Nieuwsbrief november - december

Lees hier de herfsteditie van de Nieuwsbrief voor de Pers
woensdag, november 7, 2012

Inhoud

ACTIEF & GEZOND
’s Werelds eerste e-bike route voert door Denemarken
Fietsroute geopend langs Gudenå in Jutland
Jutland krijgt een zeebad

ETEN & DRINKEN
Norsminde Kro beste Deense eetgelegenheid

FESTIVALS & EVENEMENTEN
Samsø roept zich uit tot ‘kersteiland’
Deense gaststeden bekend voor EK Mannenhandbal 2014
Madame Butterfly in Opera van Kopenhagen

KIND & GEZIN
Tivoli breidt fors uit

KUNST & CULTUUR
Grootse India-expositie in kunstmuseum Arken
Vroege tekeningen Andy Warhol in Louisiana

NATUUR & MILIEU
Groene reputatie Kopenhagen nog steviger

VERVOER & VERBLIJF
Transavia in 2013 vanaf Eindhoven naar Kopenhagen
Hotel d’Angleterre heropent na renovatie

 

Herfsteditie

ACTIEF & GEZOND

’s Werelds eerste e-bike route voert door Denemarken
De eerste route voor e-bikes of elektrische fietsen loopt door Denemarken. Het is een traject van 630 kilometer dat van Kopenhagen naar Berlijn voert en in Denemarken de eilanden Seeland, Møn en Lolland-Falster verbindt. Oostelijk Denemarken en de Duitse deelstaat Mecklenburg-Vorpommern zijn daarmee de eerste regio’s in de wereld die toeristen een vakantie kunnen aanbieden met oplaadpunten voor elektrische fietsen langs de gehele route.
De route, die gemakkelijk in etappes is te verdelen,  is tot stand gekomen door een nauwe samenwerking tussen de organisaties VisitEastDenmark, Tourismus-Marketing Brandenburg
en de deelstaat Mecklenburg-Vorpommern. VisitEastDenmark richt zich al geruime tijd op mensen die belangstelling hebben voor actieve natuurbeleving en ziet mede door de snelle groei van het aantal elektrische fietsen en de ontwikkeling van speciale routes voor deze voertuigen goede kansen voor de toekomst.
Meer bijzonderheden: VisitEastDenmark (Østdansk Turisme), Banegårdspladsen 2-I, DK-4700 Næstved, tel.+45 5486 1348, info@visiteastdenmark.com en www.visiteastdenmark.com
Zie ook www.visitdenmark.nl/fietsen

Fietsroute geopend langs rivier Gudenå in Jutland
Tussen de steden Randers en Silkeborg in het Deense Merenhoogland is onlangs een nieuwe  fietsroute geopend die vooral op natuurliefhebbers grote aantrekkingskracht zal hebben. De nieuwe groene route loopt vanaf Randers tot het plaatsje Langå langs de Gudenå, de langste rivier van Denemarken. Daarna zet het fietstraject zich tot het merengebied rond Silkeborg voornamelijk voort op een oud spoorwegtracé.
Het is een prachtige route, die door vogelrijke gebieden loopt. Aan een deel van het traject was onder de naam Fietsroute 29 al geruime tijd geleden begonnen. Dit werk wachtte echter nog steeds op voltooiing. Doordat de 53 km lange route ten dele door een rivierdal en over een oud spoortracé loopt is deze tamelijk vlak en vergt geen grote inspanningen. Gehoopt wordt dat veel toeristen er in de nabije toekomst er gebruik van zullen maken.
In Silkeborg is aansluiting mogelijk op Fietsroute 31, die tot het havenstadje Horsens voert, aan de gelijknamige fjord in het zuidoosten van Jutland.
Meer info: Silkeborg Turistbureau, Torvet 2a, DK-8600 Silkeborg, tel. +45 86821911, www.visitsilkeborg.dk en/of www.www.visitranders.com Ook: Dansk Cyklist Forbund, Rømersgade 5-7, DK-1362 Kopenhagen K., tel. +45 3332 3121, dc@dcf.dk en www.cyklistforbundet.dk
Zie ook www.visitdenmark.nl/fietsen en www.visitdenmark.nl/natuur

