Nieuwsbrief juli - augustus

Lees hier de zomereditie van de Nieuwsbrief voor de Pers.
woensdag, juli 4, 2012

Inhoud

ETEN & DRINKEN
Restaurant noma naar Olympische Spelen in Londen
'Kopenhagen Kookt’: tiendaags culinair feest
‘Dineren bij Denen’ rondom Skive
Culinaire rondwandelingen door Kopenhagen

FESTIVALS & EVENEMENTEN
’s Werelds langste winkelstraat 50 jaar
Horsens lokt toeristen naar gevangenis
Zandsculpturen in hartje Kopenhagen
Tønder Festival met nieuwe arena
Middeleeuwen keren terug in Horsens

KIND & GEZIN
Bloemenfeest in Odense

KUNST & CULTUUR
Skagens Museum eert schilder P.S. Krøyer
Nieuwe showroom met werk van ontwerper Finn Juhl
Museum Louisiana toont identiteit van Noord-Europa

VERVOER & VERBLIJF
KLM verhoogt capaciteit op Billund
‘Geluksmomenten’ bij Small Danish Hotels

 

Zomereditie 

ETEN & DRINKEN

Restaurant noma naar Olympische Spelen in Londen
Het beroemde Kopenhaagse restaurant noma, dat nu al drie jaar achtereen als beste van de wereld uit de bus is gekomen, sluit deze zomer tijdelijk in de Deense hoofdstad. Eigenaar en chefkok René Redzepi rust echter niet op zijn lauweren, maar zal tijdens de Olympische Zomerspelen in de Engelse hoofdstad Londen met zijn staf zijn alom geprezen kookkunst etaleren in het restaurant van het bekende Claridge’s Hotel.
Liefhebbers van culinair genot op topniveau kunnen in Londen genieten van Redzepi’s kwaliteiten genieten van 28 juli t/m 6 augustus a.s. Redzepi biedt onder de naam ‘A taste of noma at Claridge’s’ een vijfgangen menu aan voor £ 195 (ongeveer € 240). Het is de eerste keer dat hij langere tijd buiten Denemarken opereert. Dat zal overigens niet gebeuren met Scandinavische, maar met lokale (Britse) ingrediënten.
De naam noma is de afkorting van nordisk mad (ofwel Noord-Europese gerechten). Het restaurant aan de haven van Kopenhagen, dat twee Michelinsterren heeft, is deze zomer in de Deense hoofdstad gesloten van 20 juli t/m 15 augustus a.s. In deze tijd wordt het gerenoveerd.
Meer over noma tijdens de Olympische Spelen in Londen: Claridge’s Hotel, Brook Street, Greater London W1, United Kingdom, tel. +44 20 7629 8860, www.claridges.co.uk
Zie ook www.visitdenmark.nl/gastronomie en www.visitdenmark.nl/kopenhagen

‘Kopenhagen Kookt’: tiendaags culinair feest
Het grootste kookfestijn van Scandinavië, Copenhagen Cooking, staat dit jaar op de agenda voor de periode van 24 augustus t/m 2 september. De achtste editie van het festival nodigt weer uit tot spannende ontdekkingsreizen door de Deense en Noord-Europese culinaire wereld.
Restaurants en topkoks uit de Deense hoofdstad zullen in deze periode klaar staan om extra prestaties te leveren in de stad die de afgelopen jaren een internationale hotspot voor fijnproevers is geworden en niet minder dan 14 Michelinsterren telt. Restaurant noma van culinair expert René Redzepi is al drie jaar achtereen het beste ter wereld en meesterkok Rasmus Kofoed van restaurant Geranium mocht zich vorig jaar ’s werelds beste kok noemen.
Talrijke Kopenhaagse restaurants en voedselproducenten zullen in het kader van Copenhagen Cooking hun vaardigheden en specialiteiten demonstreren aan het publiek – onder andere in de vorm van bijzondere gerechten, kookcursussen, lezingen en workshops. Er worden tijdens het festijn in diverse restaurants ook bijzondere maaltijden aangeboden.
Meer informatie: Wonderful Copenhagen, Nørregade 7b, DK-1165 Kopenhagen K., tel. +45 3355 7485, www.copenhagencooking.dk
Zie ook www.visitdenmark.nl/gastronomie en www.visitdenmark.nl/kopenhagen

