Verder naar inhoud
Ghosttour in Copenhagen

De meest griezelige kastelen van Denemarken

Foto: Ghosttour PR Photo

We komen er maar meteen voor uit - je hebt stalen zenuwen nodig als je een toer maakt langs deze Deense spookkastelen. Van klopgeesten en grijze dames tot ridders zonder hoofd en gescheiden geliefden. Dit zijn onze spookkastelen:

 

The romantic Dragsholm Castle on Zealand
Foto: Henrik Saxgren - Dragsholm Castle

Het meest spookachtige kasteel van Europa: Slot Dragsholm

Slot Dragsholm in Noord-Seeland is een van de oudste kastelen in Denemarken - en ook de meest spookachtige. Het kasteel is 800 jaar oud en er woont een groot aantal geesten, waaronder een luidruchtige bende klopgeesten. Maar ook een witte en een grijze dame- om maar een paar van de meer dan 100 geesten te noemen die hier leven. Tegenwoordig is Slot Dragsholm een hotel, dus je kunt echt de nacht doorbrengen met de geesten - als je durft!

 

Voergaard Slot
Foto: Brønderslev Ervherv & Turisme

De wildste geest van Denemarken bij Kasteel Voergaard

Bij dit prachtige renaissancekasteel Voergaard in Noord-Jutland bevindt zich onder andere een heel bijzonder spook. Ingeborg Skeel die er ooit de eigenaresse was, bleek nogal een tiran toen ze eind 16e eeuw over het kasteel regeerde. Er zijn aanwijzingen dat ze niet bepaald milder werd na haar dood. Haar geest spookt vandaag de dag, eh, nacht door het kasteel, met gemopper en gekreun; ze slaat deuren dicht en blaast kaarsen uit.

 

De geesten van geliefden bij Slot Rosenholm

Het schitterende Slot Rosenholm op Djursland heeft een lange en donkere geschiedenis. Sinds de bouw in 1559 behoort Rosenholm de adellijke Deense familie Rosenkrantz toe. Er zijn aanwijzingen dat ze nog steeds door de gangen van het kasteel dwalen. Een van de rusteloze zielen is die van een edelvrouw die verliefd werd op de rentmeester. Als straf werd zij in de muur in de Torenkamer gemetseld, levend en al, en werd zijn hoofd afgehakt. Volgens geruchten zweven er rond middernacht een in het wit geklede dame en een ridder zonder hoofd over het terrein. De geesten van de twee ongelukkige geliefden.

 

 

Hamlet's castle, Kronborg, in Helsingør
Foto: Daniel Overbeck - VisitNordsjælland

In de geest van Hamlet op Slot Kronborg

Het beroemdste kasteel van Denemarken is Slot Kronborg in Noord-Seeland. Het prachtige renaissancekasteel is het decor voor Shakespeare's Hamlet, waar de gelijknamige prins een geest van zijn vader op de wallen van het kasteel ziet. Volgens de legende slaapt de machtige ridder Holger Danske in de catacomben onder het kasteel - klaar om wakker te worden wanneer Denemarken hem nodig heeft. Het kasteel heeft ook geesten die midden in de nacht kaarsen aansteken, deuren ontgrendelen, werknemers bespioneren en spullen omstoten die dan omvallen.

 

Rosenborg Castle in King's Garden, Copenhagen.
Foto: Martin Heiberg - Copenhagen Media Center

Een spookachtige kat bij Slot Rosenborg

Midden in de drukke Deense hoofdstad loert een ietwat ongewone geest rond. Loert? Slot Rosenborg in Kopenhagen herbergt meer dan fonkelende kroonjuwelen - tenminste als je de geruchten gelooft. Het oude plezierkasteel van Christian IV is tegenwoordig de thuisbasis van de Royal Life Guard … en een spookachtige kat. Er wordt gezegd dat het de kat van de bewaker was. De man kwam om bij een schietongeval. Een paar ‘dappere’ bewakers zijn ook nu nog bang bij de aanblik van de ogen van de spookkat, die in het donker … loert.

 

Egeskov op Funen
Foto: Anita Skoven Jensen/ Destination Fyn

Boe! Pas op voor de Witte Dame dame bij Slot Egeskov

Het sprookjesachtige Slot Egeskov op Funen is het mooiste renaissancegebouw van Noord-Europa, maar het is ook het thuis van een ongelukkige geest. Volgens de legende is de Witte Dame van het kasteel de dochter Rigborg van de bouwer Frantz Brockenhuus. Rigborg pleegde zelfmoord vanwege onbeantwoorde liefde. Vandaag struint ze door de gangen van het kasteel van Egeskov, in dezelfde witte jurk die ze droeg toen ze stierf.

 

Een rusteloze gravin in Slot Gram

Alles is niet zo vredig als het lijkt in Slot Gram in Zuid-Jutland. Zodra de duisternis valt, sluipt de geest van gravin Anne Sophie Schack rond in het majestueuze 16e-eeuwse kasteel. Volgens de legende was de gravin niet bijzonder aardig toen ze over Slot Gram regeerde - ze sloeg de bedienden en schreeuwde tegen ze. Ze duwde zelfs een meid in de open haard, met dodelijke afloop. Tegenwoordig dwaalt de wrede gravin rusteloos door het kasteel, misschien op zoek naar haar volgende slachtoffer.

 

Foto: Daniel Rasmussen - Copenhagen Media Center

Koninklijke geesten op Slot Frederiksberg

Midden in Kopenhagen en met uitzicht op de idyllische Frederiksbergtuin, ligt Slot Frederiksberg. Het renaissancekasteel ziet er van buiten prachtig uit, maar van binnen verbergt het duistere geheimen en rusteloze zielen. Het gerucht gaat dat koning Frederik VI weer ronddoolt als geest - maar in de gedaante van een hondje. Klinkt niet eng, of toch wel? Houd er rekening mee dat hij niet de enige geest in het kasteel is...

Share your wonders: