Sønderho

Dorpen en stadjes in West-Jutland

West-Jutland wordt gekenmerkt door kleine havenstadjes en vissersdorpjes. De grootste, Esbjerg is een bruisende havenstad. Allen zijn ze gevormd door de maritieme geschiedenis van dit historische gebied. 

Esbjerg

De havenstad Esbjerg heeft zich ontwikkeld tot industriehoofdstad van Denemarken, met boorplatformen in de Noordzee, windmolenparken en visserij. De stad werd opgericht in 1868 en is hierdoor de jongste stad van Denemarken. Esbjerg staat bekend om haar netwerk van kronkelende straatjes. Bezichtig een negen meter hoge sculptuur die je vanaf 10 kilometer op zee al kunt zien. De scuptuur draagt de naam 'Man meets the sea' en werd ontworpen door de Deense kunstenaar Svend Wiig Hansen.

Herning

Herning ligt in het hart van de Jutlandse heide. Het is de textielstad van Denemarken een bruisend centrum voor tentoonstellingen.  Het was in mei 2012 een van de belangrijke steden tijdens de start van de Giro d'Italia. 

Ringkøbing

Struin door het charmante oude centrum van fjordstadje Ringkøbing. Inwoner en bekende architect Ulrik Plesner drukte hier zijn stempel op de stad met zijn typisch rode bakstenen huizen. Bekijk ook de unieke gevel versieringen op de oude huizen, wat typisch is voor de lokale bouwstijl. 

Andere stadjes en dorpen

Maak een tripje naar de prachtige oude stadjes van Lemvig, Struer en Skive, gelegen aan de Limfjord.  Struer staat bekend als thuisbasis van het wereldberoemde bedrijf Bang & Olufsen. In Holstebro is cultuur een belangrijk onderdeel van de stad, hier vind je namelijk een mooi sculptuur van Giacometti, 'de Vrouw op een Kar'. In West-Jutland vind je tal van gezellige kleine vissersdorpjes zoals Hvide Sande op Holmsland Dune en Thyborøn.

Share this page