Praktische informatie

BTW

Kro's in Denemarken hebben over het algemeen een rijke historie. Al honderden jaren bieden ze onderdak aan reizigers en vakantiegangers.

Een vakantie in een herberg – een Koninklijke vakantie

Het woordje ‘herberg’ herinnert aan de tijd dat postkoetsen bij een pleisterplaats stopten om een aantal vermoeide reizigers uit te laten stappen die daarna konden genieten van een lekkere maaltijd en van een rustige nacht in een goed bed voordat ze weer verder gingen met hun zware en vermoeiende reis dwars door Denemarken.
Zolang er wegen zijn, is er vraag naar stopplaatsen – herbergen dus – waar mensen konden eten en overnachten en waar ook de paarden konden worden verzorgd. Denemarken is trouwens het enige land ter wereld waar deze herbergen werden gewaardeerd met een Koninklijke goedkeuring.

Pittoreske herbergen

Er zijn circa 450 herbergen in Denemarken te vinden. Ruim honderd daarvan hebben een Koninklijke goedkeuring en zijn gelukkig bewaard gebleven als een stukje Deens erfgoed. Sommige herbergen staan in leuke dorpjes, maar de meeste zijn terug te vinden op het platteland, midden in de vrije natuur. De herbergen aan de oever van fjorden en rivieren lokken net als vroeger nog steeds de reizigers die over water hun weg zochten. Langs de landwegen staan eeuwenoude herbergen met rieten daken en vakwerkmuren, vaak verstopt in een tuin met weelderig begroeide borders en knoestige fruitbomen: een ideale plek om in alle rust te genieten van een kop koffie.

De keuken van de herbergier

Binnen in de herberg hangt een unieke atmosfeer onder het lage plafond van de kamers waar de potplanten de vensterbanken sieren en het koper glimt aan de muur. Hier kunt u relaxen met een drankje na een lange reisdag of een rondje golf. In de knusse gelagkamer kunt u de plaatselijke bevolking ontmoeten voor een gezellig potje kaarten of dobbelen, terwijl er steeds meer sterke verhalen worden verteld.

Lokale gerechten voor lekkerbekken

Terug in de eetzaal zetten de gastheer en gastvrouw heerlijke gerechten op tafel – topgerechten bestaande uit traditionele en lokale specialiteiten bereid met de beste, verse producten.

Vandaag de dag

Nu zou de reiziger verbaasd opkijken als er uitgeruste paarden of zelf gebrouwen bier voor hem klaar staan. Dat komt omdat vele herbergen recentelijk zijn gebouwd en er dus heel modern uitzien. Maar gelukkig zijn er ook nog eeuwenoude herbergen. Maar zelfs als ze nog een rieten dak en vakwerk muren hebben is er veel gebeurd sinds ze zijn gebouwd. De herbergen zijn gerestaureerd en de kamers zijn helemaal up to date. Enkele herbergen zijn zelfs omgetoverd in een exclusief restaurant of hebben faciliteiten als golfbanen of vergaderfaciliteiten.

Nog steeds onderdeel van het dagelijks leven

Maar oud of nieuw, de Deense herbergen koesteren hun culturele erfgoed en maken nog steeds deel uit van het dagelijks leven en van de maatschappij. Hier nipt de plaatselijke bevolking nog steeds aan een biertje, gevolgd door een glaasje fris. Hier vinden ook familiefestiviteiten plaats – verjaardagen, huwelijksrecepties en belijdenisfeesten – en wordt afscheid genomen van een overleden dierbare met een dodenwake.

Accommodatie

De meeste herbergen bieden accommodatie om te overnachten. U kunt uw herbergvakantie op twee manieren organiseren: u kunt gedurende uw vakantie in één herberg verblijven, zodat u niet elke dag uw koffer hoeft in te pakken en rustig kunt genieten van uw ontbijt of u kunt opteren voor een rondreis door verschillende regio’s in Denemarken om onderweg te kunnen genieten van plaatselijke gerechten.

Herbergen met Koninklijke goedkeuring

De eerste herberg in Denemarken die een Koninklijke goedkeuring kreeg, was de Bromølle Kro in Seeland in 1198.

Sinds 1198

In 1283 vaardigde Koning Erik Klipping een bevel uit voor de herbergen die langs de zogeheten Koningsweg en aan het water stonden, die gebruikt werden door de koningen als ze een officiële reis door het land maakten. In 1396 verordonneerde Koningin Margrethe I dat er elke vierde mijl een herberg langs de weg stond en in 1522 werd dit veranderd in elke tweede mijl.

Privileges

Na de reformatie in 1536 nam het aantal Koninklijk goedgekeurde herbergen toe. In 1912 kregen de laatste drie herbergen hun Koninklijke goedkeuring. De herbergier kreeg als dank voor het feit dat hij altijd logies en maaltijden voor de reiziger garandeerde, een belastingvrije vergunning om bier te brouwen, gedestilleerde drank te maken en brood te bakken. Zowel voor eigen gebruik als voor de verkoop. Daarnaast was hij vrijgesteld van inkwartiering van soldaten.

Een stukje historie

De tijd heeft heel veel van deze Koninklijk goedgekeurde herbergen ‘ingehaald’. Sommige hebben een andere bestemming gekregen, andere zijn afgebroken en nooit meer opgebouwd en ook zijn een aantal herbergen privébezit en dus niet publiekelijk toegankelijk. Maar zoals al eerder vermeld: de meer dan 100 herbergen zijn een wezenlijk stuk Deense geschiedenis, omdat ze een langdurige traditie van gastvrijheid hebben opgebouwd sinds ze een Koninklijke goedkeuring hebben gekregen. Denemarken is het enige land ter wereld met herbergen met een Koninklijke goedkeuring.