Familie vist in Deense Waddenzee

Nieuwsbrief voor de Pers editie maart-april 2013

Lees hier de voorjaarseditie van de Nieuwsbrief voor de Pers
vrijdag, maart 8, 2013

Inhoud

ALGEMEEN
Toeristisch Denemarken komt met slimme web-app

ETEN & DRINKEN
Opnieuw hoge internationale onderscheiding voor Deense kok

FESTIVALS & EVENEMENTEN
Zevendaagse Vikingmarkt in Ribe
Kopenhagen Marathon op 19 mei

KIND & GEZIN
Kopenhagen wijdt hypermodern Aquarium in: De Blauwe Planeet
Dierentuin Kopenhagen heeft nu een ‘Arctische Ring’
Zeldzame Sumatratijgers in Ree Park Ebeltoft Safari

KUNST & CULTUUR
Combi-ticket voor acht culturele attracties in Kopenhagen
Museum Arken eert Carl-Henning Pedersen, de ‘Deense Chagall’
Pop Art Design in Museum Louisiana
Glyptotek toont opmerkelijke grafvondst
Spectaculaire mystiek in Glasmuseum Ebeltoft

NATUUR & MILIEU
Deens Waddengebied voorgedragen als UNESCO-werelderfgoed

VERVOER & VERBLIJF
Luchtlijn Maastricht-Kopenhagen vanaf 2014
Hotel D’Angleterre heropent in meiALGEMEEN

Toeristisch Denemarken komt met slimme web-app
Toeristen die Denemarken bezoeken kunnen voortaan plezier beleven aan een nieuwe web-app, ontwikkeld voor Dansk Turismefremme, de belangenorganisatie van organisaties en personen die werkzaam zijn in de Deense toerismebranche.
De gratis applicatie is gebaseerd op het Global Positioning System (GPS), dat door middel van satellieten de plaatsbepaling nauwkeurig kan aanduiden. Gebruikers van deze nieuwe app kunnen snel en gemakkelijk alle belangrijke toeristische informatie opvragen van het specifieke gebied in Denemarken waar zij zich op dat moment bevinden, of van een andere Deense regio.
“Toeristen denken niet langs gemeente- of regiogrenzen, maar zien Denemarken als één vakantiebestemming”, zegt de voorzitter van Dansk Turismefremme, Anne-Mette Knattrup. Toeristen kunnen de nieuwe web-app op hun mobiele telefoon of tablet installeren door in hun browser naar www.tourist... te gaan of door een QR-code te scannen bij een VVV-kantoor in Denemarken (Turistkontor). De VVV’s in Denemarken kunnen hun informatie voor de app voortdurend bijwerken en actualiseren. De web-app is beschikbaar in het Deens, Duits en Engels.
Meer informatie: Dansk Turismefremme, Rådhustorvet 4, DK-8900 Randers, T +45 4445 0021, info@danskturismefremme.dk en www.danskturismefremme.dk en www.visitdenmark.nl

ETEN & DRINKEN

Opnieuw hoge internationale onderscheiding voor Deense kok
De 27-jarige Jeppe Foldager uit Kopenhagen behaalde onlangs in de Franse stad Lyon de tweede plaats tijdens de tweejaarlijkse wedstrijd om de Bocuse d’Or. Het evenement wordt gezien als de strijd om het wereldkampioenschap voor topkoks, die dit jaar werd gewonnen door de Franse kok Thibaut Ruggeri. Er hadden zich voor de wedstrijd 24 landen uit vijf continenten gekwalificeerd.
Foldager zette met zijn zilveren plek de Deense traditie voort om in de culinaire wereld op topniveau te blijven. De vorige winnaar van de Bocuse d’Or was eveneens een jonge Deense kok, Rasmus Kofoed. Hij won bij eerdere edities ook al zilver en brons en is daarmee de kok met de meeste onderscheidingen op dit niveau.
Foldager, die binnenkort chefkok wordt van het Kopenhaagse restaurant Alberto K, denkt dat het wereldwijde succes van Deense koks te maken heeft met de bijzonder ambitieuze culinaire cultuur die de laatste jaren in Denemarken - in het bijzonder in en om Kopenhagen - is ontstaan. “Kopenhagen is helemaal gek van eten op niveau. Er is een sterke onderlinge strijd onder de chef-koks. We hebben enthousiaste aanhangers en we beschikken over ervaren mentoren. Er zijn niet veel plaatsen in de wereld waar je zulke goede restaurants hebt”, aldus Foldager, die zich een klassieke meesterkok noemt. “Smaak staat bij mij altijd op de eerste plaats.”
Kopenhagen heeft momenteel twaalf restaurants met één of meer Michelinsterren. Restaurant Noma, in het bezit van twee Michelinsterren, is bovendien driemaal verkozen tot het beste eethuis van de wereld.
Meer informatie over Kopenhagen en culinair Denemarken: www.visitdenmark.nl/kopenhagen  en www.visitdenmark.nl/gastronomie

