North Jutland

Nationaal Park Thy

Het grootste en oudste nationaal park van Denemarken ligt aan de noordwest kust van Jutland. Nationaal Park Thy is meer dan 200 km2 groot en biedt een veelzijdige landschap aan zee. Het grootste gedeelte bestaat uit duinen en zanderig grasland.

Dieren in het wild

In Nationaal Park Thy zit je goed als je dieren in het wild wilt zien, zoals reeën, edelherten en zeldzame vogels als de goudplevier en oeverloper. Ben je een vogelliefhebber, reis dan naar Anger Tange, waar je vele trekvogels zult zien. Als je geluk hebt kun je in de vogelkijkhut in Tved Klitplantage dansende kraanvogels zien!

Culturele ervaringen

De gehele kustlijn is bezaaid met overblijfselen van het grootste bunkernetwerk uit de Tweede Wereldoorlog van Noord-Europa. In het Museum Center Hanstholm kun je meer leren over hoe dit systeem werkte. Het Noordzee Aquarium in Noord-Voropør ontdek je alles over het rijke zeeleven in de Noordzee. In de kleine vissersdorpen Noord-Vorupør en Stenbjerg Landing kun je getuige zijn van vissers die hun boten op het strand slepen na een lange dag op zee. 

Genoeg te beleven

Het hele gebied ligt bezaaid met fiets-en wandelroutes die je langs de beste plekjes van het park voeren. Het is zelfs mogelijk om een paardrijtocht te maken een van de IJslandse paarden die hier leven. Windsurfliefhebbers zijn bij Klitmøller goed op hun plek, deze plaats staat bekend als een van de beste windsurfspots van Europa. Ook aan golfers is gedacht, zij kunnen een balletje slaan op de mooie golfbaan van de Nordvestjysk Golf Club.  

Share this page