Nationale fietsroute nr. 5: Oostkustroute, Skagen-Sønderborg

De oostkust van Jutland is als een parelketting. Verfijnd en mooi, van Skagen tot Sønderborg. De route voert langs fjorden, zee-inhammen en (schier)eilandjes. Een constante wisselwerking tussen land en water. Land, dat er steeds weer anders uitziet en water, dat voortdurend flonkert in de zon. Kleine steden en historische plekken maken deze route heel speciaal en afwisselend. In het noordelijke stuk van de route komen daar de schilderachtige plaatsjes met hun visserij nog bij.

Nationale route 5, kort en bondig

De Nationale route 5 is geschikt voor mensen, die meer willen dan louter fietsen. Er zijn dan ook veel mogelijkheden om te stoppen en leuke dingen te doen. Je moet dan ook minimaal op twee weken rekenen om de 650 kilometer van route 5 af te leggen.

Je kunt de 650 km in beide richtingen afleggen. Ongeveer 9 procent van de route bestaat uit grindpaden, de rest is geasfalteerd. Tussen Ålborg en Hadsund en Stentoft en Åbenrå volgt de route een voormalige spoorbaan, die geschikt is gemaakt als fietspad.

Mocht je denken, dat Denemarken zo plat is als een pannenkoek, dan zal route 5 het tegendeel bewijzen, al zijn er beslist geen toppen die beklommen en afgedaald moeten worden. Om de route te bekorten kan de afstand tussen Sønderborg en Kolding en tussen Kolding en Århus per trein worden afgelegd. Voor de aanduiding van de totale route heb je de kaarten van Sønderjylland, Vejle, Århus en Nordjylland nodig.

Cultuur

Langs deze route bevinden zich veel culturele mogelijkheden. Er zijn bijvoorbeeld veel kunstmusea zoals Grenen Kunstmuseum en Anna en Michael Anchers Hus in Skagen. Volop kunst ook in Frederikshavn Kunstmuseum, Århus Kunstmuseum, kunstmuseum Trapholt in Kolding en het Brundlund Slot in Åbenrå. Uitgestrekte landgoederen en prachtige gebouwen maken de oostkust van Jutland vooral in het Djursland en rond Århus bijzonder. De landgoederen Sostrup, Mejlgård, Fussingø, Rugård en Katholm zijn enkele van de vele.

Langs de hele route zijn er tal van bezienswaardigheden. Enkele 'highlights' zijn Kattegat Centret in Grenå, het Glasmuseet en Fregatten Jylland. Fregatten Jylland is een driemaster uit 1862. Dit oorlogsschip ligt aan de kade in Ebeltoft.

Den Gamle By is het boeiende openluchtmuseum in Århus. Ten zuiden van deze stad ligt het Moesgård Forhistorisk Museum in Marselisborg Skoven.
Een opmerkelijk voorbeeld van hoe men eeuwenoude bouwwerken en oude bouwstijlen kan combineren met moderne materialen en stijlen is het Koldinghus in Kolding. Verder zijn er langs de Deens-Duitse grens bezienswaardigheden als het Sønderborg Slot bij de Flensborg Fjord.

Je kunt je daarnaast ook richten op culinaire belevenissen, die in vele prijsklassen genoten kunnen worden. Langs de hele route staan gerenommeerde restaurants. Vis staat altijd prominent op de kaart, maar er zijn vanzelfsprekend ook andere mogelijkheden.

Bekijk alle 11 Nationale Fietsroutes
Lees meer over Fietsen in Denemarken 

Share this page