FESTIVALS & EVENEMENTEN

Zevendaagse Vikingmarkt in Ribe
Dit jaar houdt het Vikingcentrum net buiten het Deense stadje Ribe een internationale Vikingmarkt die zeven dagen duurt, van 29 april tot en met 5 mei a.s. Op het terrein van het Vikingcentrum in het zuidwesten van Jutland, nabij de Deense Wadden, zullen weer vele kraampjes worden opgesteld. Boogschutters en krijgers te paard zullen demonstraties geven, er worden allerhande artikelen vervaardigd volgens oude methoden en er zijn hapjes en drankjes te koop die een relatie hebben met de Vikingperiode. In het Vikingcentrum zijn bovendien replica’s van huizen en gebouwen te bewonderen uit de tijd dat de oude Deense hoofdstad Ribe een belangrijk handelscentrum van de Deense Vikingen was. De markt trekt elk jaar vele tienduizenden belangstellenden.
Meer informatie: Ribe VikingeCenter, Lustrupholm, Lustrupvej 4, DK-6760 Ribe, T +45 7541 1611, rvc@ribevikingecenter.dk en www.ribevikingecenter.dk en www.visitdenmark.nl/kindvriendelijk

Kopenhagen Marathon op 19 mei
Op zondag 19 mei a.s. wordt de 34e editie van de Kopenhagen Marathon gelopen, een wedstrijd die hardlopers uit alle delen van de wereld trekt. Het atletiekfestijn heeft zowel onder deelnemers als toeschouwers een grote naamsbekendheid opgebouwd, omdat het parcours langs bekende en favoriete plekjes in de stad voert. Het enthousiasme van het publiek in de Deense hoofdstad is wijd en zijd bekend en staat hoog aangeschreven bij de atleten. Aanmelding voor het festijn in Kopenhagen dient zo spoedig mogelijk te gebeuren op de site.
Meer informatie: www.copenhagenmarathon.dk en www.visitdenmark.nl/kopenhagen

KIND & GEZIN

Kopenhagen wijdt hypermodern Aquarium in: De Blauwe Planeet
Vrijdag 22 maart a.s. krijgt de Deense hoofdstad Kopenhagen er een attractie van wereldformaat bij: het hypermoderne aquarium Den Blå Planet (De Blauwe Planeet). Het is het grootste aquarium van Scandinavië en is de opvolger van het uit 1939 stammende Danmarks Akvarium in Charlottenlund in het noorden van het eiland Seeland. De nieuwe attractie ligt op een steenworp afstand van de internationale luchthaven Kastrup in de gemeente Taarnby, die behoort tot Groot-Kopenhagen.
Het opmerkelijke gebouw, voornamelijk opgebouwd uit aluminium, heeft de vorm van een reusachtige draaikolk en is ontworpen door het Deense architectenbureau 3XN voor een bedrag van meer dan 630 miljoen DKK (135 miljoen euro). Ruim 20.000 vissen uit alle werelddelen zullen in meer dan vijftig bassins, met het grootste bassin van 7 miljoen liter water, aan het publiek worden getoond. Dat zijn 17.000 meer dan in het oude aquarium in Charlottenlund. In totaal zijn er 450 soorten vissen te bewonderen, waarvan de grootste (haaien) 3 tot 4 meter zijn. Verwacht wordt dat de nieuwe attractie jaarlijks rond de 700.000 bezoekers zal trekken.
Meer informatie: Den Blå Planet, Jakob Fortlingsvej 1, DK-2770 Kastrup, T +45 4422 2244, danmarks@akvarium.dk en www.denblaaplanet.dk en www.visitdenmark.nl

Dierentuin Kopenhagen heeft nu een ‘Arctische Ring’
Zoologisk Have, de dierentuin van Kopenhagen, beschikt sinds kort over een bijzondere afdeling, de ‘Arctische Ring’. Het is een terrein van rond 3.200 m², uitsluitend voor Arctische dieren - ijsberen, Noord-Atlantische vogels en zeehonden. Op dit terrein kunnen bezoekers zowel boven- als ondergronds bijzonder dicht bij de dieren komen en dus ook goed hun gedrag bestuderen.
Het grensverleggende terrein, dat vooral laat zien hoe ijsberen leven, is mogelijk gemaakt dankzij een bijzondere gift van 150 miljoen DKK (bijna 21 miljoen euro) van een fonds dat is gesticht door de Deense redersfamilie McKinney Møller. Spectaculair is een doorzichtige tunnel die de bezoekers dwars door het ijsberenbassin leidt om de dieren van heel dichtbij te kunnen zien zwemmen - de ogen geopend en de poten gebruikend als enorme peddels.
Zoologisk Have, die in de voorstad Frederiksberg is gelegen, heeft al sinds 1860 ijsberen. Momenteel leven er twee ijsberen, maar nu er een veel groter onderkomen is gerealiseerd wil de dierentuin het aantal uitbreiden. Op de speciale site www.denarktiskering.dk zijn o.a. filmpjes van de dieren in hun nieuwe verblijf te bewonderen.
Meer informatie: Zoologisk Have, Roskildevej 32, DK-2000 Frederiksberg, T +45 72 200 200, zoo@zoo.dk en www.zoo.dk en www.visitdenmark.nl/kopenhagen

Zeldzame Sumatratijgers in Ree Park Ebeltoft Safari
Het populaire Ree Park - Ebeltoft Safari in de streek Djursland, aan de oostkust van Jutland, is sinds kort in het bezit van twee zeldzame Sumatratijgers. Na vele jaren op de wachtlijst te hebben gestaan is de wens van het park, dat veel doet om de met uitsterven bedreigde diersoorten te redden, onlangs vervuld. Het dierenpark werkte daartoe samen met een groot aantal instanties. 
De nieuwe bewoners van het park kunnen vanaf de opening van het seizoen - zaterdag 23 maart a.s. - door het publiek worden bewonderd. Het gaat om twee jonge vrouwtjestijgers (zusjes) van anderhalf jaar oud. Ze heten Gemma en Gasha, wegen elk 70-80 kiloen komen uit de dierentuin van Praag. Als ze volwassen zijn kunnen ze een gewicht bereiken van rond de110 kilo. De Sumatratijger is een kleinere ondersoort van de gewone tijger en komt alleen voor op Sumatra.
Meer informatie: Ree Park - Ebeltoft Safari, Stubbe Søvej 15, DK+8400 Ebeltoft, T +45 8633 6150, info@reepark.dk en www.reepark.dk en www.visitdenmark.nl/kindvriendelijk


KUNST & CULTUUR

Combinatieticket voor acht culturele attracties in Kopenhagen
Gedurende de hele maand maart kunnen acht bijzondere culturele attracties in de Deense hoofdstad Kopenhagen worden bezocht voor slechts 80 DKK (ongeveer €10,75). Het betreft een gezamenlijk entreebiljet voor de attracties van Slotsholmen, het eilandje in het centrum van de stad waarop onder andere het parlementsgebouw Christiansborg is gevestigd, bekend van de populaire Deense politieke dramaserie Borgen.
Slotsholmen wordt gezien als het historische hart van Denemarken. Hier woonden ooit de koningen, houdt de regering al meer dan 600 jaar haar zetel en zijn verhoudingsgewijs de meeste musea van het land gevestigd.
De acht attracties die bezocht kunnen worden zijn het Deens Joods Museum, de Koninklijke Stallen, de exposities in de Koninklijke Bibliotheek (bijgenaamd De Zwarte Diamant), de ruïnes onder Christiansborg Slot, het Theatermuseum, het Thorvaldsen Museum (beeldhouwwerken), het Tøjhusmuseum (Arsenaal) en het Rijksarchief. Het speciale entreebiljet geeft bovendien recht op 50% korting op de toegang tot de Koninklijke verblijven in Christiansborg Slot.
Wie als volwassene met het speciale kaartje alle attracties op Slotsholmen bezoekt bespaart 230 DKK (bijna €31). Kinderen hebben in de meeste Deense musea gratis toegang.
Het eilandje Slotsholmen is bereikbaar per bus, metro en boot (‘waterbus’).
Meer informatie: Styrelsen for Slotte & Kulturejendomme, H.C. Andersens Boulevard 2, DK-1553 Kopenhagen V., T +45 3395 4200, slke@slke.dk en www.oplevslotsholmen.dk en www.visitdenmark.nl/kopenhagen

Museum Arken eert Carl-Henning Pedersen, de ‘Deense Chagall’
Het museum voor moderne kunst Arken in Ishøj bij Kopenhagen eert de internationaal bekende Deense kunstenaar Carl-Henning Pedersen, die in 2013 honderd jaar zou zijn geworden. Pedersen, die in 2007 overleed na een lange en succesvolle carrière, werd de Chagall van Scandinavië genoemd. Zijn poëtische, kleur- en fantasierijke kunst maakte hem zeer geliefd bij grote groepen kunstliefhebbers. Pedersen speelde ook een belangrijke rol in de kunstenaarsgroep Cobra, waarvan onder andere Karel Appel en Corneille deel uitmaakten. De expositie in Arken omvat meer dan 200 schilderijen, aquarellen, oliekrijttekeningen, sculpturen, keramische werken en mozaïeken. De expositie is te zien tot en met 11 augustus a.s.
Meer informatie: Museum Arken, Skovvej 100, DK-2635 Ishøj, T 45 4354 0222, reception@arken.dk en www.arken.dk en www.visitdenmark.nl/kopenhagen

Pop Art Design in Museum Louisiana
Het museum voor moderne kunst Louisiana in Humlebæk op het Deense eiland Seeland, ten noorden van Kopenhagen, toont tot en met 9 juni a.s. een opvallend kleurrijke en bonte expositie onder de titel Pop Art Design. Het gaat om 180 werken van internationale iconen op het gebied van kunst en design uit de periode 1955-1972, zoals de kunstenaars Warhol, Rauschenberg, Oldenburg, Hamilton en Lichtenstein en de ontwerpers Eames, Panton, Castiglioni, Nelson en Sottsass.
De tentoonstelling probeert een verklaring te geven voor de bijzondere creatieve processen die in genoemde periode ontstonden, toen de interactie tussen kunst en design tot nieuwe vormen van expressie - Pop Art - leidden.
Tijdens de expositie zijn op een aantal dagen in het museum bijzondere activiteiten, zoals een popmuziekavond en lezingen.
Meer informatie: Museum Louisiana, Gammel Strandvej 13, DK-3050 Humlebæk, T +45 4919 0719, www.louisiana.dk en www.visitdenmark.nl/kopenhagen