Jutland krijgt een zeebad
Denemarken krijgt in de zomer van 2013 een zeebad, waar gasten veilig in het zoute water van de Noordzee kunnen zwemmen. De badgasten hoeven er bijvoorbeeld geen zorgen te maken over te hoge golven, onderstroom of gevaarlijke kuilen in de zeebodem. Dit eerste Deense zeebad komt in Nørre Vorupør aan de noordwestkust van Jutland, niet ver van het populaire Limfjord-gebied. Het oude vissersdorp Nørre Vorupør is een veelbezochte badplaats met mooie duinen en ligt in het Thy Nationaal Park.
Het baanbrekende project gaat 13.5 miljoen DKK kosten, ongeveer 1.8 miljoen Euro. Dit bedrag wordt bijeengebracht door de gemeente Thisted (waartoe Vorupør behoort) en een aantal Deense fondsen. Het nieuwe bad moet het gebied sterke impulsen geven om te groeien als natuur- en recreatiecentrum.
Het project omvat ook de aanleg van faciliteiten op het vasteland, zoals terreinen voor het spelen van beachvolleybal en strandvoetbal en waar recreanten in de open lucht gebruik kunnen maken van fitness- en krachtsportapparatuur. Ook komen er een sauna en kleed- en toiletruimten. In totaal zal het project 4.500 m² omvatten. Het wordt uitgevoerd onder supervisie van het Deense architectenbureau Preben Skaarup Landskap.
Meer info: Realdania, Jarmers Plads 2, DK 1551 Kopenhagen V., T. +45 7011 6666, realdania@realdania.dk en www.realdania.dk
Zie ook www.visitdenmark.nl/natuur

ETEN & DRINKEN

Norsminde Kro beste Deense eetgelegenheid
Hotel en restaurant Norsminde Kro in Odder nabij de stad Aarhus in Midden-Jutland is uitverkoren tot het beste Deense adres voor zowel het verblijf als de keuken in 2012. De onderscheiding is verleend door Den Danske Spiseguide, het toonaangevende blad wat betreft beoordelingen op het gebied van de horeca in Denemarken.
Norsminde Kro, gelegen aan de Norsminde Fjord, heeft een gourmetrestaurant, een brasserie en een hotelbedrijf. Odder ligt ongeveer 40 kilometer ten zuiden van Aarhus, de  tweede stad van Denemarken.
Meer informatie: Norsminde Kro, Gammel Krovej 2, DK-8300 Odder, tel. +45 8693 2444, norsminde@norsminde-kro.dk en www.norsmindekro.dk
Zie ook www.visitdenmark.nl/gastronomie

FESTIVALS & EVENEMENTEN

Samsø roept zich uit tot ‘kersteiland’
Het Deense eiland Samsø in het Kattegat heeft zich dit jaar uitgeroepen tot ‘kersteiland’. Het wil met een groot aantal activiteiten in de aanloop naar de kerst toeristen lokken en daarbij de nadruk leggen op authenticiteit. Het wil potentiële klanten overtuigen met een ‘ouderwetse, ontspannen kerstsfeer’ in de winkels en restaurants van het populaire eiland. De meeste winkels en restaurants zullen in tegenstelling tot voorgaande jaren in de weken voor kerst geopend blijven. Normaliter sluiten veel zaken op Samsø als de herfstvakantie voorbij is.
Samsø is een geliefde vakantiebestemming die ruim 114 km² groot is en ruim 4.000 vaste inwoners telt. Het eiland heeft veerverbindingen met Jutland en Seeland. Samsø leeft van toerisme en landbouw en heeft roem verworven vanwege het grootscheepse gebruik van windenergie en andere hernieuwbare energiebronnen. Het is de grootste CO²-neutrale woongemeenschap ter wereld. De bewoners legden in de jaren negentig van de vorige eeuw geld bij elkaar om windmolens aan te schaffen.
Meer info: Samsø Turistcenter, Langgade 32, Tranebjerg, DK-8305 Samsø, tel.+45 8959 0005, visit@samsoe.dk en www.visitsamsoe.dk
Zie ook www.visitdenmark.nl/kerst

Deense gaststeden bekend voor EK Mannenhandbal 2014
Voor het Europees Kampioenschap handbal voor mannen  in 2014, dat is toegewezen aan Denemarken, zijn Aalborg, Aarhus, Herning (alle in Jutland) en Kopenhagen als gaststeden aangewezen. Aan het toernooi zullen in totaal zestien landen meedoen. Denemarken is als huidige Europees kampioen zeker van deelname. De andere landen moeten zich voor het toernooi kwalificeren.
Het is meer dan dertig jaar geleden dat er voor het laatst eindronden voor het EK in het mannenhandbal op Deens grondgebied hebben plaatsgehad. Handbal is zoals bekend zeer populair in Denemarken.

