Praktische informatie

BTW

Fietsen in Denemarken is door het vlakke landschap erg eenvoudig, fietsvakanties zijn dan ook populair. Hieronder lees je een aantal regels waar fietsers zich in Denemarken aan moeten houden. Deze regels verschillen niet veel van de Nederlandse regels, maar toch zijn er een aantal verschillen. 

Verplichte fietsuitrusting

Je fiets moet beschikken over een bel en een witte reflector aan de voorkant, gele reflectoren op de pedalen en wielen en een rode reflector aan de achterkant. Deense fietsen beschikken hier standaard over, maar als je een fiets meeneemt vanuit Nederland moet je ervoor zorgen dat deze fiets hier ook mee is uitgerust. Als je in het donker fietst moet uiteraard je voor- en achterlicht aan staan. Deze zijn ook in Denemarken veel in (fietsen)winkels verkrijgbaar. 

Fietsaanhangers moeten beschikken over twee witte reflectoren aan de voorkant en twee aan de achterkant. Ook moeten er twee gele reflectoren geplaatst zijn aan de zijkanten van de wielen. In het donker moet de fietsaanhanger beschikken over een rood achterlicht. 

Kinderen meenemen op de fiets

Als je ouder dan 15 jaar oud bent, is het toegestaan om twee kinderen jonger dan 8 jaar mee te nemen op je fiets, mits de fiets beschikt over de verplichte fietsstoeltjes. Heb je een fietsaanhanger, dan is de leeftijd van de twee kinderen niet belangrijk. Kinderen in fietsstoeltjes en in -aanhangers moeten altijd vast zitten.  

Verkeersregels

Je moet altijd aan de rechterkant van de weg fietsen en als er een fietspad is, ben je verplicht hiervan gebruik te maken. Fietsers moeten, anders dan in Nederland altijd hun hand opsteken als ze langzamer gaan fietsen, afslaan of stoppen. 

Helm

Je bent niet verplicht om een helm te dragen, echter zijn er steeds meer Denen die een helm dragen op de fiets. 

Lees meer over fietsregels en wetten in Denemarken.
Wil je meer weten over het huren van fietsen, inspiratie voor fietsvakanties en nog veel meer, bezoek dan onze Fietsen in Denemarken pagina.