Kersttradities in Denemarken

Deense kersttradities

Rood-witte papieren harten, hand in hand dansen en zingen rond de kerstboom met échte kaarsen, zelfgemaakte kerstdecoraties en Deens Design, een spannend dessert, ’hygge’ en rode puntmutsen. Het heeft allemaal te maken met de typisch Deense kersttradities.

Christmas hygge

Hygge

Kerst, in het Deens Jul (joeoel), geldt voor de meeste Denen als de mooiste tijd van het jaar. Het is een sfeervolle tijd van gezellig samenzijn en tradities. Met name aan deze gezelligheid hechten de Denen heel sterk. In Denemarken noemt men dit ‘hygge’ (huu-ge), de typisch Deense gastvrijheid die intiem, hartelijk, bescheiden en relaxed is, als bron voor een gezellig samenzijn. Deze ‘hygge’ vindt men het hele jaar door en overal in Denemarken, maar in de kerstperiode bereikt het zijn piek.
Het godsdienstige aspect heeft tegenwoordig, net als in veel andere landen, minder betekenis. De Deense kerken zitten rondom de kerst meestal wel bomvol, maar dat heeft meer te maken met symboliek dan met warme religieuze gevoelens.

Decoration

Adventskrans

Het Deense kerstfeest begint met een adventskrans. De krans heeft vier kaarsen, waarvan er op de vier zondagen voor Kerstavond steeds een extra aangestoken wordt. Traditiegetrouw wordt de adventskrans gemaakt van fijne sparrentakken, vaak versierd met rode bessen, witte kaarsen en rode linten om de krans aan het plafond te bevestigen.

Share this page

Deense kerstmarkt in Tønder

Deense kerstmarkten

Neem een kijkje bij een van de vele Deense kerstmarkten die in het hele land plaatsvinden. Geniet van de gezellige sfeer en proef verschillende culinaire lekkernijen.