Glyptotek toont opmerkelijke grafvondst
De Ny Carlsberg Glyptotek in Kopenhagen toont tot en met 5 mei a.s. een opmerkelijke Deense grafvondst. Het betreft het graf van een Deense vorst uit de ijzertijd (250-400 jaar na Christus), dat in 2007 werd gevonden in het plaatsje Torslunde ten zuidwesten van de Deense hoofdstad.
De vorst, die vrijwel zeker in Romeinse krijgsdienst was, kreeg in zijn graf een groot aantal fraaie Romeinse giften mee, zoals een gouden ring, een bronzen wijnset, spelstukken van glas en fraai versierde Romeinse glazen bekers. De vondst van het graf wordt door archeologen als één van de belangrijkste uit de nieuwere tijd beschouwd. De jongere ijzertijd is in Denemarken een periode die beïnvloed is door de Romeinse cultuur. Dat is te zien aan onder andere kleding, wapens en gebruiksvoorwerpen. Aan de hand van de waardevolle voorwerpen die in het graf in Torslunde werden aangetroffen kan worden aangenomen dat de overledene een zeer belangrijke man was. Uit onderzoek van archeologen is vast komen te staan hoe hij aan zijn eind kwam. Er werd een stervormig gat in het bovenste deel van zijn schedel gevonden - kennelijk veroorzaakt door de punt van een pijl.
Normaliter is de vondst te zien in het kleine Kroppedal Museum bij Kopenhagen. Om de vondst meer bekendheid te geven is besloten het veelbezochte museum Ny Carlsberg Glyptotek in het Kopenhaagse centrum in te schakelen, gesticht door de oprichter van de Carlsberg Brouwerij en ingericht met vooral beeldhouwwerken.
Meer informatie: Ny Carlsberg Glyptotek, Dantes Plads 7, DK-1556 Kopenhagen V., T +45 3341 8141, info@glyptoteket.dk en www.glyptoteket.dk en www.visitdenmark.nl/kopenhagen

Spectaculaire mystiek in Glasmuseum Ebeltoft
Het Glasmuseum in het Deense historische stadje Ebeltoft, in de streek Djursland aan de oostkust van Jutland, toont vanaf 23 maart a.s. onder de naam Ocean een spectaculaire expositie, waarbij twaalf internationale glaskunstenaars zich hebben laten inspireren door de mystiek van de zee.
Eén van de spectaculairste werken op de tentoonstelling zal een installatie zijn van de Italiaanse kunstenares Maria Grazia Rosins, die de hele benedenverdieping van de nieuwe vleugel van het museum zal beslaan. Deze ruimte zal vrijwel helemaal donker zijn, met alleen kleine veelkleurige oplichtende glasobjecten, videoprojecties en geluidseffecten. Eén van de in Ebeltoft exposerende glaskunstenaars is de Nederlandse Janine Schimkat, die een atelier heeft in Amsterdam.
In de loop van de tentoonstelling, te zien tot en met 3 november, staan activiteiten op het programma gepland die een relatie hebben met de ‘zee’ als onderwerp. Zo krijgen bezoekers deze zomer onder andere de gelegenheid om met een snorkelapparaat vanuit het museum de kust bij Ebeltoft te verkennen.
Meer bijzonderheden: Glasmuseet, Strandvejen 8, DK-8400 Ebeltoft, T +45 8634 1799, glasmuseet@glasmuseet.dk en www.glasmuseet.dk en www.visitdenmark.nl

NATUUR & MILIEU

Deens Waddengebied voorgedragen als UNESCO-werelderfgoed
Het Deense Waddengebied is officieel voorgedragen voor opname op de lijst van Werelderfgoed van de UNESCO, de organisatie voor wetenschap en cultuur van de Verenigde Naties. De Deense minister van Cultuur, Marianne Jelved, heeft de voordracht ondertekend en ingestuurd. De aanvraag is ingediend na overleg met Deense instanties op het gebied van natuur en cultuur, de gemeenten die aan de Waddenzee zijn gelegen en de Duitse en Nederlandse autoriteiten. “Het verzoek heeft dus de steun van het gehele gebied van de Waddenzee”, aldus minister Jelved.
“Indien de Waddenzee de goedkeuring krijgt van de UNESCO, ontstaat er een geweldige mogelijkheid om het groene toerisme in het gebied beter te promoten. We zullen dan samen met de betrokken gemeenten en het Waddenzee Nationale Park, het potentieel volledig benutten”, aldus de Deense minister van Milieu, Ida Auken.
De beslissing over de aanvraag van de Deense Waddenzee tot opname op de Werelderfgoedlijst van UNESCO valt in juni 2014.
Meer informatie: Kulturstyrelsen, H.C. Andersens Boulevard 2, DK-1553 Copenhagen V., T +45 3373 3373, post@kulturstyrelsen.dk en www.kulturstyrelsen.dk en www.visitdenmark.nl

