Iconen in het Deens Design

Denemarken is een klein land, maar heeft een grote passie voor design. Het land heeft veel internationaal bekende ontwerpers gebracht die de mooiste bezienswaardigheden en producten hebben ontworpen. Lees verder voor meer informatie over de iconen in het Deens design.

Hans J. Wegner 

Hij staat het meest bekend om zijn functionele stoelen die in heel Denemarken te vinden zijn. Hans J. Wegner was een zeer invloedrijk persoon op het gebied van meubeldesign. Je kunt een aantal van zijn beroemde stoelen, zoals de Y stoel kopen bij Illums Bolighus in Kopenhagen.

Arne Jacobsen 

Een van de meest bekende namen in het Deens design is die van Arne Jacobsen, de ontwerper van zeer gewilde stoelen, in het bijzonder The Egg en The Swan. Je kunt de creaties van Arne Jacobsen kopen bij Illums Bolighus in Kopenhagen.

Finn Juhl

Finn Juhl was een architect en industrieel ontwerper en is beroemd geworden door de invoering van Deens design naar Amerika. Je kunt zijn huis in Klampenborg, ten noorden van Kopenhagen bezoeken en klassiekers zoals zijn Diplomat en Chieftain stoelen kopen  in diverse winkels aan de Bredgade in Kopenhagen.

Nanna Ditzel 

Nanna Ditzel was een Deense meubelmaker en juwelier die vanaf de jaren ’40 tot aan haar dood in 2005 vele herkenbare stukken heeft gemaakt. Ze exposeerde over de hele wereld en heeft ook samengewerkt met Georg Jensen.

Georg Jensen

Georg Jensen was een Deense zilversmit die in 1904 zijn eigen bedrijfje opzette. Oorspronkelijk kende de ontwerpen een Art Nouveau stijl, maar in de loop der jaren heeft het bedrijf zich ontwikkeld tot een luxueus lifestyle merk.

Kaare Klint

Kaare Klint staat bekend als de vader van modern Deense meubeldesign, die zijn eerste meubel maakte in 1914. Enkele van zijn meest bekende stukken zijn de Safari Chair, de Propeller Stool en de Church Chair.

Børge Mogensen

Børge Mogensen wilde een wereldwijd respect creeëren voor Deens meubeldesign. Mogensen was opgeleid als meubelmaker en werkte met andere grote namen van zijn generatie. Zijn werken werden tentoongesteld over de hele wereld. Een echte Deense klassieker is Mogensen’s Spanish Chair.

Verner Panton

Verner Panton staat bekend als het ‘enfant terrible’ van Deens design. Hij was een meubelontwerper die experimenteerde met kleurrijke kunsstoffen en onconventionele vormen. Een goed voorbeeld hiervan is de Panton S Chair.

Poul Kjærholm

Poul Kjærholm was een bekroonde meubelontwerper en hoogleraar aan het Deense Instituut voor Design tot aan zijn dood in 1980. Zijn stukken, zoals de Hammock Chair die grote favoriet is bij de Denen, worden over de hele wereld tentoongesteld. Fritz Hansen produceert nog steeds veel van zijn stoelen.

Poul Henningsen

Poul Henningsen, vaak aangeduid als PH, is een van de bekendste Deense lichtontwerpers. Zijn PH5 lamp en Artichoke lamp zijn populaire moderne items, ondanks dat ze al in de jaren ’50 werden ontworpen. Je kunt de PH lampen in vele winkels verkrijgen, zoals bij Louis Poulsen en Illums Bolighus.

Meer lezen

Lees meer over Shoppen in Denemarken.

Lees meer over Kopenhagen.

Lees meer over Deens Design.

Share this page