Deense gastronomie

Proef Denemarken

Eierbroodjes van de Limfjord, omeletten à la Funen, koolworstjes uit Zuid-Jutland en vele andere regionale specialiteiten zullen je tong strelen. Veel Deense kro’s en restaurants hebben op hun menukaart een plaats ingeruimd voor regionale en lokale lekkernijen.

Vegetables

Vroeger

In vroeger dagen moesten de Denen eten wat op dat moment land en zee te bieden hadden. Langs de kust betekende dat vis op het dagelijkse menu, terwijl de agrariërs van het binnenland voorname- lijk groenten als kool en – indien voorradig – een stukje varkensvlees op hun bordje kregen.

Men at wat het seizoen te bieden had. In de loop der jaren ontstonden er in de diverse regio’s tal van culinaire specialiteiten. De meeste zijn al lang vergeten; zij verdwenen vooral in de kookpot van de internationale keukens. Daarbij vereisten veel van deze lokale specialiteiten enkele dagen voorbereidingstijd en dat past vandaag de dag bijna niemand meer. Sommige recepten hebben echter het geluk gehad te overleven en worden in diverse restaurants nog geserveerd. Bij een gastronomische reis van oude receptuur door Denemarken hoef je beslist geen honger te lijden.

Mussels

Noord- en West-Jutland

Eén van de heerlijkheden op het menu in het vissersplaatsje Skagen is een gebakken scholletje met een mix van cranberries en kruisbessen. Groenten groeien er nauwelijks in het “strandzand” rond Skagen, vandaar dat men vroeger in deze streken vaak allerlei bessen gebruikte. Brøndum’s Hotel serveert nog een uitstekend “scholletje à la Skagen” met diverse soorten bessen.

Wat verder ‘naar beneden’ langs de kust van West-Jutland komt de paling meer in beeld. Rond de Limfjord staat paling in vele variaties prominent op het menu. Het palingbroodje behoort tot de oudste gerechten van deze regio. Met gehakte uien, peper en zout wordt de paling tot een broodje gerold en dan verwarmd. Het broodje wordt meestal geserveerd met wat aardappels en witte saus. Vooral de Venø Kro in Struer is bekend om dit heerlijke gerecht.

De Sevel Kro is bekend geworden door ølben, een gerecht dat dateert uit de achttiende eeuw. Het staat al vele jaren op de menukaart van de Sevel Kro. Hoofdingrediënt voor ølben zijn spareribs, die 24 uur in de pekel hebben gestaan en daarna worden gekookt in de bouillon met kruiden en andere ingrediënten. De soep moet daarna drie dagen staan. Dan worden de spareribs verwijderd, gebraden en opgediend met kool. Daarbij een biertje en een glaasje aquavit.

Share this page

Waar moet je zijn?

 

- Zoek restaurants in Denemarken

Zoek restaurants in Kopenhagen 

- Culinaire gids van Visit Copenhagen

- Culinaire evenementen

- Culinaire festivals

De Smørrebrød App van VisitDenmark