Noorwegen

Algemene informatie

Noorwegen is een groot en uitgestrekt land. Met een totaal oppervlak van 385.155 km2 en een grillige kustlijn van ruim 25.000 km is het land maar liefst negen keer zo groot als Nederland. Met ruim 5 miljoen inwoners is het een zeer dunbevolkt land, waar de bewoners geleerd hebben te leven temidden van de ruige natuur. De belangrijkste steden zijn de hoofdstad Oslo, Bergen, Stavanger, Trondheim, Kristiansand, Tromsø en Ålesund. Noors (Bokmål en Nynorsk) is de voertaal, in sommige delen van Noord-Noorwegen wordt Samisch gesproken. Noorwegen doet niet mee met de Euro, je betaalt er met de Noorse Kroon (NOK). 17 Mei is de nationale feestdag, de dag van de Noorse grondwet. Dit wordt groots gevierd met vlaggenparades, traditionele klederdracht en andere festiviteiten.

Lees meer over Noorwegen

De Noorse natuur

Noorwegen staat bekend om haar wilde, ongerepte natuur, en de vele mogelijkheden om dit te ervaren. Bergen die oprijzen vanuit de zee, fjorden, hoge bergtoppen, uitgestrekte hoogvlaktes, glooiend cultuurlandschap, de vele eilandjes voor de kust, het noorderlicht en de middernachtzon. Het outdoorleven is erg belangrijk voor de Noren. Het is dan ook niet voor niets dat in 2015 het ‘Friluftslivets år’ (jaar van het outdoorleven) wordt gevierd. In Noorwegen geldt nog altijd het oeroude ‘allemannsretten’ (allemansrecht), wat inhoudt dat iedereen vrije toegang heeft tot de natuur en nationale parken. Dit is zelfs vastgelegd in de wetgeving. Noorwegen heeft 44 nationale parken, 37 op het platteland en zeven op Spitsbergen. Stuk voor stuk verschillende landschappen, met een breed scala aan outdoormogelijkheden zoals wandelen, fietsen, vissen en wintersport.

Lees meer over de Noorse natuur

Het noorderlicht en de midzomernacht

Zowel het noorderlicht als de middernachtzon staan op de bucket list van velen. Het noorderlicht (aurora borealis) is onvoorspelbaar, je weet nooit zeker wanneer het zich laat zien. ’s Winters, tussen begin oktober en eind maart is het regelmatig te zien als de hemel helder is. Hoe noordelijker je bent, hoe groter de kans dat je het van je lijst af kunt vinken. Het licht wordt het vaakst waargenomen tussen 18.00 en 24.00 uur.
’s Zomers lijken de dagen eindeloos te duren, als de zon 24 uur lang niet ondergaat. In Noord-Noorwegen kun je de middernachtzon zien tussen half mei en half juli, maar ook verder naar het zuiden geven de lange dagen je volop energie om extra van je zomer in Noorwegen te genieten.

Lees meer over het noorderlicht
Lees meer over de midzomernachtzon 

De Noorse keuken

De afgelopen jaren is de waardering voor de Scandinavische en Noorse keuken bijna geëxplodeerd. De Noorse keuken is een mix van traditionele en internationale invloeden, waarbij de nadruk ligt op vers gevangen vis, vlees en wild geserveerd met zoete en zure smaken. Wortelgroenten, vis- en vleessoepen en stoofschotels vormen een link met het Noorse agrarische verleden en zijn nog altijd erg populair.
De Noorse keuken kent fantastische ingrediënten, zoals koningskrab uit de Barentszzee, kabeljauw en heilbot, biologisch lamsvlees uit de Lofoten of de bijzondere gele bergbramen (multebær). Wie op zoek is naar culinaire verrassingen komt hier absoluut aan zijn/haar trekken.

Lees meer over Noorse keuken 

www.visitnorway.nl

Share this page