Madame Butterfly in Opera van Kopenhagen
Liefhebbers van opera kunnen de komende weken in het grote moderne Operagebouw van het beroemde Koninklijk Theater van Kopenhagen genieten van gloedvolle uitvoeringen van Madame Butterfly, de veelgeroemde tragedie van Giacomo Puccini. Een grote groep international zangers, geleid door de Amerikaanse dirigent Steven Sloane, zorgt voor een muzikale belevenis van topkwaliteit. De titelrol wordt afwisselend vervuld door de Italiaanse Maria Luigia Borsi en de Chinese ster Hui He. De decors en kostuums – onder andere veel tot op de vloer reikende zijden kimono’s – zijn van een grote schoonheid en ontworpen door de topontwerpers Christian Friedländer en Pernille Egeskov.
De Koninklijke Opera van Kopenhagen verzorgt de komende maanden nog meer grote optredens. Zo staan onder meer de Bruiloft van Figaro, Carmen, Tosca en Tannhäuser op het programma.
Meer informatie: Det Kongelige Teater, Postboks 2185, DK-1017 Kopenhagen K., tel. +45 3369 6933, admin@kglteater.dk en www.kglteater.dk
Zie ook www.visitdenmark.nl/kopenhagen

KIND & GEZIN

Tivoli breidt fors uit
Het bekende familiepark Tivoli in het centrum van Kopenhagen breidt met ingang van het nieuwe seizoen, dat op 11 april a.s. van start gaat, fors uit. Het uit 1843 daterende vermaakcentrum, bekend in alle werelddelen, richt een 1.200 vierkante meter groot gebied in als Vrolijke Hoek (Det muntre Hjørne). Hierin komen onder meer drie gloednieuwe attracties, waarvan de spectaculairste er een is die vooral waaghalzen zal aanspreken. Liefhebbers kunnen plaatsnemen in reusachtige’ arenden’ waarin zij op een hoogte van 11 meter worden blootgesteld aan centrifugale krachten die de sterkte 4G bereiken. Van dit soort attracties bestaan er maar enkele in de wereld, onder andere in Coney Island (New York), Portugal en Noord-Korea.
De twee andere nieuwe attracties zijn een ‘valtoren’, waarin kinderen in kleine ‘luchtschepen’ naar een hoogte van 8 meter gaan en vervolgens met grote vaart en flinke rotatie terugkeren naar de aarde. Het derde nieuwtje is een carrousel, waarin kleine gasten van het park met een soort stuurknuppel zelf de hoogte (tot 4 meter) kunnen bepalen.
Het nieuwe gebied komt in het teken te staan van de Deense astronoom Tycho Brahe (1546-1601), die wereldberoemd werd, maar in conflict kwam met de Deense koning en in ballingschap ging in Praag, waar hij overleed. Tivoli laat de Amerikaanse ontwerper Will Gurley de sfeer van de tijd van Tycho Brahe in het park herleven via onder meer bouwsels en bijzondere attributen. Toen Brahe leefde werd er al gefantaseerd over reizen naar de sterren.
Met de vernieuwing van Tivoli zijn vele miljoenen gemoeid. Door de inrichting van de speciale hoek wordt het voor amusement bestemde oppervlak uitgebreid met 600 m².
Meer info: Tivoli A/S, Vesterbrogade 3, DK-1630 Kopenhagen V., tel. +45 3315 1001, kontakt@tivoli.dk en www.tivoli.dk
Zie ook www.visitdenmark.nl/kopenhagen

KUNST & CULTUUR

Grootse India-expositie in kunstmuseum Arken
In het kunstmuseum Arken in Ishøj bij Kopenhagen vindt momenteel de grootste expositie plaats die er is ooit is gehouden. Het gaat in feite om twee tentoonstellingen, een die vooral de kunst van het huidige India belicht en een die zich concentreert op de belangrijke mode-industrie.
De Indiase kunstwereld heeft zich sinds de jaren 90 van de vorige eeuw explosief ontwikkeld en daarvan geeft de expositie in Arken een helder beeld. Dertien van de beste kunstenaars en kunstgroepen uit India zijn in Ishøj vertegenwoordigd, onder andere met schilderijen, beeldhouwwerken en installaties. De haute couture in India heeft zich de laatste jaren ook op indrukwekkende wijze ontwikkeld. Vijf van de meest vooraanstaande jonge ontwerpers hebben opvallende creaties voor de expositie in museum Arken ingestuurd.
Beide exposities zijn in Arken te bewonderen t/m 13 januari a.s. De vaste collecties van het museum zijn in verband met de mega-expositie momenteel niet te zien.
Meer informatie: Arken Museum for Moderne Kunst, Skovvej 100, DK-2635 Ishøj, tel. +45 4354 0222, reception@arken.dk en www.arken.dk
Zie ook www.visitdenmark.nl/kopenhagen

Vroege tekeningen Andy Warhol in Louisiana
Het Deense museum voor moderne kunst Louisiana, in Humlebæk aan de Sont, laat van 8 januari t/m 21 februari a.s. tekeningen zien die behoren tot het vroegste werk van de Amerikaanse popart kunstenaar Andy Warhol (1928-1987).
Het gaat om rond 200 stuks van een bijzondere hoge kwaliteit, die laten zien welk een grote kunstenaar Warhol ook in zijn jonge jaren reeds was. Het is de eerste maal dat deze tekeningen in een museum zijn te zien. Ze bevonden zich eerder in archieven.
Op 22 februari opent er in hetzelfde museum ook een grote expositie onder de titel ‘Pop Art Design’. De popkunst was een van de grootste en invloedrijkste kunstbewegingen na de Tweede Wereldoorlog. In de jaren 1955-1972 had deze kunstvorm ook grote invloed op de kunst van het ontwerpen. Louisiana zal onder meer laten zien hoe beelden en motieven uit
popwereld zich vermengen met vormen. De pop art kwam het eerst op in de Verenigde Staten en Groot-Brittannië en veroverde later andere delen van de wereld.
Meer informatie: Museum Louisiana, Gammel Strandvej 13, DK-3050 Humlebæk, tel. +45 4919 0719, mail@lousiana.dk en www.louisiana.dk
Zie ook www.visitdenmark.nl/kopenhagen

NATUUR & MILIEU

Groene reputatie Kopenhagen nog steviger
De Deense hoofdstad Kopenhagen staat al enige tijd bekend als een van ’s werelds milieuvriendelijkste steden, maar volgens een nieuw internationaal onderzoek staat de stad ook aan de wereldtop op het gebied van groene economie. Dit onderzoek betreft de 2012 Global Green Economy Index (GGEI), die de reputaties in kaart brengt van als ‘groen’ bekend staande wereldsteden.
Het werd uitgevoerd door Dual Citizen Inc., een gerenommeerde Amerikaanse onderneming op het gebied van consultancy die onder meer voor regeringen en internationale organisaties analyses en strategische plannen maakt. Het bureau onderzocht de situatie in de belangrijkste steden in 27 landen. Kopenhagen kwam opnieuw uit de bus als de groenste grote stad. Stockholm en Oslo werden resp. tweede en derde, Amsterdam vierde. Als land presteerde Denemarken ook het beste. Er bleek onder meer ook uit dat, ondanks de verzwaarde eisen om als hotel in Denemarken in aanmerking te komen voor de zogenaamde Groene Sleutel, in Kopenhagen nu 64 procent van alle hotelkamers een dergelijk certificaat bezit, een record. Voorts werd duidelijk dat Kopenhagen zich met kracht blijft inzetten voor nog meer duurzaamheid op het gebied van milieu.
De Europese Unie heeft al eerder bepaald dat Kopenhagen zich op grond van de grote vorderingen op het terrein van ecologische innovatie en duurzame mobiliteit evenals vanwege de vastbeslotenheid om als voorbeeld voor de groene economie te willen fungeren in 2014 ‘Groene Hoofdstad’ van Europa mag noemen.
Meer info: Wonderful Copenhagen, Nørregade 78, DK-1165 Kopenhagen K., tel. +45 3325 7400, woco@woco.dk en www.visitcopenhagen.com
Zie ook www.visitdenmark.nl/kopenhagen

