Zweden

Algemene informatie

Zweden is een groot land. Van het zuiden naar het noorden is het 2.000 km en er wonen ruim 9.000.000 inwoners. Er is veel ruimte, heel veel….per vierkante kilometer wonen er 25 mensen, in Nederland zijn dat er tussen de 4 en 500 per vierkante kilometer…
De natuur is overweldigend. De populariteit van Zweden is  vooral te danken aan de geweldige outdoor activiteiten die gezinnen met kinderen kunnen ondernemen in de overweldigende natuur. In het noorden vind je de bergen, Zweeds Lapland is de laatste wildernis van Europa, in het zuiden vind je de witte stranden en aan de oost- en westkust liggen duizenden eilandjes. We hebben het  beroemde Allemansrecht dat iedereen de vrijheid geeft om overal rond te zwerven en allerlei activiteiten te ondernemen in de natuur. Populaire accommodaties zijn kamperen of overnachten in een stuga (Zweeds vakantiehuisje). Niet alleen in de zomer, ook in de winter is Zweden aanbevelenswaardig. Een hondenslee- en sneeuwscootersafari staan op de bucketlist van veel Nederlanders. 

De hoofdstad Stockholm ligt verspreid over 14 eilanden in het Mälarmeer, aan het oosten van de stad heb je een prachtig uitzicht over de Oostzee. De indrukwekkende openbare gebouwen, paleizen, rijke cultuur en musea vertellen op prachtige wijze de 700-jarige historie van de stad. Göteborg aan de westkust staat bekend om zijn zeevis en schaaldieren van wereldklasse, restaurants van topkwaliteit, maar ook om zijn kustlijn en archipel waar je van gaat watertanden. Malmö is een kleine, vriendelijke stad met een prima aanbod aan culturele attracties, inclusief het nieuwe Moderna Museet Malmö. En vergeet de vele kwaliteitsrestaurants en bistro’s en de uitstekende cafés van Malmö niet. Als winkelstad is het ook een aanrader, vooral als je op zoek bent naar Zweedse designartikelen en hippe, nieuwe Zweedse modemerken.

Je betaalt met de Zweedse kroon. Naast natuur staat Zweden bekend om zijn tradities. Ook al wonen ze in een van de modernste landen ter wereld, ze vieren met z’n allen Kerst, Pasen en Midzomer. 

Lees meer over Zweden

De Zweedse natuur

Wist je dat Zweden één van de grootste en dunbevolkste landen van Europa is? En dat Zweeds Lapland de laatste wildernis van Europa is? En dat er voor de woeste kustlijn van Zweden tienduizenden eilanden liggen?
Kom het zelf ontdekken!
Het beroemde Allemansrecht geeft iedereen de vrijheid om overal rond te zwerven en allerlei activiteiten te ondernemen in de natuur waar je van houdt.

Het zuiden van Zweden Skåne heeft witte stranden, glooiende heuvels en prachtige loofbossen. Het is er heerlijk om te wandelen en je hebt uitstekende fietsroutes. Skåne biedt 80 dagwandelingen; wandelingen in een adembenemende natuur, over pelgrimsroutes, historische stadswandelingen, culinaire expedities en je kunt in de voetsporen treden van televisie inspecteur Wallander en de bekende serie De Bridge.
Skåne is volgend jaar gastheer van het European hiking event Eurorando. Het dierenrijk in Zuid Zweden is vergelijkbaar met de dieren bij ons, maar voor vogelaars is het de ‘place to be’.

Vanuit het zuidelijkste punt in Zweden gaan we richting de Westkust. Ook wel de Scherenkust genaamd. De natuur is hier magisch. De kust is bezaaid met schattige vissersdorpjes, terwijl er voor de kust honderden eilanden en riffen liggen.
Een paradijs voor kajakvaren op zee. Deze kust is wereldberoemd vanwege zijn verse vis en de mogelijkheid om je eigen kreeft te vangen.
Zet hier gerust je tent op op een van de vele eilandjes en geniet van de zee en natuur om je heen. Je hebt hier in West-Zweden een maritiem Nationaalpark. Koster Havet heet het. Dit maritieme park ligt voor het grootste deel in en onder water waardoor de onderwater fauna fantastisch is, en je hebt ook een grote populatie zeehonden. En, ga je een beetje meer het binnenland in, dan bestaat zelfs hier de mogelijkheid om de Koning van het bos, de eland, tegen het lijf te lopen.

Midden-Zweden met de regio’s Dalarna en Värmland is de streek van diepe bossen, duizenden meren en bruisende rivieren…Deze provincies zijn erg populair bij Nedelanders. De actieve vakantieganger zit hier goed; kom kanoën op een van de meren of ga “vlotvaren” met je gezin op de Klarälvenrivier. Ook mountain-bikers kunnen hun hart ophalen en ‘s winters is het hier het Walhalla voor langlaufers, je kunt er goed Alpine skiën, en een hondensleetocht en sneeuwscootersafari horen bij een wintersportvakantie in Zweden. Het voordeel van deze regio’s is, dat je er met je eigen auto heen kunt. Oh ja, niet te vergeten natuurlijk; Dalarna, is het mekka voor de Nederlandse schaatser. Qua wildlife is dit niet alleen het gebied van de eland, de bever en de lynx, maar je hebt hier ook de witte eland!! Wisten jullie dat die bestond? Is heel bijzonder.

