Djurs Sommerland

Nationale fietsroute nr. 7 Sjællands Odde-Gedser

Route 7 is geschikt voor alle leeftijden. Verspreid langs de route liggen diverse attracties voor kinderen zoals Sommerland Sjælland bij Højrup, BonBon Land bij Næstved, Sommerland Falster en Marielyst Aqua Park op Falster.

Tystrup-Bavelse lake

Nationale route 7, kort en bondig

Deze route heeft een lengte van 230 kilometer. Er is op deze route vrij weinig autoverkeer en daarom heel geschikt om de kinderen mee te nemen. Ongeveer 10 procent van de route bestaat uit grind, de rest is geasfalteerd.

Wil je de hele route via grind- en andere goede fietspaden afleggen dan kan bijvoorbeeld een combinatie gemaakt worden van de Route 7 met twee regionale trajecten via Isefjordvejen en Jyderupvejen. De route is licht geaccidenteerd bij Tystrup-Bavelse in het midden van Seeland.

Moet je met een openbaar vervoermiddel naar deze fietsroute dan gaan er treinen van Nykøbing Seeland en ook vanaf Nykøbing Falster. Je kunt de route iets verkorten. Kaartmateriaal voor deze route bestaat uit provinciekaarten van Vestsjællands Amt en Storstrøms Amt.

Cyckling

Bezienswaardigheden

De nationale route 7 is een mooie tocht door kleine bossen en langs akkers, eilandjes en mooie kusten. Vooral de eilanden in de omgeving van Tystrup-Bavelse zijn mooi. De route gaat verder naar Næstved.

Ten noorden van Næstved in Fensmark kan een bezoek worden gebracht aan Holmegård Glasværker. Je kunt daar zelf zien hoe de wereldberoemde Holmegård-glazen worden geblazen. Na Næstved komt het schiereiland Gavnø, waar rond het Gavnø Slot een prachtige bloementuin is aangelegd.

Verder langs de Dybsø Fjord over het schiereiland Svinø naar Vordingborg, dat mooi gelegen is aan de Storstrømmen. Dit water scheidt Seeland en Falster van elkaar. In Vordingborg staat de bekende Ganzentoren, het laatst overgebleven stuk van de vesting, die Valdemar Atterdag tussen 1362 en 1365 liet bouwen. Vanaf de toren heb je een mooi zich over de stad en de Storstrømmen.

De brug over de Storstrømmen leidt je naar Falster. Het fietsen over deze lange brug is een belevenis. Door akkers gaat de tocht verder naar Nykøbing Falster met mooie winkelstraten en gezellige restaurantjes.
Sundby heeft een middeleeuws centrum met veel sfeer. Er zijn tal van activiteiten die je een paar honderd jaar in de tijd terugvoeren. Neem herberg Den Gyldne Svane of de Agnete, een replica van een middeleeuws handelsschip.

De nationale route 7 eindigt in Gedser. Iets verder ligt Gedsers Odde, de zuidelijkste punt van het noorden. Een steen markeert dit punt. Je kunt de omgeving bekijken vanaf de vuurtoren. Vanuit Gedser kun je per boot naar de Duitse havenstad Rostock, om eventueel de route Kopenhagen-Berlijn verder uit te rijden.

Bekijk alle 11 Nationale Fietsroutes
Lees meer over Fietsen in Denemarken 

Share this page