Algemene informatie

Denemarken is een klein koninkrijk met glooiende heuvels, groen platteland, uitgestrekte bossen, witte zandstranden en talloze eilanden.

Denemarken bestaat uit het schiereiland Jutland en meer dan 400 eilanden. Het grootste Deense eiland is Seeland, waar je ook de hoofdstad Kopenhagen vindt.

Denemarken maakt deel uit van Scandinavië. De geografie toont dan ook gelijkenis met het zuiden van Zweden. Denemarken is ook verbonden met Zweden door middel van de Oresund brug. Daarnaast is Denemarken in het zuiden van Jutland verbonden met Duitsland.

Behalve de 68 kilometer lange grens met Duitsland in Jutland is Denemarken volledig omringd door water. Vanaf elk punt in Denemarken is de kust nooit verder dan 52 km van je verwijderd.

Aan de westkust is het land verbonden met de Noordzee en de kust wordt dan ook gedomineerd door lange, winderige zandstranden en duinen. De Noordkust loopt tot aan het Kattegat en Skagerrak. Het is een dynamische kust en het stuk beschikt dan ook over een aantal van de grootste zandduinen van Noord-Europa. In het oosten is de kust wat rustiger en zijn de wateren van de Oostzee kalmer. Dit maakt de oostkust ook uitermate geschikt voor families met kinderen.

Ongeveer 80 van de 391 Deense eilanden zijn bewoond. Enkele van de belangrijkste eilanden zijn Funen, Lolland, Falster en Bornholm, dat voor de kust van Zweden ligt. Het eiland Møn staat bekend om zijn torenhoge witte kliffen die de hoogste zijn in Denemarken.

Het Koninkrijk Denemarken omvat ook het enorme grondgebied van Groenland, dat zijn eigen bestuur heeft. Groenland ligt nabij Noord-Amerika en de Færøer Eilanden.

Aantal feiten van de geografie van Denemarken:

Natuurlijke kenmerken
Totale oppervlakte: 42.916 km2
Totale lengte van de kustlijn: 7.314 km
Hoogste punt: 170,086 m (Møllehøj)
Grootste meer: Arresø (39,5 km2)
Langste rivier: Gudenå (176 km)

Landgebruik
Landbouw: 66 %
Bos en heide: 16 %
Steden, wegen en bouw: 10 %
Meren, weide en moeras: 7 %

Grootste steden
Kopenhagen (grootstedelijk gebied): 1,181,000 inwoners
Aarhus: 243,000 inwoners
Odense: 166,000 inwoners
Aalborg: 102,000 inwoners
Esbjerg: 71,000 inwoners

Statistieken zijn van 1 januari 2015 - Bron: Denmark’s Statistics