Werelderfgoed [1]

Denemarken beslaat 3 spectaculaire plekken op de UNESCO Werelderfgoedlijst, de lijst van de meest opvallende voorbeelden van culturele en natuurlijke plaatsen die van universeel belang zijn.

Het Koninklijke kasteel van Kronborg in Helsingør [2] (Elsinore) is van grote symbolische waarde voor het Deense volk en heeft een belangrijke rol gespeeld in de geschiedenis van Noord-Europa tijdens de 16e tot 18e eeuw. Dit renaissance kasteel staat wereldwijd bekend als Elsinore, de plek waar Shakespeare’s Hamlet zich afspeelde.

De Kathedraal van Roskilde [3], gebouwd in de 12e en 13e eeuw, was de eerste Gotische kathedraal in Scandinavië gebouwd van baksteen en stimuleerde de verspreiding van deze stijl in heel Noord-Europa. Sinds de 15e eeuw is het ook het mausoleum van de Deense Koninklijke familie.

De grafheuvels in Jelling [4] en een van de runen stenen zijn opvallende voorbeelden van de heidense Scandinavische cultuur, terwijl andere runen het Christendom illustreren van de Deense gemeenschap halverwege de 10e eeuw.

Holland

Category: