Praktische informatie

BTW

Deense kerken, en dorpskerken in het bijzonder, beschikken over een prachtige collectie wandschilderingen. Ongeveer 1800 van de in totaal 2400 Deense kerken stammen uit de middeleeuwen. In deze kerken zijn al meer dan 600 prachtige wandschilderingen ontdekt. Denemarken beschikt dan ook over de grootste collectie ter wereld. 

Na eeuwenlang te zijn verborgen zijn veel wandschilderingen in 19e en 20ste eeuw ontdekt onder een dikke laag kalk. Ben je een liefhebber van kunst, dan is het zeker een aanrader een aantal van deze wandschilderingen te bewonderen. De toegang is gratis. 

De oudste wandschilderingen dateren uit de 12e eeuw. Ze zijn in Romaanse stijl geschilderd door kunstenaars uit Europa.  De wandschilderingen uit de 14e eeuw en later zijn Gotisch, een stijl die de voorkeur gaf aan Deense schilders. De wandschilderingen zijn zeer waardevol voor de Deense cultuur en kunst. 

De Kalkmalerier website is in het Deens, maar je kunt hier wel de prachtige fotogalerijen bekijken met opvallende wandschilderingen uit Denemarken.