Danish castles and manor houses

Deense kastelen en landhuizen

Denemarken is één van de oudste koninkrijken ter wereld. Het land heeft misschien daarom zoveel mooie kastelen en kasteeltuinen, die alle in prima staat zijn gehouden.

Amalienborg

Koninklijke paleizen

Tal van de koninklijke paleizen in Denemarken zijn nog steeds ‘in gebruik’ van de Deense koninklijke familie. Koningin Margrethe II woont gedurende de wintermaanden in Paleis Amalienborg. Dit paleis staat in het hartje van Kopenhagen. Het paleis met veel vleugels is gebouwd in de rococo-stijl. Twee van de vleugels zijn gedeeltelijk voor belangstellenden opengesteld. De koninklijke familie verblijft een groot deel van de zomer in het paleis Fredensborg, in het noorden van Sjaelland. In de maand juli is het paleis te bekijken. Andere koninklijke kastelen worden voor de meest uiteenlopende maatschappelijke doeleinden aangewend. Ze worden bijvoorbeeld gebruikt door de Deense overheid of zijn ingericht als museum. Lees meer over het Deense koningshuis.

Kronborg

Forten en kastelen

De kastelen waren doorgaans bastions van koninklijke macht en werden daarom vaak in een strategisch belangrijk gebied gebouwd. De vijand kwam vooral uit het zuiden; het machtige fort Koldinghus staat dichtbij de oude grens met Duitsland. Kronborg Castle in Helsingør (Elsinore) was een belangrijk verdedigingswerk aan de Sont. Nu staat Kronborg op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.

Share this page