‘Dineren bij Denen’ rondom Skive
In het gebied rondom het stadje Skive rond de Limfjord in noordelijk Jutland is het vanaf deze zomer mogelijk als buitenlandse bezoeker bij Deense gezinnen thuis te lunchen of te dineren. Elf gezinnen in het gebied hebben zich aangemeld voor een project dat de Engelse titel Dine with the Danes heeft gekregen. Het idee is van de plaatselijke raad voor cultuur, ambachten en toerisme, die graag meer voor buitenlandse bezoekers in deze streek wil doen.
Gehoopt wordt dat buitenlandse toeristen op deze manier niet alleen kennis zullen maken met Deense eetgewoonten, maar ook dat zowel gastgezin als gasten elkaar beter leren kennen en wederzijds inspiratie opdoen.
De prijs van een lunch of diner bedraagt 150 DKK (± € 20) voor volwassenen en 75 DKK voor kinderen. Wie is geïnteresseerd in deze mogelijkheid kan zich wenden tot het VVV-kantoor (Turistbureau) in Skive.
Meer info en/of reserveringen: Turistbureau/VisitSkive, Østerbro 7, Postboks 96, DK-7800 Skive, tel. +45 9752 3266. info@visitskive.dk en www.skiveet.dk
Zie ook www.visitdenmark.nl

Culinaire rondwandelingen door Kopenhagen
Onder de titel A Taste of Denmark is sinds kort een culinaire rondwandeling door Kopenhagen mogelijk. Deze wordt aangeboden van dinsdag tot en met zaterdag en duurt vier uur. De tocht, waarbij door een gids uitleg wordt gegeven in het Engels, voert langs acht bekende voedselproducenten in de Deense hoofdstad. Onderweg zijn er proeverijen, die zijn inbegrepen in de prijs van 600 DKK (€ 80).
Het idee voor de tochten is ontstaan door de grote successen die Denemarken, en in het bijzonder Kopenhagen, op culinair gebied de laatste jaren heeft geboekt. Vooral de Deense hoofdstad heeft een grote naam opgebouwd en trekt steeds meer mensen die zijn geïnteresseerd in een verfijnde keuken.
De Copenhagen Food Tour, zoals de wandeling ook wel te boek staat, begint op genoemde dagen om 10.00 uur bij Torvehallerne (Markthallen) in het centrum van de stad, waar veel restaurants hun verse waren halen. Op de 4 kilometer lange tocht door de stad bezoeken de deelnemers onder meer een kaasspecialist, een chocolatier, een zogenaamde microbrouwerij, een bedrijf dat uiteenlopende produkten uit het in de Oostzee gelegen eiland Bornholm haalt en een verkooppunt van Deense biologische hotdogs (DØP).
De culinaire wandeltochten kunnen zowel online als telefonisch worden geboekt.
Meer info en/of reserveringen: Copenhagen Food Tours, tel. +45 5012 3645, www.cphFoodTours.dk
Zie ook www.visitdenmark.nl/gastronomie en www.visitdenmark.nl/kopenhagen

FESTIVALS & EVENEMENTEN

’s Werelds langste winkelstraat Strøget in Kopenhagen viert 50-jarig bestaan
Het beroemde voetgangersgebied Strøget in Kopenhagen met zijn vele winkels viert van 31 augustus t/m 2 september a.s. zijn vijftigjarig bestaan met een bruisend feest. Met 1.1 kilometer lengte is het gebied nog steeds de langste winkelstraat ter wereld. Strøget (de Deense naam betekent een drukke straat met veel handel) is het verzamelwoord voor een vijftal straten dat het centrale plein Rådhuspladsen verbindt met Kongens Nytorv (de Koninklijke Nieuwmarkt). Vanaf het Raadhuisplein gerekend zijn dat achtereenvolgens de Frederiksberggade, de Nygade, Vimmelskaftet, de Amagertorv en de Østergade.
Voor eind 1962 was deze keten van straten een drukke verkeersroute. Toen besloot de gemeenteraad van Kopenhagen echter dat het een voetgangersgebied moest worden. Het werd een groot succes – ook internationaal.
Strøget is een van de populairste toeristenattracties van Kopenhagen. In de zomer wordt het gebied dagelijks door zo’n 250.000 mensen bezocht.
Tijdens de feestelijke herdenking zullen er onder andere optochten, concerten, speciale winkelacties, wedstrijden en vuurwerk zijn.
Zie voor meer informatie over Kopenhagen: www.visitdenmark.nl/kopenhagen

