's Werelds beste restaurant wederom in Kopenhagen

VisitDenmark, de officiële toerismeorganisatie van Denemarken, feliciteert restaurant Noma in Kopenhagen met haar derde achtereenvolgende benoeming tot ’s werelds beste restaurant. De nummer één van de lijst ‘San Pellegrino’s World’s 50 Best Restaurants’ bevestigt hiermee de positie van Kopenhagen als culinaire koploper en gastronomische ‘hot spot’, aldus VisitDenmark. Ook de afgelopen twee jaar kreeg Noma met chef-kok René Redzepi de wereldtitel toebedeeld.
woensdag, mei 2, 2012

Nordisk Mad

Noma is een afkorting van de twee Deense woorden nordisk (nordic) en mad (eten). Het twee Michelin-sterren tellende restaurant, gerund door chef-kok René Redzepi, werd geopend in 2004 en is gevestigd in een oud pakhuis aan de kade van Christianshavn, in het centrum van Kopenhagen. Bij Noma en de New Nordic Cuisine gaat het om eerlijke gastronomie en regionale smaak.

Ook Geranium in Top 50

Restaurant Geranium heeft ook een plekje in de Top 50 weten te bemachtigen. Het restaurant, dat onlangs nog beloond werd met een Michelin-ster, bekleedt de 49e positie. Drijvende kracht achter dit biologische restaurant is chef-kok Rasmus Kofoed, die vorig jaar een gouden medaille won op de Bocuse d'Or, het wereldkampioenschap voor chef-koks.

Meer sterren in Kopenhagen

In heel Kopenhagen gebruiken chef-koks de recepten van aloude Deense gerechten die ze met innovatieve bereidingswijzen aanpassen, met behulp van lokale, seizoensgebonden ingrediënten en door gebruik te maken van de invloed van internationale keukens. Nu, meer dan ooit, bloeit het gastronomisch talent in Kopenhagen.

In 2012 behaalden maar liefst dertien restaurants in Kopenhagen een plekje op de wereldwijde Michelin-lijst van voortreffelijke restaurants, waarbij ze in totaal veertien Michelin-sterren toebedeelt kregen, het hoogste aantal in Scandinavië. Noma staat aan het hoofd van deze groep, met als enige restaurant in Kopenhagen twee Michelin-sterren.

Food festivals voor iedereen

Een geweldige manier om een echte Kopenhaagse eetervaring te beleven, is de stad te bezoeken tijdens het Copenhagen Cooking Festival, dat dit jaar voor de zevende maal georganiseerd wordt en plaats vindt van 24 augustus – 2 september. Met allerlei activiteiten door de hele stad is Copenhagen Cooking één van de belangrijkste slowfoodfestivals van Scandinavië.

In het laatste weekend van het Copenhagen Cooking Festival wordt voor de tweede keer het zogenaamde 'Mad Foodcamp' georganiseerd ('mad' betekent eten in het Deens, maar er wordt ook verwezen naar het Engelse 'mad' als in 'gek'). Het festival vindt plaats op 1 en 2 september op Refshaleø, een 5 hectare groot schiereiland in de haven van Kopenhagen.

Achter het initiatief staan de grondleggers van de New Nordic Cuisine-beweging, René Redzepi (chef-kok Noma) en Claus Meyer (high-profile gastro ondernemer en mede-eigenaar van Noma), die zijn geïnspireerd door het Roskilde Festival, het beroemde muziekfestival in de Deense stad Roskilde even buiten Kopenhagen. Het idee om een 'grass root beweging' te creëren, waar mensen een paar dagen hun liefde voor eten kunnen cultiveren, bleek vorig jaar een doorslaand succes te zijn.

Meer informatie over New Nordic Cuisine: www.visitdenmark.nl/gastronomie

Meer informatie over Restaurant Noma: www.visitdenmark.nl/noma

Meer informatie over (culinair) Kopenhagen: www.visitdenmark.nl/kopenhagen

Noot voor de redactie:

Informatie voor consumenten: VisitDenmark, Postbus 266, NL-2300 AG Leiden, tel. +31 (0)71 5211544 (ma/wo/vr van 09.30-12.00 uur), denemarken@visitdenmark.com, www.visitdenmark.nl

Contactpersoon voor de pers: VisitDenmark, Rebecca Lelivelt, Press & PR Manager, Postbus 266, NL-2300 AG Leiden, Tel. +31(0)71 5233337, E-mail: persdenemarken@visitdenmark.com

Online perskamer:
Meer nieuws, beeldmateriaal, informatie en inspiratie over vakantieland Denemarken via: www.visitdenmark.nl/pers

VisitDenmark is de officiële toerismeorganisatie van Denemarken. De organisatie heeft als taak toeristen en zakenreizigers naar Denemarken te trekken door middel van internationale marketingactiviteiten. Dit gebeurt in samenwerking met de toeristische sector en andere centrale spelers, onder meer door het aangaan van partnerschappen.

Share this page

Noot voor de redactie

Voor publicatie: 
Meer informatie en brochurepakketten over reisbestemming Denemarken bij: VisitDenmark, Postbus 266, NL-2300 AG Leiden, tel. +31 (0)71 5211544 (ma/wo/vr van 09.30-12.00 uur), denemarken@visitdenmark.com,  www.visitdenmark.nl

Koersinformatie

Per 1 januari 2012:

1 DKK = 0,13 EUR
100 DKK = 13,45 EUR

1 EUR = 7,43 DKK
100 EUR = 743,42 DKK