Giro-mania in Denemarken

Italiaanse wielerronde start voor het eerst in Scandinavië.
maandag, maart 19, 2012

Van 5 tot en met 7 mei start de wielerronde Giro d’Italia voor de allereerste keer in fietsland Denemarken. VisitDenmark, de officiële toerismeorganisatie van Denemarken, verwacht enkele duizenden bezoekers uit Nederland en België tijdens het mega-evenement waarbij drie dagen geheel op Deens grondgebied wordt gefietst. In de betrokken steden Herning en Horsens zijn begin mei diverse activiteiten in het kader van het wielerspektakel.

Giro-mania met fietswedstrijden voor amateurs, gezinnen en kinderen 

In de betrokken steden Herning en Horsens heerst momenteel al ‘Giromania’ met voorbereidingen van feestjes, versieringen en het op de markt brengen van souvenirs en lekkernijen, veelal in de kleur van de Giro: roze.
Op vrijdag 4 mei worden in Horsens ter gelegenheid van de Italiaanse wielerronde mountainbikewedstrijden gehouden met drie verschillende routes: Marathon Escape (85 km), Urban Escape (35 km) en Kids/Beginners Escape. Omdat ze beginnen bij de voormalige staatsgevangenis staat het evenement te boek als ‘MTB Prison Break’.
Op zaterdag 5 mei worden in en om Herning mini-Giro’s gehouden: ‘Giro d’Italia – Cycling For All’. Deze amateurwedstrijden vinden plaats op gedeelten van wegen die ook worden benut tijdens de ‘echte’ Giro d’Italia. De Family Route volgt dezelfde route in Herning als de tijdritten van de professionals op zaterdag. Alle routes starten en finishen op dezelfde locatie als de Giro d’Italia.
Op zondag 6 mei is er in Horsens een amateurrace ‘Giro in Horsens’. De wedstrijd bestaat uit verschillende routes, variërend van 15 tot 155 kilometer. Alle routes starten op de Strandpromenade in Horsens met uitzicht op de Horsens Fjord.

Start Giro d’Italia in Deense steden Herning en Horsens

Op vrijdag 4 mei is de officiële ploegenpresentatie in het centrum van Herning.
De eerste twee dagen van de Giro d’Italia zijn zowel start als finish in de stad Herning, de geboorteplaats van wieleridool Bjarne Riis, de enige Deen die ooit de Tour de France won. De proloog op 5 mei is een tijdrit van 8,7 kilometer in Herning. De eerste etappe op 6 mei is een rit van circa 200 kilometer en omvat een tocht door het grote vakantiehuizengebied langs de Deense westkust.
De tweede etappe op 7 mei heeft start en finish in de Deense stad Horsens, aan de gelijknamige fjord aan de oostkust van Jutland. Tijdens deze tweede etappe worden ook de twee hoogste punten van Denemarken aangedaan.
Na een rustdag op de vierde dag gaat de Giro dan verder op Italiaanse bodem.

Meivakantie in Midden-Jutland

De Giro d’Italia vindt plaats in de Nederlandse meivakantie. Het gebied waar de wielerronde wordt verreden is Midden-Jutland. De regio is goed bereikbaar en ligt op circa 750 kilometer van Utrecht. Het landschap is voornamelijk licht glooiend en bevat de hoogste punten van Denemarken: Ejer Bavnehøj en Yding Skovhøj (beide circa 170 meter).
Textielstad Herning heeft verschillende kunstmusea, Horsens staat bekend als evenementenstad, onder meer vanwege het jaarlijkse Middeleeuwenfestival eind augustus. De steden Herning en Horsens liggen op een afstand van zo’n 70 kilometer van elkaar. Tussen beide steden ligt het Merenhoogland van Denemarken, dat met bossen, meren en Himmelbjerget (‘de Hemelberg’) volop mogelijkheden biedt om te fietsen, wandelen, kanoën en sportvissen.
De internationale luchthaven van Billund en het ernaast gelegen familiepark LEGOLAND® zijn per auto vanaf Herning en Horsens in circa een uur te bereiken.

Fietsland Denemarken 

Denemarken rekent er op dat de start van de Giro d’Italia het land internationaal een nog betere naam als fietsland zal geven. VisitDenmark, de officiële toerisme-organisatie van Denemarken, verwacht tussen de vier- en vijfduizend bezoekers uit Nederland en België.
Vorig jaar werden in de Deense hoofdstad Kopenhagen al de Wereldkampioen-schappen Wielrennen op de Weg gehouden. Het evenement in september trok vele bezoekers uit binnen- en buitenland.
Hoofdstad Kopenhagen is als eerste stad ter wereld door de internationale wielerunie UCI verkozen tot ‘Bike City’ en wil in 2025 Fietshoofdstad van de wereld worden.
Denemarken telt zo’n 12.000 kilometer aan bewegwijzerde fietsroutes. De elf nationale routes gaan door de gevarieerde natuur met heuvels, bossen, meren, fjorden, kliffen en stranden. Ook zijn er enkele internationale fietsroutes.

Meer informatie: www.girostart2012.com en www.visitdenmark.nl/giro 

Noot voor de redactie:

Informatie voor consumenten: VisitDenmark, Postbus 266, NL-2300 AG Leiden, tel. +31 (0)71 5211544 (ma/wo/vr van 09.30-12.00 uur), denemarken@visitdenmark.comwww.visitdenmark.nl

Contactpersoon voor de pers: VisitDenmark, Rebecca Lelivelt, Press & PR Manager, Postbus 266, NL-2300 AG Leiden, Tel. +31(0)71 5233337, E-mail: persdenemarken@visitdenmark.com

Online perskamer:
Meer nieuws, beeldmateriaal, informatie en inspiratie over vakantieland Denemarken via: www.visitdenmark.nl/pers

VisitDenmark is de officiële toerismeorganisatie van Denemarken. De organisatie heeft als taak toeristen en zakenreizigers naar Denemarken te trekken door middel van internationale marketingactiviteiten. Dit gebeurt in samenwerking met de toeristische sector en andere centrale spelers, onder meer door het aangaan van partnerschappen.

Share this page

Noot voor de redactie

Voor publicatie: 
Meer informatie en brochurepakketten over reisbestemming Denemarken bij: VisitDenmark, Postbus 266, NL-2300 AG Leiden, tel. +31 (0)71 5211544 (ma/wo/vr van 09.30-12.00 uur), denemarken@visitdenmark.com,  www.visitdenmark.nl

Koersinformatie

Per 1 januari 2012:

1 DKK = 0,13 EUR
100 DKK = 13,45 EUR

1 EUR = 7,43 DKK
100 EUR = 743,42 DKK