Horsens lokt toeristen naar gevangenis
Denemarken kent sinds kort een nieuwe toeristische attractie: Fængslet (de Gevangenis) in het stadje Horsens aan de gelijknamige fjord in Oost-Jutland. Het op een heuvel gelegen complex, 153 jaar lang een staatsgevangenis en in 2006 als zodanig afgedankt, is ten dele vervangen door nieuwbouw en nu opengesteld voor het publiek. Dat kan er meer dan 10.000 originele voorwerpen bekijken uit alle fasen uit de geschiedenis die het 23.000 vierkante meter grote gevangenisterrein heeft doorgemaakt. Er kunnen cellen worden bekeken, maar ook de voormalige keukens, de ziekenafdeling, de kapel, de in het geheim door gedetineerden gemaakte wapens en de pijpen waarmee stiekem hasj werd gerookt. Zelfs het laatste in Denemarken gebruikte schavot is er te zien.
Het complex is tegenwoordig ook een locatie voor culturele bijeenkomsten. Er treden regelmatig rockgroepen op en er worden van tijd tot tijd toneelstukken opgevoerd. Ook worden sommige ruimten gebruikt voor vergaderingen.
Er kan door de voormalige gevangenis een interessante virtuele rondgang worden gemaakt met uitleg in de Deense taal via www.faengslet2.dk
Het gevangenismuseum Fængslet kan worden bezocht van dinsdag t/m zondag van 10-17 uur. Entree voor volwassenen 80 DKK (± € 11) voor kinderen tot 18 jaar 50 DKK ( € 7).
Meer bijzonderheden: Fængslet, Fussingsvej 8, DK-8700 Horsens, tel. +45 7610 0011, www.faengslet.dk en Turistbureau Horsens, www.visithorsens.dk
Zie ook www.visitde...

Zandsculpturen in hartje Kopenhagen
Midden in Kopenhagen, pal aan de haven en aan drie kanten omgeven door water, zijn tot en met zondag 5 augustus a.s. twintig reusachtige zandsculpturen te bewonderen, die samen de geschiedenis van de mensheid in beeld brengen. Ze maken deel uit van Københavns Internationale Sandskulptur Festival, het grootste in zijn soort van Scandinavië.
Te bewonderen zijn onder andere dinosauriërs, Romeinen, middeleeuwse ridders en minnezangers en beelden van het historische Kopenhagen. Er zijn ook enkele futuristische beelden bij, zoals fantasierijke architectonische ontwerpen voor toekomstige piramiden. Sommige zandsculpturen zijn zo’n tien meter hoog. De kunstwerken (‘Sand Art’) zijn gemaakt door enkele van de beste specialisten ter wereld.
Bezoekers van het festival kunnen ontwerpen voor zandsculpturen maken. Het Zandsculptuurfestival in de Deense hoofdstad is dagelijks te bezoeken van 10-21 uur. De entree bedraagt 50 DKK (€ 7).
Meer bijzonderheden: Københavns Internationale Sandsculptur Festival, Hyldegårdsvej 61, DK-2920 Charlottenlund, tel. 45 3119 3393 en www.cphsand.com
Zie ook www.visitdenmark.nl/kopenhagen

Tønder Festival met nieuwe arena
Bezoekers van het populaire jaarlijkse Tønder Festival in Zuid-Jutland, nabij de grens met Duitsland, kunnen dit jaar voor het eerst voorstellingen bijwonen in een geheel nieuwe openlucht arena die plaats biedt aan 5.000 personen. Daarnaast zijn er tal van andere podia voor de artiesten uit de hele wereld beschikbaar. Het internationale muziekfestijn, dat dit jaar van 23 t/m 26 augustus wordt gehouden, behoort tot de grootste evenementen op het gebied van traditionele folkmuziek van Europa.
Er doen dit jaar musici en groepen mee uit de Verenigde Staten, Canada, Engeland, Ierland, Schotland, Spanje, Frankrijk, Denemarken en Nederland. Tot de bands die staan ingeschreven behoren Deer Tick en Meschiya Lake & The Little Big Horns uit de V.S. , Oh My Darling uit Canada, ahab uit Engeland , Runrig uit Schotland en I Draw Slow uit Ierland.
Het festival besteedt bijzondere aandacht aan de honderdste geboortedag van de grote Amerikaanse songwriter Woody Guthrie. In verband daarmee staan optredens gepland van The Guthry Family – met de populaire Arlo aan het hoofd. Ook zal dan Hans Theessink uit Nederland optreden.
Kaarten zijn ter plaatse te koop, via internet en per telefoon.
Meer informatie: Tønder Festival, Vestergade 80, DK-6270 Tønder, tel. +45 7472 1000, www.tf.dk en www.visitdenmark.nl

Middeleeuwen keren terug in Horsens
Wie de Middeleeuwen nog eens wil beleven moet zorgen op vrijdag 24 en/of zaterdag 25 augustus a.s. in Horsens in het oosten van Jutland te zijn. In het centrum van de Deense stad aan de gelijknamige fjord wordt dan het jaarlijkse Middeleeuwenfestival gehouden. Vrijdags van 17-24 en zaterdags van 10-24 uur. Aan het evenement doen rond 5.000 gekostumeerde muzikanten, goochelaars, ridders, pelgrims, monniken, boeren, bedelaars en gewone burgers mee, die op alle mogelijke plekken opduiken.
’s Avonds gaat tijdens het Middelalderfestival het elektrisch licht uit en moet iedereen het doen met het schijnsel van fakkels, open vuur en kaarsen. In kraampjes worden ‘middeleeuwse’ goederen, etenswaren en drankjes aangeboden. Er worden in het openbaar onder meer varkens en ganzen geslacht. In de oude kerken van Horsens worden concerten aangeboden waarbij onder andere Gregoriaanse koralen ten gehore worden gebracht. Er kan ook een middeleeuwse huwelijksvoltrekking worden bijgewoond.
Info: Horsens Kommune, Rådhustorvet 4, DK-8700 Horsens, tel. +45 7629 2310, www.middelalderfestival.dk en/of VisitHorsens, Søndergade 26, DK-8700 Horsens, tel. +45 7560 2120, www.visithorsens.dk en www.visitdenmark.nl

KIND & GEZIN

Bloemenfeest in Odense
De Deense stad Odense op het eiland Funen, geboortestad van de wereldberoemde (sprookjes)schrijver Hans Christian Andersen, verandert van 15 t/m 18 augustus a.s. in een bloemenzee. Het Odense Blomsterfestival in de historische binnenstad heeft ditmaal als thema ‘Scandinavische kindersprookjes.’ Meer dan 200.000 verschillende bloemen en planten zullen de hoofdstad van het eiland Funen een extra geliefd reisdoel maken voor liefhebbers van tuinen en bloemen. In een grote kas zullen in Odense ook exotische bloemen en planten te bewonderen zijn.
Gelijktijdig met het festival is er een programma voor gezinnen en kinderen met onder andere cursussen bloembinden. Na afloop van het bloemenfeest worden alle planten en bloemen te koop aangeboden.
Meer informatie: Odense Blomsterfestival, Hvidkærvej 29, DK-5250 Odense V., tel. +45 6618 8850, www.blomsterfestival.dk en www.visitdenmark.nl

KUNST & CULTUUR

Skagens Museum eert schilder P.S. Krøyer
Het Skagens Museum in het noordelijkste puntje van Jutland, wijdt tot en met zondag 2 september a.s. een grote overzichtstentoonstelling aan het werk van de grote Deens-Noorse schilder Peder Severin Krøyer (1851-1909). De expositie, waarbij wordt samengewerkt met Den Hirschsprungske Samling en Statens Museum for Kunst in Kopenhagen, is de uitgebreidste die tot nu toe van deze beroemde Scandinavische beeldend kunstenaar te zien is geweest. Krøyer, geboren in Noorwegen en later genaturaliseerd tot Deen, wordt door deskundigen gezien als de kleurrijkste van de zogeheten Skagenschilders, kunstenaars die rond 1900 naar het Deense vissersplaatsjes trokken vanwege het bijzondere licht dat daar valt.
De belangrijkste doelstelling van de tentoonstelling is het publiek een representatieve selectie van de allerbeste werken van het werk van Krøyer te tonen uit verzamelingen van zowel Deense als buitenlandse musea. Duidelijk wordt het hoge internationale niveau van de schilderijen, die een duidelijke Scandinavische sfeer vertonen maar ook ver buiten deze regio grote waardering kregen. In totaal zijn omstreeks 160 werken te zien, inclusief schetsen en voorstudies. Een aantal ervan komt uit particuliere collecties. De buitenlandse musea die werken uitleenden waren onder andere het Musée d’Orsay in Parijs, het Philadelphia Museum of Art, het Niedersächsisches Landesmuseum in Hannover, de Kunsthalle in Kiel, het Nationalmuseum in Stockholm en Nasjonalmuseet for kunst, arkitektur og design in Oslo.
Meer inlichtingen: Skagens Museum, Brøndumsvej 4, DK-9990 Skagen, tel. +45 9844 6444, fax +45 9844 1810, museum@skagensmuseum.dk en www.skagensmuseum.dk
Zie ook www.visitde...

Nieuwe showroom toont werk van ontwerper Finn Juhl
In een historisch gebouw aan de kade van Nordre Tolbod in Kopenhagen is een nieuwe showroom geopend waarin werk wordt getoond van de beroemde Deense ontwerper Finn Juhl, die vooral bekend is geworden door zijn bijzondere meubels. De opening vond plaats ter gelegenheid van de honderdste geboortedag van Juhl.
Tal van Juhls ontwerpen worden nog altijd onveranderd geproduceerd en aan liefhebbers in de hele wereld verkocht. Het nieuwe ‘House of Finn Juhl’ is geopend van dinsdag t/m zaterdag. Achter het project staan de firma Onecollection in Ringkøbing (die de meubels van de ontwerper nog steeds vervaardigt) en Galeri Feldt.
Meer info: The House of Finn Juhl Copenhagen & Galleri Feldt, Nordre Tolbod 23-25, DK-1259 Kopenhagen K., tel. +45 3391 1100, www.finnjuhl.com
Zie ook www.visitdenmark.nl/kopenhagen

Museum Louisiana toont identiteit van Noord-Europa
Architecten uit Noord-Europa hebben de laatste jaren nadrukkelijk aan de weg getimmerd met opvallende ontwerpen als de Zwarte Diamant (bibliotheek) in Kopenhagen, het op een ijsberg lijkende gebouw van de Opera in Oslo en het kleurrijke kunstmuseum ARoS in de Deense stad Aarhus in het oosten van Jutland. Het museum voor moderne kunst Louisiana in het Deense Humlebæk wijdt een bijzondere expositie aan deze innoverende architectuur onder de titel Ny Nordisk – Arkitektur + Identitet (Nieuw Noords – Architectuur + Identiteit) die tot en met 21 oktober a.s. is te zien. Dat de tentoonstelling plaatsvindt in het ook om zijn bijzondere architectuur bekendstaande museum Louisiana is natuurlijk niet toevallig.
De expositie kijkt ook verder dan de architectuur. Zij is in feite een interessante zoektocht naar de identiteit van Noord-Europa, waarbij ook de algemene ontwerpkunst van Noord-Europa, de New Nordic Kitchen en zelfs de Noord-Europese politiek onder de loep worden genomen. Ook culturele en sociale aspecten komen daarbij aan de orde en geven aan deze tentoonstelling een extra dimensie.
Museum Louisiana aan de Sont ten noorden van Kopenhagen is met uitzondering van de maandag dagelijks geopend.
Meer inlichtingen: Louisiana Kunstmuseum, Gammel Strandvej 13, DK-3050 Humlebæk, tel. +45 4919 0719, www.louisiana.dk. Zie ook www.visitdenmark.nl/kopenhagen

