Rubjerg Knude

Nationale fietsroute nr. 1: Westkustroute, Rudbøl-Skagen

Deze tocht van Rudbøl naar Skagen gaat door de meest imponerende stukjes pure natuur van Denemarken. Met de wind mee of tegen en een zilte geur in je neus rij je door een zeer afwisselend landschap. Een landschap, gevormd door duinen, brede zandstranden en water. Gezonde lucht en daarnaast zijn er veel regionale historische musea langs deze route. De strijd tegen het water is het thema van veel van deze musea.

Family biking

Route 1, kort en bondig

Route 1 is - vanzelfsprekend - in beide richtingen af te leggen. Maar.... de wind komt doorgaans vanuit het zuidwesten en van zuid naar noord kun je meestal met de wind mee fietsen. De Westkustroute is 550 kilometer lang; 2/3 van de afstand gaat via geasfalteerde wegen. Het resterende deel bestaat uit grindpaden. Het is daarom misschien raadzaam om niet op al te dunne bandjes te fietsen.

De Nationale route nummer 1 is een ideale tocht voor de hele familie. Een groot deel gaat over paden zonder autoverkeer. Er zijn geen heuvels. De tocht is afwisselend en charmant. Route 1 is aangegeven in de provinciale kaarten van Sønderjylland, Ribe, Ringkøbing, Viborg en Nordjylland.

Skagen

De natuur langs deze route

Van Rudbøl tot Esbjerg gaat de tocht door een duinlandschap. Een mooi gebied met een rijk dierenleven. Vadehavscenteret en Mandøhuset hebben goede exposities over het leven aan de zeekant. Er kunnen zelfs tochtjes gemaakt worden onder leiding van een natuurgids. Bijvoorbeeld naar het waddengebied of naar een mosselbank. Er is in dit gebied barnsteen te vinden. Na een flinke storm spoelt dit 'zeegoud' vaak het strand op. Oksbøl, maar ook Sønderlev en Skagen hebben mooie barnsteenmusea.

Langs de westkust van Jutland, van Blåvandshuk tot Skagen, wordt het landschap gedomineerd door heide, duinen en witte zandstranden. Je hebt overigens nauwelijks in de gaten dat je door één van de meest populaire vakantiegebieden van Denemarken fietst. Geen betonblokken van meer dan 30 etages, gevuld met vakantiegangers, maar wel vakantiehuizen, campings en bescheiden hotels die voor een groot deel verscholen liggen.

De kust in het noorden van Jutland is een studie waard. De kracht van zee en zand hebben invloed op Rudbjerg Knude, Svinkløv, Skallerup kerk en Råbjerg Mile. In het nieuwe Skagen Odde Naturcenter, ontworpen door de bekende Deense architecten Jørn en Kim Utzon, is een boeiende expositie te zien van alles wat met het water, zand, wind en licht van het noorden van Jutland te maken heeft.

Share this page

Actief: Fietsen en Wandelen