal Naturcenter og Købelehaven, dat even ten noorden van de route ligt. Daarna snel verder naar Nakskov, een 700 jaar oude handelsstad. In Nakskov kan indien gewenst een boottocht op de Nakskov Fjord worden gemaakt. Je kunt ook de diepte ingaan en de Russische onderzeeër uit de Whisky-klasse U359 bekijken.

Op het landgoed Federstrup is het Rewentlovmuseet. Reventlov is een staatsman, die in het begin van de negentiende eeuw ijverde voor gelijkberechtiging van de landarbeiders. Lolland en Falster hebben mooie landgoederen. Vanuit de haventjes bij Bandholm en Kragenæs kan naar één van de vele eilandjes, bijvoorbeeld Femø of Fejø, worden gevaren. Je voelt je dan als Robinson Crusoë.

De grootste attractie van Lolland is het Knuthenborg Safari Park. Dit park is in Engelse stijl aangelegd. Er is een miniatuurslot, verder aparte huizen, een vogelpark met in het gehele park veel bomen en bloemen. Er zijn dieren uit de hele wereld te zien.

Ten noorden van Nykøbing Falster ligt het middeleeuwse Sundby. Een reis, terug naar de middeleeuwen, bijvoorbeeld in herberg Den Gyldne Svane en bij de replica van het middeleeuwse handelsschip Agnete.

Møns Klint

Naar het noorden; bij Stubbekøbing met de boot naar Bogø. Vandaar verder over de dijk naar Møn. Dit is een parel in de Oostzee. Klintholm Gods en Liselund Slot zijn mooie parken om te bekijken of voor een picknick.

Møns Klint behoort tot de meest bijzondere natuurgebieden van Denemarken. Een bijna 8 kilometer lange krijtrost met een hoogte van 100 meter. Het strand ligt vol stenen en het is daarom nauwelijks geschikt voor zonnig luieren. Daarnaast is er een sterke stroming onder langs de rots. De steile rots biedt adembenemende uitzichten. Het eiland Møn heeft verder een mooie natuur.

Bekijk alle 11 Nationale Fietsroutes
Lees meer over Fietsen in Denemarken 

Share this page