VERVOER & VERBLIJF

KLM verhoogt capaciteit op Billund
De KLM gaat volgend jaar het aantal stoelen op de lijn tussen Amsterdam en het Zuid-Deense Billund v.v. vergroten met rond tien procent. Dat zal mogelijk worden door op de vijf dagelijkse vluchten meer Boeing 737-700 toestellen in te zetten (met 129 stoelen). In het zeven maanden durende zomerschema van 2013 (eind maart t/m eind oktober) wordt de capaciteit op deze lijn met in totaal ruim 20.000 stoelen uitgebreid. Er zal dan driemaal per dag een Boeing 737-700 worden ingezet (in plaats van twee nu). De overige twee vluchten worden uitgevoerd met een 80 stoelen tellende Fokker F70.
De KLM heeft succes op de Scandinavische markt en in het bijzonder op het Deense Jutland. De maatschappij bedient daar zowel Billund (Zuid-Jutland) als Aalborg (Noord-Jutland). Op de lijn Amsterdam – Aalborg v.v. wordt driemaal per dag gevlogen met een Fokker F70. Dat blijft ook in het zomerschema van 2013 voorlopig zo. Air France/KLM tracht echter ook op deze lijn meer capaciteit te krijgen, onder meer vanwege het recente faillissement van de Deense maatschappij Cimber Sterling.
Meer informatie: www.klm.com. Zie ook www.visitdenmark.nl

‘Geluksmomenten’ bij Small Danish Hotels
Denemarken kent sinds kort een nieuwe productnaam op de logiesmarkt: Small Danish Hotels. Het is een samenwerkingsverband in de hotelbranche, dat zich op een zeer persoonlijke manier wil profileren op zowel de nationale als de internationale markt. Onder de nieuwe naam werken 99 geselecteerde drie- en viersterren kro’s (typisch Deense herbergen), hotels, kastelen en landgoederen samen die tot voor kort opereerden onder de naam Danske Kroer & Hoteller. De groep wil zich vooral door een hoge kwaliteit en een grote mate van klantvriendelijkheid laten gelden. Onder de groep worden vier merken gevoerd: Dansk Kroferie, City Hotels, Classic Hotels en Slotte & Herregaarde.
Small Danish Hotels zegt door de nieuwe aanpak de klant tot de gelukkigste mensen ter wereld te maken, precies zoals volgens de Organisatie van Economische Ontwikkeling en Samenwerking (OECD) de Denen als volk zijn. De Deense keten hoopt door de nieuwe strategie gasten ‘moments of happiness’ te kunnen bezorgen, die een verblijf tot een ongekend plezier maken en onvergetelijk zijn. ‘De bedrijven die bij ons zijn aangesloten kunnen de klanten iets geven dat nergens anders verkrijgbaar is‘, aldus algemeen directeur Jørgen Christensen. Hij meent ook dat de aanduiding Danish in de nieuwe naam in het buitenland een positief effect zal hebben. ‘Bij Danish denken veel mensen direct aan mooie zaken als design, sprookjes en smørrebrød.’
Meer info: Small Danish Hotels, Vejlevej 16, DK-8700 Horsens, tel. +45 75648700, info@smalldanishhotels.dk en www.smalldanishhotels.dk
Zie ook www.visitdenmark.nl

Share this page

Persbericht

Download als Word

Beeldmateriaal

Bekijk relevant beeldmateriaal in onze beeldbank

Koersinformatie

Per 1 januari 2012:

1 DKK = 0,13 EUR
100 DKK = 13,54 EUR

1 EUR = 7,43 DKK
100 EUR = 743,42 DKK 
 

Noot voor de redactie

Contactpersoon

Rebecca Lelivelt, Press & PR Manager, Postbus 266, 2300 AG Leiden, Tel. 071 5233337, E-mail: persdenemarken@visitdenmark.com

Beeldmateriaal
Foto’s, film- en videomateriaal is beschikbaar via de online perskamer of via www.visitdenmark.nl/beeldmateriaal. Lees aub vóór gebruik van beeld de voorwaarden.

Nieuws en inspiratie
Meer nieuws, informatie en inspiratie over reisbestemming Denemarken via de online perskamer: www.visitdenmark.nl/pers

Over VisitDenmark
VisitDenmark, de officiële toerismeorganisatie van Denemarken, promoot het Deense eilandenrijk als vakantie- en zakenreisbestemming. Dit gebeurt via marketingactiviteiten in samenwerking met Deense en internationale partners binnen en buiten de toeristische sector.
Het hoofdkantoor van VisitDenmark is gevestigd in Kopenhagen. Daarnaast zijn er marktkantoren in Noorwegen, Zweden, Duitsland, Groot-Brittannië, Italië, Nederland, Verenigde Staten, Japan en China. Tevens worden er B2B activiteiten uitgevoerd op groeimarkten zoals Rusland, Brazilië en Australië.


 

Beeldmateriaal

Download honderden foto’s en video's direct en in hoge resolutie uit onze beeldbank