Panorama fietsroutes

Een lange of een korte rit?

De 26 Panoramaroutes liggen soms als lussen langs de twee nationale fietsroutes ’Vestkystruten’ en het Deense stuk van de route van Berlijn naar Kopenhagen. De Panoramaroutes bieden de mogelijkheid om vanaf een bepaalde plaats dagtochten te maken. De nationale routes bestaan uit dagetappes en wisselende overnachtingsplaatsen.

De Europese langeafstandsroutes
In Denemarken hebben de 11 nationale fietsroutes een gezamenlijke lengte van 4.000 km. Diverse nationale routes zijn onderdeel van het Europese routenetwerk EuroVelo. De ’Vestkystruten’ is een deel van EuroVelo 12, ook wel de Noordzee Fietsroute genoemd. De route Kopenhagen-Berlijn is een deel van EuroVelo 7, die gaat van Sicilië tot de Noordkaap. Dit zijn allebei opmerkelijke routes, die door duizenden fietstoeristen worden verreden; Denemarken vormt in deze grote Europese fietstrajecten een belangrijke schakel, mede dankzij de goede fietswegen en overnachtingsmogelijkheden. Vanaf 2014 is het zelfs mogelijk om in ’fietsvriendelijke’ steden te overnachten in zogenoemde Bed+Bike-huizen.

Read more on the national cycling routes and download the routes to GPS

’West Coast Route’ (route langs de westkust van Jutland)
De fietstochten langs de Noordzeekust richting noorden zijn een ware belevenis. Je start in het afwisselende vlakke land van Zuid-Jutland, waar je overal lekker kunt eten. Verder naar het noorden via vissersdorpjes en langs mooie fjorden. Grauwe bunkers uit de Tweede Wereldoorlog duiken op in de duinen en soms zelfs als ’attractie’ op witte zandstranden. Nog noordelijker ligt een uitgestrekt nationaal natuurpark. Uniek is Skagen, de meest noordelijke stad van Denemarken. Het licht van de regio rond Skagen heeft veel beroemde schilders geïnspireerd. Het fietsen langs de mooie kustwegen geeft in vele opzichten een kick.

Read more on the West Coast Route

Deense deel route Berlijn-Kopenhagen
Meteen al op Falster proef je de bijzondere sfeer van dit mooie eiland in het zuidoosten van Denemarken. Opvallend is de mooie, 200 jaar oude vuurtoren. De fietstocht gaat verder via paden en landweggetjes, die door beukenbossen, vlak land, dorpjes en middeleeuwse stadjes met vakwerkhuizen slingeren. Je fietst van eiland naar eiland over dijken en bruggen met fantastische vergezichten over fjorden en baaien. Heel afwisselend. Je komt zelfs over een wereldberoemde rots, waar dinosaurussen leefden. Je passeert er bossen met daarin mystieke hunebedden en grafheuvels. Je fietst zij-aan-zij met de geschiedenis en de pure natuur voordat je in de buurt van Kopenhagen komt, de gezellige hoofdstad met interessante brokken cultuur.

Read more on the Berlin-Copenhagen route

Share this page

Feiten

In totaal zijn er 26 bewegwijzerde Panorama fietsroutes in Denemarken. In Oost-Denemarken zijn er 10 en door West-Denemarken lopen 16 routes. De routes zijn stukken van de twee nationale fietsroutes langs de westkust van Jutland en het Deense deel van de Berlijn-Kopenhagen-route. De 26 Panoramaroutes variëren in lengte van 12 tot 44 km en zijn heel geschikt als dagtocht. De routes hebben een thema met de natuur en cultuurhistorische bezienswaardigheden als middelpunt. Het project wordt gesteund door het Europese fonds voor regionale ontwikkeling van de EU.