Verder naar inhoud

Maak het hygge tijdens een herfstvakantie in Denemarken

Foto: Daniel Rasmussen - Copenhagen Media Center

Het wordt kouder, de dagen korter. Waarom zou je de moeite nemen om naar Denemarken te gaan als de ‘r’ weer in de maand is? We verklappen een geheim: de herfst is het seizoen bij uitstek waarin je het belangrijkste ingrediënt van onze wereldberoemde lifestyle kunt beleven: hygge!

Waarom Denemarken in de herfst?

Het weer in Denemarken in de herfst is mild genoeg om lekker buiten te zijn; er hangt een heerlijke frisheid in de lucht. De bomen kleuren de stad in alle tinten misschien nog wel mooier dan je had gedacht! 

Stevig eten om blij van te worden, volop vakantie activiteiten om de geest te stimuleren en een bijna betoverende natuur om je zintuigen te prikkelen. Daarom houden we zo van deze tijd van het jaar. Ohja, en hadden we de hygge al genoemd? 

Hier vind je onze tips voor een onvergetelijke herfstvakantie in Denemarken.

Ga naar buiten!

De herfst biedt een schat aan buitenactiviteiten die heel geschikt zijn om de laatste vleugjes zomer op te snuiven tijdens je vakantie.

 

Vliegerfestival en Waddeneilanden

Een van onze best bewaarde geheimen. Het Vliegerfestival (Rømø Kite Festival) op het strand van Lakolk aan de zuidwestkust van Jutland. Het is werkelijk een spectaculair gezicht als duizenden vliegers in alle soorten, vormen, kleuren en maten door de lucht dansen. Zoiets simpels, maar zo fantasierijk en mooi. Het festival wordt gehouden op Rømø, een van de Deense Waddeneilanden die een aanrader zijn op zichzelf, ook voor een herfstvakantie. Heerlijk uitwaaien in alle rust aan zee en het aangrenzende Nationaal Park de Waddenzee verkennen... 

 

Surfen in ‘Cold Hawaii’

Surfen is misschien niet meteen het eerste waar je aan denkt als je Denemarken zegt. Houd je van surfen? Dan is het najaar (evenals de winter) dé tijd om naar Klitmøller te gaan voor een surfvakantie, aan de noordwestkust van Jutland. Niet voor niets staat de plek onder surfers wereldwijd bekend als Cold Hawaii en de beste surfspots van Cold Hawaii? Die vertelt onze local - en surfkampioene - in haar surftips.

 

Eten van wereldklasse in Aarhus

Wie in is voor een all-round eersteklas culturele ervaring, mag het meerdaagse Aarhus Food Festival niet missen. In september zet dit event deze tweede stad van Denemarken (stedentrip aanrader, waar je rechtstreeks vanaf Schiphol naartoe kunt vliegen!) geheel in het teken van - heerlijk - eten. Met jaarlijks 30.000 bezoekers is het Food Festival een van de grootste culinaire evenementen van Scandinavië en grootste food event van Denemarken dat het hart van menig foodie (en gewone food lovers) sneller laat kloppen.

Het festival focust op alle aspecten van de Scandinavische eetcultuur, van zeewier-safari tot worsten maken en kool-workshops, tot gastronomische picknicks langs de kust. Hier ontmoet je een paar van de meest invloedrijke Scandinavische fokkers, chefs en gekke, rare voedingswetenschappers die over eten vertellen. Als dit is waar je van houdt en laten we eerlijk zijn, wie houdt er niet van lekker eten, is dit een heerlijk event om gelijk de hygge tussen de locals te ervaren. Aarhus (Århus op zijn Deens) is bovendien al eens verkozen tot Culturele Hoofdstad van Europa en biedt nog veel meer leuks voor je herfstvakantie, onze Aarhus tips

 

Foto: Mette Johnsen
Aarhus Festival
Foto: Martin Dam Kristensen/Aarhus Festuge

Herfstcultuur in Kopenhagen

In Kopenhagen, de sprankelende hoofdstad van Denemarken, valt er heel het jaar door veel te beleven. Plan je hier een herfstvakantie? Dan zijn deze tips speciaal voor dit seizoen een aanrader: 

De rijke historie van Kopenhagen wordt ieder jaar in de stad gevierd tijdens het Golden Days Festival. In september openen diverse instellingen op verschillende locaties hun deuren met als doel kennis, geschiedenis en cultuur delen. Fascinerende, meeslepende ervaringen en een perfecte manier om onze hoofdstad te leren kennen.

En wil je in oktober naar Kopenhagen? Dan is het jaarlijks gevierde Kulturnatten ('de culturele avond') een happening om bij te zijn! Heel de stad (en van ver daarbuiten) loopt uit om de mooiste culturele highlights in de stad te bezoeken, waar speciale events worden gehouden en toegang wordt gegeven tot plekken waar de deuren voor het publiek normaal gesloten blijven. Zowel voor volwassenen als kinderen zijn er volop belevenissen om bij te wonen. Ook de sfeer in de stad is bijzonder tijdens de Kulturnatten avond!

Foto:Daniel Rasmussen - Copenhagen Media Center

Herfstvakantie tip voor iedereen: HALLOWEEN

Oktober in Denemarken betekent Halloween - en dikke pret. Gekke kostuums, pompoenen, spookkastelen en lichtshows. Als we het doen, dan doen we het goed!

 

Spanning in Tivoli

Middenin hartje Kopenhagen gaat het iconische pretpark Tivoli iedere herfst op in het Halloween thema. Spinnen, vogelverschrikkers, magische wezens, pompoenengalore en duizenden lampjes brengen je voor even in een andere wereld. ’s Avonds genieten van een wervelende show van muziek, licht, rook, vuur en lasers boven het Tivoli-meer. Tussen het griezelen door kun je natuurlijk gewoon in alle attracties. Was jij het die daar even een gil slaakte? 

 

Brick or treat in LEGOLAND®

LEGOLAND® ondergaat een heuse transformatie voor Halloween. Een must tijdens iedere herfstvakantie! In de herfst kun je een tour doen met de grappige naam ‘Brick or Treat’. Onderweg kom je een boel enge Halloween-wezens tegen. Bijzonder is de gigantische pompoen van meer dan 100.000 LEGO®-stenen. Mooi detail: je kunt er ook echt in kruipen. Met speciaal verruimde openingstijden is het een unieke Halloween-ervaring van het beroemdste speelgoed van Denemarken. 

Tip voor overnachten rondom LEGOLAND®: e
r zijn maar weinig hotels die zo veel details hebben als Hotel LEGOLAND® in Billund. Van Piratenkamers met slingerde apen tot Adventure kamers met vliegende papegaaien. Iedere kamer is kindvriendelijk, gedecoreerd met LEGO® bouwwerken en beschikt natuurlijk over voldoende LEGO®. De kids kijken hun ogen uit. Na een dagje LEGOLAND® vind je ’s avonds LEGO® frietjes bij het buffet. En verblijf je in dit hotel? Dan maak je gebruik van de eigen ingang tot het pretpark, zodat je de wachtrijen ontloopt. Ideaal! 

 

Spookkastelen

Denemarken is een oud land - er zijn heel veel enge spookkastelen. En bestaat er een betere tijd om op spokenjacht te gaan dan tijdens Halloween? 

 

Wil je nog meer griezelen?

Heb je de smaak te pakken en griezel je er graag helemaal op los? Deze heerlijke herfst activiteiten kun je je jaarrond doen, maar stiekem zijn ze extra leuk in de dagen dat het al wat guurder is en eerder donker wordt.

Foto:Martin Heiberg - Copenhagen Media Center

Aftellen naar Kerst

Oké, we weten dat het een beetje aan de vroege kant is om in de herfst over Kerst te beginnen. Toch gaat het in Denemarken bij de meeste Denen in het late najaar al kriebelen - en de kerstverlichting? Die gaat vanaf begin november al aan, ter voorbereiding op de feestdagen in Denemarken. Een heerlijke tijd om alvast wat hygge mee te maken! 

Zo zijn er vanaf november volop kerstevenementen en -activiteiten om volop van te genieten en ook de meeste kerstmarkten starten midden november. 

Besluit je later in het jaar (nog eens) te komen kijken? Dan vertellen we je graag alvast onze wintervakantie tips in Denemarken.

 

Christmas market at Højbro Plads, Copenhagen

Foto:© Rolands Varsbergs

Share your wonders: