Man meets the sea

Cultuur en geschiedenis

Het landschap van West-Jutland wordt gedomineerd door de zee en dit zie je ook terug in de cultuur en geschiedenis. Ontdek het maritieme verleden tijdens het bezoeken van musea, vuurtorens, galerijen en historische gebouwen in de hele regio. 

Maritieme geschiedenis

De westkust van Jutland was vroeger berucht omdat het voor schepen erg moeilijk was om hier te navigeren. In het Strandings Museum St. George kun je overblijfselen van wrakken en zeeslagen uit de geschiedenis bekijken. Er zijn ook voorwerpen te vinden van het wrak van HMS St. George, een van de grooste scheepswrakken uit de geschiedenis. 13.000 Britse zeemannen kwamen om tijdens het zinken van dit schip in 1811. Bekijk ook voorwerpen van de grootste zeeslag aller tijden. Bij de Slag om Jutland tijdens de Eerste Wereldoorlog kwamen 10.000 mannen in een dag om. 

Musea

De westkust bied je een schat aan kunstmusea in steden als Holstebro, Herning en Esbjerg. In het Struer Museum, kun je het verhaal te weten komen achter het wereldberoemde bedrijf Bang & Olufsen. Wil je meer weten over het verre verleden, ga dan naar openluchtmuseum Hjerl Hede. Dit museum ligt in een prachtig heideveld en laat museumstukken tot leven komen.  In het Fisheries and Maritime Museum in Esbjerg kun je kleine zeehondjes bewonderen die zijn afgestoten door hun moeders. 

Unieke bezienswaardigheden

Wil je iets ongewoons zien, ga dan naar de Sahl Church nabij Hjerl Heath, waar je een uniek gouden altaar ziet. Hier kun je ook een kijkje nemen bij Spøttrup, het best bewaarde middeleeuwse fort van Denemarken op het schiereiland Salling.

West-Jutland is ook de thuisbasis van een speciaal type gebouw, de duinboerderij. Je kunt het wilde verleden van de westkust voelen in een aantal boerderijen die in de duinen zijn gevestigd en nog steeds bestaan. De boerderijen hebben een unieke vorm en een rieten dak. Bezoek Abeline's Farm op Holmslands Dune, dat niet meer functioneel is als boerderij maar nu dienst doet als museum.

Man meets the sea

Het monumentale scuptuur van Svend Wiig Hansen "Man meets the Sea" begroet vanaf zee iedereen die de stad bezoekt. Svend Wiig Hansen kreeg zijn inspiratie voor dit indrukwekkende monument door de oude hoofden op Paaseiland en verwelkomt bezoekers sinds 1995. Je kunt de negen meter hoge mannen op een mooie dag al vanaf 10 km afstand zien. 

 

Share this page