Culturele belevenissen

Denemarken beslaat maar liefst 5 spectaculaire plekken op de UNESCO Werelderfgoedlijst, de lijst van de meest opvallende voorbeelden van culturele en natuurlijke plaatsen die van universeel belang zijn.

Het Koninklijke kasteel van Kronborg in Helsingør (Elsinore) is van grote symbolische waarde voor het Deense volk en heeft een belangrijke rol gespeeld in de geschiedenis van Noord-Europa tijdens de 16e tot 18e eeuw. Dit renaissance kasteel staat wereldwijd bekend als Elsinore, de plek waar Shakespeare’s Hamlet zich afspeelde.

De Kathedraal van Roskilde, gebouwd in de 12e en 13e eeuw, was de eerste Gotische kathedraal in Scandinavië gebouwd van baksteen en stimuleerde de verspreiding van deze stijl in heel Noord-Europa. Sinds de 15e eeuw is het ook het mausoleum van de Deense Koninklijke familie.

De grafheuvels in Jelling en een van de runen stenen zijn opvallende voorbeelden van de heidense Scandinavische cultuur, terwijl andere runen het Christendom illustreren van de Deense gemeenschap halverwege de 10e eeuw.

Stevns Klint is een markante, steile witte krijtrots waarin een dunne, donkere laag leem zit. Deze laag bevat gegevens over de meteoriet die 66 miljoen jaar geleden de aarde ramde en een einde maakte aan de helft van alle dierenleven, waaronder de dinosauriërs. De klif aan de oostkust van Seeland is 12 kilometer lang en steekt op het hoogste punt 41 meter boven de zeespiegel uit. Vanaf de middeleeuwen tot de jaren 40 van de vorige eeuw is kalksteen gedolven uit de kust bij Stevns.

Ook het Deense deel van de Wadden staat officieel op de lijst van UNESCO, waardoor het gehele Waddenzeegebied nu Werelderfgoed is. Het Deense Waddengebied bestaat uit onder andere de eilanden Fanø, Mandø en Rømø. Het Werelderfgoed Waddenzee beslaat een totale oppervlakte van ongeveer 11.500 km².