Møns Klint

Nationale fietsroute nr. 8: Rudbøl-Møn

Deze route gaat dwars door het zuidelijke deel van Denemarken. Van Rudbøl in het westen bij de Deens-Duitse grens naar de mooie witte krijtrotsen van Møn. Het eerste stuk gaat door het grensgebied, dat een indrukwekkende geschiedenis heeft. De rest van de tocht gaat veelal langs water, fjorden en eilanden, die door veerbootjes met elkaar verbonden worden. Er zijn in deze route maar liefst 9 eilandjes opgenomen.

Cycling couple

Route 8, kort en bondig

De route is 360 kilometer lang zonder hoge heuvels, maar wel met leuke pont-onderbrekingen om van eiland naar eiland te kunnen gaan.
Slechts 5 procent van de route bestaat uit grindpaden. De kaarten van Sønderjyllands Amt, Fyns Amt en Storstrøms Amt dekken de hele route.

Henne

Leer Sønderjylland beter kennen

Een uitstekend startpunt is Rudbøl Grænsekro. Daar kun je op passende wijze afscheid nemen van de smakelijke streekgerechten. Sønderjylland (Zuid-Jutland) is bekend om zijn goede keuken.

Vanuit Rudbøl gaat de eerste etappe naar Møgeltønder, een charmant stadje. Een bezoek aan het Schackenborg Slot hoort op het programma te staan. Hier woont prins Joachim (de broer van kroonprins Frederik). Op bepaalde dagen worden door de slottuin rondleidingen gegeven.

De volgende stop is in Tønder. Een leuk stadje met een gezellig centrum met goede winkelmogelijkheden. Vanaf Padborg volg je tot Hørup Hav (dichtbij Sønderborg) het Gendarme-pad. Dit pad gaat dicht langs de Flensborg Fjord. Dit is een pracht route via Egernsund, Broagerland en Sønderborg. Bij Dybbøl Bank kun je het Historiecenter Dybbøl Banke en Dybbøl Mølle, genoemd in de Deens-Duitse oorlog in 1864.

Sønderborg ligt mooi aan het water. Het is leuk om hier even rond te zwerven. Bekijk in ieder geval het imponerende Sønderborg Slot, waarin tegenwoordig een mooi museum is gehuisvest.

Share this page

Fietsen in Denemarken

In Denemarken kun je heerlijk fietsen: 12.000 km fietsroutes, vlak terrein en korte afstanden tussen stadjes en bezienswaardigheden.

Actief: Fietsen en Wandelen