Nationaal Park Mols Bjerge

In Nationaal Park Mols Bjerge in Oost-Jutland vind je een van de meeste ruige en gevarieerde landschappen van Denemarken. Vele zeldzame planten- en diersoorten groeien hier op een oppervlakte van 180 km2. 

Spectaculaire uitzichten

Nationaal Park Mols Bjerge is een schitterend natuur gebied ontstaan in de ijstijd. Vanaf het hoogste punt Agri Bavnehøj (137 m) heb je een adembenemend uitzicht over het hele landschap. Leuk weetje is dat deze plek gebruikt is als middelpunt van Denemarken om de precieze coördinaten van het Deense kaartensysteem te bepalen. De steen die hiervoor gebruikt is, staat nog steeds op de top. 

Flora en fauna

Het centrale deel van het park bestaat uit hoge heidevelden, bossen en grote open weilanden. Langs de kust zijn er vele mooie stranden om te ontdekken. In de meren Stubeb en Lange ten noorden van het park kun je otters volop aan het werk zien. Meer in het westen zijn de Kaløs moerassen en bossen, met een rijke flora en fauna. Hier leven talloze zeldzame insecten in de bomen van het park. Tijdens een wandeltocht kom je plotseling oog in oog met een diepe krater te staan, een zogenaamde 'dode ijsblok gat'. Deze is ontstaan door een groot blok ijs die hier tot stilstand kwam en gedurende vele duizenden jaren langzaam aan smolt. Op deze bergtop heb je een uitzicht van 360 graden.

Culturele ervaringen

Er zijn veel bezienswaardigheden uit de bronstijd te bezichtigen in het park. Oude steden, dorpen, kerken en oude landhuizen vertellen de geschiedenis van het gebied. Bezoek de restanten van het 700 jaar oude koninklijk kasteel in de kasteelruïne van KaløVia een inwendige trap in de toren kan je naar de top klimmen en genieten van het uitzicht over de oudste middeleeuwse dam van Denemarken en over Mols Bjerge. De kustplaats Ebeltoft is ook zeker de moeite waard, met een gezellig oud centrum en leuke attracties als een groot fregat en het Glasmuseum. 

Activiteiten

Het 180km2 grote Nationaal Park leent zich met uitstek om ontdekt te worden door middel van een wandeling, paardrijdtocht en zelfs in zwemkleding. Maak gebruik van het uitgebreide netwerk van bewegwijzerde fiets- en wandelroutes door het gebied en gooi tijdens de lunch een kleedje uit om te genieten van een heerlijke picknick. Langs de kust vind je rustige, kindvriendelijke stranden waar je rustig een frisse duik kunt nemen in  zee. Vissers kunnen hun hengel uitgooien op een groot aantal visplekken in de regio. 

Share this page