VERVOER & VERBLIJF

Transavia in 2013 vanaf Eindhoven naar Kopenhagen
In 2013 start luchtvaartmaatschappij Transavia met vluchten vanaf Eindhoven naar de Kopenhagen. Vanaf 24 februari tweemaal per week, in maart driemaal per week, en met ingang van april 2013 viermaal per week: op zondag, maandag, woensdag en vrijdag. De terugvluchten zijn op dezelfde dagen. Alle vluchten vanaf Eindhoven zijn in de vroege middag of avond. De vluchttijd bedraagt 1 uur en 25 minuten.
Een enkele reis vanaf Eindhoven Airport naar de Deense hoofdstad gaat € 45 kosten, inclusief belastingen en toeslagen. Vanaf Kopenhagen bedraagt de prijs € 35 per enkele reis. Iedere passagier heeft recht op gratis vervoer van maximaal 10 kg handbagage.
Kopenhagen staat momenteel extra in de belangstelling als stedenreisbestemming vanwege de succesvolle Deense dramaseries zoals The Killing, Borgen en The Bridge. In februari zal Kopenhagen de hele maand weer in het teken staan van het Wondercool Festival, met aandacht voor onder meer mode, gastronomie en muziek. Verder viert de stad in 2013 het 200ste geboortejaar van de Deense theoloog en filosoof Søren Kierkegaard, het 170-jarig bestaan van Tivoli en het 100-jarig jubileum van De Kleine Zeemeermin.
Meer informatie: www.transavia.com en www.visitdenmark.nl/kopenhagen en www.visitdenmark.nl/donker-deens-drama
 
Hotel d’Angleterre heropent na renovatie
Het beroemde hotel d’Angleterre aan het fraaie plein Kongens Nytorv in Kopenhagen heropent in het voorjaar van 2013 na de meest ambitieuze renovatie in de Deense hotelgeschiedenis. Het gebouw dateert uit 1755 en is ontworpen als een neo-klassiek paleis. Het hotel ligt in het hart van de oude stad, tegenover het Koninklijk Theater en is verbonden met het bekende winkel-wandelgebied Strøget. Het zal na de renovatie 91 elegante kamers bevatten, waaronder 29 suites, alle voorzien van ruime en luxueuze badkamers, de nieuwste technologische snufjes en een individueel te regelen klimaatsysteem. De 250 m² grote koninklijke suite heeft een groot balkon en is voorzien van open haarden. Tal van vorsten, staatshoofden, politici en kunstenaars hebben er gelogeerd, onder wie de sprookjesschrijver Hans Christian Andersen.
Het gerenoveerde hotel d’Angleterre wordt onder meer uitgerust met een groot, luxe Spa-complex, een uitgebreid fitnesscentrum en een twaalf meter lang indoor zwembad. Met de renovatie is een miljoenenbedrag gemoeid. Hotel d’Angleterre is tegenwoordig weer in handen van de oorspronkelijke eigenaar, het (Deense) Remmen Fonds, dat het heeft teruggekocht van een groep IJslandse investeerders.
Meer info: Hotel d’Angleterre, Kongen Nytorv 34, DK-1050 Kopenhagen K., T +45 3312 0095, hotel@dangleterre.dk en www.dangleterre.dk
Zie ook www.visitdenmark.nl/kopenhagen

Share this page

Persbericht

Download als Word

Beeldmateriaal

Bekijk relevant beeldmateriaal in onze beeldbank

Koersinformatie

Per 1 januari 2012:

1 DKK = 0,13 EUR
100 DKK = 13,54 EUR

1 EUR = 7,43 DKK
100 EUR = 743,42 DKK 
 

Noot voor de redactie

Contactpersoon

Rebecca Lelivelt, Press & PR Manager, Tel. 071 5233337, E-mail: persdenemarken@visitdenmark.com

Beeldmateriaal
Foto’s, film- en videomateriaal is beschikbaar via de online perskamer of via www.visitdenmark.nl/beeldmateriaal. Lees aub vóór gebruik van beeld de voorwaarden.

Nieuws en inspiratie
Meer nieuws, informatie en inspiratie over reisbestemming Denemarken via de online perskamer: www.visitdenmark.nl/pers

Over VisitDenmark
VisitDenmark, de officiële toerismeorganisatie van Denemarken, promoot het Deense eilandenrijk als vakantie- en zakenreisbestemming. Dit gebeurt via marketingactiviteiten in samenwerking met Deense en internationale partners binnen en buiten de toeristische sector.
Het hoofdkantoor van VisitDenmark is gevestigd in Kopenhagen. Daarnaast zijn er marktkantoren in Noorwegen, Zweden, Duitsland, Groot-Brittannië, Italië, Nederland, Verenigde Staten, Japan en China. Tevens worden er B2B activiteiten uitgevoerd op groeimarkten zoals Rusland, Brazilië en Australië.


 

Beeldmateriaal

Download honderden foto’s en video's direct en in hoge resolutie uit onze beeldbank