Kasteel Kronborg

Nationale fietsroute nr. 9: Helsingør-Rødby

De havenstad Helsingør ligt aan de smalle Øresund, het smalle water tussen Denemarken en Zweden.  heeft mooie gebouwen uit de renaissance. Bijvoorbeeld het slot Kronborg, dat een paar jaar geleden door de Unesco op de lijst van wereldmonumenten is gezet. Kronborg Slot is echter maar één van de culturele parels langs de Nationale route 9. De eerste helft van de route is bezaaid met bezienswaardigheden, in het tweede zijn veel interessante kastelen en landgoederen en een mooie natuur te bewonderen.

Nationale route 9, kort en bondig

De route is 250 km lang en is vlak. Het grootste deel van de rijweg bestaat uit asfalt. Slechts 8 procent van de route is grind; dit ligt voornamelijk in het laatste stuk op Lolland (Holebystien).

Er zijn goede treinverbindingen van en naar Helsingør en Rødby. Bij het fietsen van deze route kan gebruik worden gemaakt van de provinciekaarten Frederiksborg Amt, Københavns Amt en Storstrøms Amt.

Noord-Seeland-Kopenhagen

Vanaf Helsingør langs de kust naar Kopenhagen. Op het stalen ros kom je door het mondaine Noord-Seeland met mooie villa's. Er is in dit gebied langs de Strandvejen vaak genoeg aanleiding om even af te stappen. Natuurlijk bij het wereldberoemde kunstmuseum Louisiana met steeds wisselende exposities. Bij Rundsted is het Karen Blixen Museet.

Vervolgens kom je langs Dyrehaven, een groot bosgebied, dat eens tot het privé-jachtterrein van de Deense koningen hoorde. Op dit grote terrein staat het jachtslot Ermitagen. Het is in dit gebied druk met fietsers, paardrijders, joggers en wandelaars. In Bakken, het oudste amusementspark ter wereld, vliegt de tijd.

Bij Hellerup lonkt Experimentariet, een modern expositiecentrum, waar natuurwetenschappelijke fenomenen proeven doen. Kopenhagen komt inmiddels dichterbij. Je kunt door de stad fietsen, maar ook eromheen rijden. Dwars door het centrum is heel erg de moeite waard, temeer daar Kopenhagen goede fietspaden heeft en in de stad rekening wordt gehouden met de fietsers.

Køge-Vordingborg

Ten zuiden van Kopenhagen ligt Køge, een oude handelsstad met gezellige restaurants en muziekcafés. Verder naar Zuid-Seeland met zijn mooie landgoederen (Vallø Slot, Thurebyholm Slot en Nysø Slot). Dit gebied is heel geschikt voor fietstochten. In het Nysø Slot zijn werken van beeldhouwer Bertel Thorvaldsen te zien. Dit slot was een centrum van Deense kunstenaars.

In Vordingborg moet een bezoek gebracht worden aan de Ganzentoren, een restant van de vesting, die Valdemar Atterdag tussen 1362 en 1365 liet bouwen. Op de toren heb je een mooi uitzicht over de Storstrømmen.

Via de Storstrømbrug naar Falster en daarna via de brug over de Guldborg Sund naar Lolland. Een mooi gebied en beslist niet zwaar om per fiets af te leggen. Maribo is een leuke provinciestad aan het Maribo-meer. Aan te bevelen is het maken van een tocht over het meer met de boot Anemonen. Bekijk de Maribo Domkerk en het Frilandsmuseet. Volg even de regionale route 30 naar de grootste attractie van Lolland: het Knuthenborg Safari Park. Het park is in Engelse stijl aangelegd en heeft leuke huisjes, een vogelpark, een zwanenmeer, veel mooie bomen en bloemen en dieren uit de gehele wereld.

Ten zuiden van Maribo strekt zich een gebied van meer dan 1.100 hectare uit met een labyrint van meren. De route gaat vlak langs de meren. De spoorbaan tussen Maribo en Rødby doet tegenwoordig dienst als fietspad, Holebystien. Een mooi en rustig traject. In Holeby kun je stoppen om het Historisk Arbejende Værksted te bezoeken. Oude beroepen als smid worden daar beoefend.

Van Rødby is er een treinverbinding terug naar Kopenhagen. Je kunt ook met de boot naar Puttgarden in Duitsland gaan om daar verder te reizen.

Bekijk alle 11 Nationale Fietsroutes
Lees meer over Fietsen in Denemarken 

Share this page