GDK Islands Brygge  Harbour Bath

Kopenhagen met kinderen

Foto: Islands Brygge

Een dagje Kopenhagen is altijd een succes. Het is onvoorstelbaar wat deze stad ook voor kinderen te bieden heeft. Je kunt dan ook best enkele dagen in de Deense hoofdstad doorbrengen. Maak een programma en besluit vooraf wat je allemaal wilt gaan bekijken. 

Sightseeing

Ben je voor de eerste keer in Kopenhagen, dan is een rit met de sightseeingbus aan te bevelen. Een tocht met deze dubbeldekker is een leuke manier om de stad te verkennen. Er varen ook sightseeingboten door de kanalen en havens van Kopenhagen.  

Het is ook mogelijk om zelf je sightseeing tour samen te stellen, die perfect bij de wensen van de gezinsleden past. Zo kun je een 24-uurs ticket voor het openbaar vervoer (geldig in bus, trein en metro) met een ticket voor de veerboot. Fijn voordeel: als betalende volwassene mag je in Kopenhagen twee kinderen onder de 12 jaar gratis mee laten reizen.

De klassieke attracties

Het slot Amalienborg met de wisseling van de wacht om precies 12.00 uur is ook voor de kinderen een mooi evenement. In het slot Christiansborg zijn mooie gobelins en schilderijen te bezichtigen met veelal de geschiedenis van Denemarken. In Rosenborg Slot kun je de kroonjuwelen bezichtigen.

Het beklimmen van de ronde toren (Rundetårn) in het hartje van de stad is een hele belevenis en vergt veel 'benenwerk'. Maar eenmaal boven heb je een prachtig uitzicht over Kopenhagen. Rådhuspladsen (het Raadhuisplein) kun je gewoon niet missen. De toren van het raadhuis kan soms beklommen worden.

Natuurlijk moet je ook een wandeling maken door de Strøget; een voetgangersgebied met tal van straatmuzikanten, maar met heel veel mooie winkels. Kongens Nytorv is een groot plein, dat eveneens 's winters aantrekkelijk gemaakt wordt: er is dan een kunstijsbaan. Dichtbij Kongens Nytorv is het schilderachtige Nyhavn.

Tivoli

Tivoli zal alle ogen doen glinsteren. Hier is heel veel leuks te beleven. Tivoli is een oud pretpark voor jong en oud. Ook buiten het zomerseizoen is er in Tivoli van alles te doen. Tijdens de zomermaanden worden er bijvoorbeeld diverse concerten gegeven. Wanneer het zomerseizoen sluit gaat Tivoli nog tweemaal extra open en wordt dan extra mooi aangekleed, namelijk tijdens Halloween en in de kerstperiode (met kerstmarkt!). 

Bakken

Bakken is ook een pretpark. Daarbij ligt ook 'Dyrehaven', een prachtig natuurgebied met bossen en veel herten. Hier kun je naast wandelen ook in een paardenkoets vervoerd worden. 

De wilde kant van Kopenhagen

In Copenhagen Zoo, aan de rand van het mooie Frederiksberg Park beleef je een geweldige dagje uit. De dierentuin beschikt over vele wilde dieren, zowel klein als groot. Je vindt hier onder andere het beroemde olifantenverblijf, een ijsbeer en tijgers. In het kindergedeelte van de dierentuin kunnen kinderen contact leggen met kleinere dieren en leren hoe ze te verzorgen. 

Kindvriendelijke stadsmusea

In veel musea worden speciale tentoonstellingen en activiteiten georganiseerd voor kinderen. Met name de volgende musea zorgen er voor dat kinderen ook een leuke tijd beleven: Post & Tele Museum, National Gallery of Denmark, het Tycho Brahe Planetarium, National Aquarium, The National Museum, Zoological Museum, The Workers’ Museum en het Experimentarium. Andere leuke plekken om de kids mee naar toe te nemen zijn het Guiness Museum of World Records en het Louis Tussaud Wassenbeeldenmuseum. 

Parken

De parken van Kopenhagen vormen groene oasen in de drukte van de grote stad. Wanneer het weer het toelaat is een picknick in één van de groene stadsparken iets bijzonders. Koop een sandwich of een stuk pizza en geniet ervan in het rustige park. Er zijn vaak speelplaatsen en bijvoorbeeld in Kongens Have is in de zomer regelmatig een marionettentheater. Vanaf Frederiksberg Have kun je een boottocht door de kanalen van Kopenhagen maken.

Een verfrissende duik

Als jij en je gezin zin hebben in een frisse duik, dan zijn er tal van havenbaden en pierebadjes in de parken van Kopenhagen, zoals het knusse Skydebanehaven in Vesterbro en Nørrebro Park.

Voor de avonturiers is er het openlucht zwembad in de haven langs Islands Brygge, compleet met een duik-platform. Je kunt ook zwemmen in de buurt van Fisketorvet Shopping Centre en in Svanemøllen haven. Als je naast water ook graag zand ziet, dan ligt het Ammager Strand Park op slechts 5 km van het centrum van Kopenhagen. Hier vind je kilometers witte zandstranden en genoeg watersportmogelijkheden.