De Tollund Man

Cultuur en erfgoed

Ontdek de geschiedenis van Oost-Jutland, met Viking bezienswaardigheden die terug gaan tot 400 jaar voor Christus tot het lichaam van de Tollundmanden in Silkeborg. 

Kunstmusea

Er zijn vele uitstekende kunstmusea in Oost-Jutland, zoals het opvallende ARoS Art Museum in Aarhus, waar zowel oude als hedendaagse kunst tentoongesetld wordt. Een bezoek aan het Silkeborg Art Museum is ook zeker de moeite waard, hier vind je een grote collectie CoBRA-schilderijen van Asger Jorn en het Ebeltoft Glass Museum, met bijzondere Deense en internationale glaskunst.

Stap terug in de tijd

In het enorme openluchtmuseum The Old Town (Den Gamle By) in Aarhus stap je terug in de 17e eeuw en wandel je door de straten en gebouwen van toen. Het Silkeborg Museum nodigt je uit om Tollundmanden te ontmoeten – een goed bewaard moeraslichaam van 400 voor Christus.

Vikingerfgoed

Ongeveer 1200 jaar geleden settelden de Vikingen zich in Aarhus. In het Vikingmuseum van Aarhus, Moesgård Museum kun je deze lange en rijke geschiedenis ontdekken. De museum herbergt eeuwenoude runenstenen en nagebouwde Vikinghuizen.

Jelling - Werelderfgoed

Ervaar je de geschiedenis liever in de natuur, ga dan naar Fyrkat, nabij Hobro. Dit is een van de vier bekende ring forten van de Vikingen in Denemarken. En natuurlijk is er Jelling, een fascinerend stukje UNESCO Werelderfgoed ten westen van Vejle. Maak een wandeling langs de oude Scandinavische runenstenen die de eerste Vikingkoningen Gorm de Oude en Harald Blauwtand uitbeelden. Deze koningen hebben van Denemarken een natie gemaakt en introduceerden het Christendom in het land. Je kunt hier meer te weten over komen in het Kings Jelling Museum (Kongernes Jelling).

Landhuizen

Meer recente geschiedenis is overal in Oost-Jutland te zien, met de vele landhuizen en kastelen die je in het hele gebied vindt. Zo is er Old Estrup, dat nu een landhuismuseum is. Andere kastelen en landhuizen die wachten om ontdekt te worden zijn onder ander Rosenholm, Clausholm en Frijsenborg.

 

Share this page