Jubileumjaar gewijd aan Deense ontwerper Finn Juhl

In Denemarken wordt in 2012 de internationaal veelgeprezen Deense ontwerper Finn Juhl herdacht, die honderd jaar geleden werd geboren.
maandag, december 19, 2011

Finn Juhl (1912-1989) is een van de belangrijkste vertegenwoordigers van de groep van de zogeheten Deense Modernen. Daartoe behoren naast Finn Juhl o.a. ook grootheden als Arne Jacobsen, Hans J. Wegner en Kaare Klint, die van doorslaggevend belang zijn geweest op het gebied van de architectuur en de meubel- en binnenhuisinrichting.

Vooral in de jaren veertig, vijftig en zestig van de vorige eeuw hebben zij met hun functionele stijl zowel in Denemarken als daarbuiten grote invloed gehad.

Vader van het Danish Design

Finn Juhl wordt gezien als de vader van het Danish Design. Hij is vooral bekend geworden door zijn stoelen. Vele gelden nu als klassiek en worden nog steeds vervaardigd. Voorbeelden van Finn Juhls enorme creativiteit zijn vooral te vinden op het terrein van het kunstmuseum Ordrupgaard in Charlottenlund ten noorden van Kopenhagen. Daar is zijn zelf ontworpen en ingerichte woonhuis uit 1942 te bewonderen, met befaamde stoelen als ‘de Poëet’ en het Opperhoofd.
Ook het recent geopende Bella Sky Comwell Hotel in de Deense hoofdstad beschikt over een aantal stoelen dat ontworpen is door Finn Juhl.
Internationaal is de Deen onder meer bekend geworden door de inrichting van een van de zalen van het VN-gebouw in New York en van tientallen SAS-kantoren in de hele wereld.

Finn Juhl Dag in museum Ordrupgaard

Op zondag 29 januari a.s. – de geboortedag van Finn Juhl – organiseert Museum Ordrupgaard een speciale Finn Juhl Dag. Dan zal er onder meer een rondleiding zijn onder leiding van Engelstalige gidsen. Verdere bijzonderheden worden t.z.t. op de website van het museum gepubliceerd. Het voormalige huis van Juhl is het hele jaar door in de weekends van 11-17 uur te bezoeken en in juli en augustus bovendien van di t/m vr van 15-17 uur.

Jubileumexpositie in museum Trapholt

De grootste collectie van Danish Modern meubelen (met onder andere stoelen van Juhl) in Denemarken staat permanent opgesteld in het Trapholt museum voor moderne kunst en design in de stad Kolding aan de zuidoostkust van Jutland. Het museum houdt van 11 januari tot eind 2012 een bijzondere expositie onder de internationale titel ‘Anniversary Exhibition – Finn Juhl 100 Years’, waarbij onder meer aandacht wordt besteed aan Juhls inspiratiebronnen.

Denmark by Design

Wat is Danish Design en hoe is het een geïntegreerd onderdeel geworden van het dagelijks leven in Denemarken? De ontwikkeling ervan in de periode 1945-2010 is per decennium te zien in het Dansk Design Center in Kopenhagen. De expositie loopt door tot half mei 2013.

Design Museum

Veel goede voorbeelden van Deens Design zijn permanent te zien in het Dansk Design Center in Kopenhagen. Ook is een bezoek aan te raden aan het Design Museum in Kopenhagen. Dit zal waarschijnlijk ook bijzondere aandacht besteden aan het Finn Juhl Jubileumjaar.

Meer informatie

www.finnjuhl.com en binnenkort zal het pas opgerichte Finn Juhl Instituut een eigen website openen onder de naam www.finnjuhl.org

Museum Ordrupgaard in Charlottenlund: www.ordrupgaard.dk

Museum Trapholt in Kolding: www.trapholt.dk

Dansk Design Center in Kopenhagen: www.ddc.dk

Design Museum in Kopenhagen: www.designmuseum.dk

Meer informatie over reisbestemming Denemarken: www.visitdenmark.nl

Noot voor de redactie:

Informatie voor consumenten: VisitDenmark, Postbus 266, NL-2300 AG Leiden, tel. +31 (0)71 5211544 (ma/wo/vr van 09.30-12.00 uur), denemarken@visitdenmark.comwww.visitdenmark.nl

Contactpersoon voor de pers: VisitDenmark, Rebecca Lelivelt, Press & PR Manager, Postbus 266, NL-2300 AG Leiden, Tel. +31(0)71 5233337, E-mail: persdenemarken@visitdenmark.com

Online perskamer:
Meer nieuws, beeldmateriaal, informatie en inspiratie over vakantieland Denemarken via: www.visitdenmark.nl/pers

VisitDenmark is de officiële toerismeorganisatie van Denemarken. De organisatie heeft als taak toeristen en zakenreizigers naar Denemarken te trekken door middel van internationale marketingactiviteiten. Dit gebeurt in samenwerking met de toeristische sector en andere centrale spelers, onder meer door het aangaan van partnerschappen.

Share this page

Persbericht
Noot voor de redactie

Voor publicatie: 
Meer informatie en brochurepakketten over reisbestemming Denemarken bij: VisitDenmark, Postbus 266, NL-2300 AG Leiden, tel. +31 (0)71 5211544 (ma/wo/vr van 09.30-12.00 uur), denemarken@visitdenmark.com,  www.visitdenmark.nl

Koersinformatie

Per 1 januari 2011:

1 DKK = 0,13 EUR
100 DKK = 13,41 EUR