Verder naar het noordoosten kom je bij de Kust aan de Botnische Golf en de Hoge Kust-streek, ook wel ‘de poort naar Lapland’ genoemd. Een ware trekpleister. Ook hier is de omgeving adembenemend. Hoge bergen met fantastische uitzichten over zee. Hier kun je hiken, bergbeklimmen en mountain biken. De wandelroute van 129 km over de Hogekustleden zoals het pad heet, staat garant voor een intense natuurbeleving. Het spotten van dieren wordt hoe noordelijker je komt in Zweden, steeds spannender. Dit gebied is een van de beste regio’s om bruine beren te spotten. Want hier leeft de dichtste populatie aan bruine beren. Overigens wolven komen hier ook veel voor. De Hoge Kuststreek staat vanwege zijn unieke en landschappelijke uiterlijk en de opvallende rode granieten kliffen en rotsen op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO.

In het noorden ligt het legendarische Zweedse Lapland. Breng een bezoek aan de sami, de oorspronkelijke bevolking van Zweden, maak kennis met hun levensstijl, hun eenzijn met de natuur, de acht seizoenen en het leven als rendierhouder. Wandelen in de wildernis van Zweeds Lapland is sensationeel. Het Sarek national park is het grootste nationale park van Zweden. Het is een verlaten ruig gebied met Alpiene toppen, gletsjerdalen en onstuimige stroomversnellingen. Het Koningspad, Kungsleden, wordt wel een van de mooiste en beste hikingtrails van de wereld genoemd. Ook in de winter is hier absoluut een adrenalinekick te krijgen. Wat dacht je van heli-skiën, sneeuwscooteren, hondensleetochten, ijsklimmen en snowkiten. En, in dit noordelijkste deel van Zweden staat het beroemde originele IJShotel. Zomers gaat de zon niet onder, en ‘s winters danst het magische poollicht boven je hoofd als je geluk hebt.

Lees meer over de Zweedse natuur

Het noorderlicht en Midzomer (Midsommar)

De noordelijke ligging boven de poolcirkel heeft het uiterste noorden van Zweden gezegend met extreme, wereldberoemde lichteffecten, die reizigers van uit de hele wereld aantrekken. Het Noorderlicht, oftewel Aurora Borealis, is een verschijnsel dat het hele jaar door voorkomt, maar vooral in de donkere winter goed te zien is (september - maart). Het noorderlicht komt tot stand doordat elektrisch geladen deeltjes met grote snelheid in het magnetisch veld van de aarde terechtkomen. Het fenomeen is het best te zien in de buurt van de magnetische polen van de aarde, dat is dus vooral in Noord-Zweden, in het gebied rondom de Poolcirkel.

In de zomer geniet het hele gebied ten noorden van de poolcirkel van niet minder dan honderd nachten vol middernachtszon. Je kunt de Middernachtzon in de zomer op de volgende plaatsen 24 uur per dag bewonderen:

Abisko 17 juni - 19 juni
Björkliden 17 juni - 19 juli
Gällivare 4 juni - 12 juli
Jokkmokk 8 juni - 3 juli
Kiruna 31 mei - 11 juli

Naast kerst is Midzomer de belangrijkste feestdag op de kalender van de Zweden. Midzomeravond wordt in Zweden gevierd op de dag die het dichtst bij 21 juni valt. In het hele land wordt dat gevierd dat het de langste dag is, en op sommige plekken in Zweden gaat op die dag de zon zelfs helemaal niet onder. Overal in het land worden meibomen versierd met bladeren en bloemen. Per streek kan de meiboom er anders uitzien, maar in de basis is het altijd een kruisvormige boom met veel groen en versieringen. Geen Zweeds feest zonder veel muziek en liedjes, na een paar keer zing je Små grodorna zo mee! De succesformule van het nooit eindigende lunchfestijn houdt in: bloemen in je haar, dansen rond de meiboom, liedjes zingen en ongezoete kruidendrankjes achterover slaan. En natuurlijk veel lekker eten: ingelegde haring (sill), geserveerd met heerlijke nieuwe aardappelen, bieslook en zure room.

Lees meer over het noorderlicht en Midzomer 

De Zweedse keuken

Try Swedish! De Zweden ontwikkelen zich in razend tempo op culinair gebied en nodigen je daarom uit om het gewoon zelf eens te komen proberen: Try Swedish! Het kan je bijna niet ontgaan zijn: de Zweedse keuken is in! De culinaire onderscheidingen vliegen ons om de oren, talloze kwalitatieve restaurants schieten als paddenstoelen uit de grond en de foodie blogs zijn allemaal lovend.

Waarom is het Zweedse eten & drinken zo populair? Dat is een combinatie van de beste producten uit de Zweedse natuur, zuivere smaken en kwalitatieve ingredienten. De chef-koks in Zweden kunnen niet alleen simpelweg goed koken, maar zijn ook creatief en staan bekend om hun milieu bewuste aanpak. De producten die ze gebruiken komen vaak rechtstreeks uit de rijke Zweedse natuur en zijn met zorg geproduceerd, bereid en geserveerd.

Lekker eten is van oudsher een belangrijk onderdeel van de Zweedse lifestyle. Cantharellen zoeken in het bos, bessen plukken en verse vis, oesters en krab vangen, het hoort er helemaal bij voor de Zweden. Ze staan niet alleen graag zelf in de keuken, maar gaan ook graag uit eten. En dat kan in de diverse (sterren)restaurants in bijvoorbeeld Stockholm en Gotenburg.

En al die liefde voor eten proef je uiteindelijk allemaal terug op je bord! Dus wij kunnen alleen maar beamen: Try Swedish!

Lees meer over de Zweedse keuken 

www.visitsweden.com/zweden  

Share this page