VERVOER & VERBLIJF

Luchtlijn Maastricht-Kopenhagen vanaf 2014
Er komt in de zeer nabije toekomst een rechtstreekse vliegverbinding tussen Maastricht en Kopenhagen. Deze zal worden uitgevoerd door de nieuwe Nederlandse luchtvaartmaatschappij Maastricht Airlines. Het is de bedoeling dat de lijn naar en van Kopenhagen in de loop van 2014 wordt gerealiseerd.
De nieuwe maatschappij richt zich zowel op de zakelijke als de toeristische markt. Er wordt gevlogen met vliegtuigen van het type Fokker 50 en Nederlandse bemanningen.
Meer informatie: Maastricht Airlines, T 077-7113737 en www.maastricht-airlines.com en www.visitdenmark.nl/kopenhagen

Hotel D’Angleterre heropent in mei
Het beroemde Kopenhaagse hotel D’Angleterre gaat op 1 mei a.s. weer open na een grondige en langdurige renovatie. Het hotel aan Kongens Nytorv in het hart van de stad, krijgt in zijn nieuwe gedaante 90 kamers, waaronder 29 suites. Alle kamers hebben een grote, zeer luxueuze badruimte en zijn voorzien van de laatste technologische snufjes. Zo kan de temperatuur en de luchtvochtigheid per kamer worden geregeld. Er is een imposante Royal Suite van250 m² met balkon en open haard.
Het legendarische hotel - het was een van de eerste ter wereld met een grote luxe - heeft een uitgebreide spa-afdeling, een overdekt zwembad, fitness-ruimten en een toprestaurant met champagnebar.
D’Angleterre heeft een geschiedenis die teruggaat tot 1755. Het huidige gebouw dateert uit 1875. Er hebben in de loop der jaren vorsten, presidenten, schrijvers, musici en sporthelden gelogeerd. Hans Christian Andersen had er enige tijd een vaste kamer.
Meer informatie: Hotel d’Angleterre, Kongens Nytorv34, DK-1050 Copenhagen K., T +45 3312 0095, info@dangleterre.dk en www.dangleterre.dk en www.visitdenmark.nl/kopenhagen

 

Share this page

Nieuwsbrief

Download als Word

Beeldmateriaal

Web-app
Vikingmarkt Ribe
Waddenzee
Meer in de beeldbank

 

Koersinformatie

Per 1 januari 2013:

1 DKK = 0,13 EUR
100 DKK = 13,54 EUR

1 EUR = 7,43 DKK
100 EUR = 743,42 DKK 
 

Noot voor de redactie

Contactpersoon
Rebecca Lelivelt, Press & PR Manager Nederland, Tel. 071 5233337, E-mail: persdenemarken@visitdenmark.com

Beeldmateriaal
Foto’s, film- en videomateriaal is beschikbaar via de online perskamer of via www.visitdenmark.nl/beeldmateriaal. Lees aub vóór gebruik van beeld de voorwaarden.

Nieuws en inspiratie
Meer nieuws, informatie en inspiratie over reisbestemming Denemarken via de online perskamer: www.visitdenmark.nl/pers

Over VisitDenmark
VisitDenmark, de officiële toerismeorganisatie van Denemarken, promoot het Deense eilandenrijk als vakantie- en zakenreisbestemming. Dit gebeurt via marketingactiviteiten in samenwerking met Deense en internationale partners binnen en buiten de toeristische sector.
Het hoofdkantoor van VisitDenmark is gevestigd in Kopenhagen. Daarnaast zijn er marktkantoren in Noorwegen, Zweden, Duitsland, Groot-Brittannië, Italië, Nederland, Verenigde Staten, Japan en China. Tevens worden er B2B activiteiten uitgevoerd op groeimarkten zoals Rusland, Brazilië en Australië.


 

Beeldmateriaal

Download honderden foto’s en video's direct en in hoge resolutie uit onze beeldbank