Alternatief Denemarken

Alternatief Denemarken

Niet alleen rond de Middellandse Zee is het leven zonnig en zorgeloos. Ook Denemarken kan dat gevoel geven. De Denen zijn levensgenieters en deinzen er niet voor terug zich te onderscheiden. Ze voelen zich onafhankelijk en pionieren op velerlei gebied. Denemarken neemt ecologische initiatieven, doet alternatieve experimenten en wil het gezichtsveld zo breed mogelijk maken. Er zijn tal van mogelijkheden om te genieten van een hele reeks dingen waarmee Denemarken op de wereldkaart is gekomen. 

Christiania

Christiania – een unieke wereld  

Een wereldbekend voorbeeld van de vrije en progressieve kijk op het leven is Christiania. Een stad in een stad, een klein droombeeld, dat werkelijkheid is in Kopenhagen. In Christiania is plek voor iedereen. Zoiets is er nergens anders op de wereld. Christiania ontvangt jaarlijks meer dan 1 miljoen bezoekers en dat maakt ‘vrijstad’ Christiania tot één van de drukst bezochte toeristische attracties. In de voormalige militaire basis wonen momenteel ongeveer 1000 mensen. Sommige huizen zijn gebouwd met materiaal, dat voorhanden was. Andere inwoners hebben de vroegere legergebouwen betrokken en omgetoverd tot hun favoriete woonstek. Christiania is groen en autovrij. Er zijn winkels, cafés, restaurants en er worden regelmatig concerten gegeven. De kerstmarkt van Christiania is fantastisch.  De groene zone is zo nu en dan een bron voor sociale problemen en conflicten, maar bestaat inmiddels al wel 35 jaar. Het voortbestaan is gegarandeerd en wordt beschermd door een speciale wetgeving. Er zijn speciale trips naar Christiania: www.christiania.org.

Een toerist is onlangs aangevallen in Christiania, alleen omdat hij een camera bij zich had, terwijl hij niet eens probeerde om foto's te maken.
Voor uw eigen veiligheid raden wij u daarom aan om geen enkele camera mee te nemen naar Christiania, ook geen mobiele telefoon met camerafunctie.

Thy

Thy Camp – een alternatieve samenleving in Thy

Een jonger broertje van Christiania is Thy Camp in het noordwesten van Jutland. Thy Camp dateert van 1970 en wordt ook wel Frøstrup Camp genoemd. De Denen in Thy spreken gewoonlijk van Het Kamp. Het idee is gegroeid uit een alternatief zomerkamp, dat langer duurde dan een week. Toen de herfst kwam, wilde een grote groep mensen blijven en het kamp voortzetten. Er werden huizen en hutten gebouwd, die de tenten moesten vervangen. Zo werd het Thy Camp permanente werkelijkheid. Momenteel is het kamp “bijna” ingeburgerd in dit erg winderige deel van Denemarken. Het is niet gemakkelijk te vinden, maar in de zomer hoef je alleen maar de constante stroom van mensen naar het stadje Frøstrup te volgen. Net als Christiania is het voortbestaan van Thy Camp door een speciale wetgeving beschermd.  

Share this page