Proef Denemarken

Eierbroodjes van de Limfjord, omeletten à la Funen, koolworstjes uit Zuid-Jutland en vele andere regionale specialiteiten zullen je tong strelen. Veel Deense kro’s en restaurants hebben op hun menukaart een plaats ingeruimd voor regionale en lokale lekkernijen, die zelfs in vroegere tijden al gegeten werden.

Traditionele Deense gerechten

Vroeger leefden de mensen van het voedsel dat op dat moment in de omgeving beschikbaar was. Varkensvlees, groenten en vis waren dagelijkse kost voor de mensen die destijds leefden. De meest producten werden gepekeld, gerookt of gekookt. Veel van de hedendaagse Deense chefs zijn terug gegaan naar hun wortels, door gebruik te maken van een combinatie van oude technieken en nieuwe methodes. Hieruit is de populaire New Nordic Kitchen geboren.   

Proeverij door Denemarken

Waarom niet een gastronomische reis maken door Denemarken, waarbij je een proeverij doet van traditionele Deense gerechten? Niet alleen is het een geweldige manier om je maag te vullen, je zult ook een hoop leren over de Deense cultuur en geschiedenis. Bovendien ontmoet je talloze Denen tijdens je tour. Geniet van een heerlijke schol uit Skagen in Noord Jutland of proef een zure haring op het eiland Møn. Elke Deense regio heeft zijn eigen specialiteit. Lees verder voor enkele hoogtepunten. 

Noord- en West-Jutland

Het kleine vissersdorp Skagen in Noord-Jutland is de plek om een gebakken scholletje met een mix van cranberries en kruisbessen te proberen in Brøndum's Hotel. Het stadje ligt in een prachtig kustgebied waar veel vis zwemt, het landschap is echter erg zanderig, waardoor landbouw erg moeilijk is. Wel vind je hier veel veenbessen, rode bosbessen en frambozen, waardoor je deze producten ook zeker in de restaurants tegenkomt. 

Wat verder ‘naar beneden’ langs de kust van West-Jutland komt de paling meer in beeld. Rond de Limfjord staat paling in vele variaties prominent op het menu. Het palingbroodje behoort tot de oudste gerechten van deze regio. Met gehakte uien, peper en zout wordt de paling tot een broodje gerold en dan verwarmd. Het broodje wordt meestal geserveerd met wat aardappels en witte saus. Vooral de Venø Kro in Struer is bekend om dit heerlijke gerecht. 

De Sevel Kro is bekend geworden door ølben, een gerecht dat dateert uit de 18e eeuw. Het staat al vele jaren op de menukaart van de Sevel Kro. Hoofdingrediënt voor ølben zijn spareribs, die 24 uur in de pekel hebben gestaan en daarna worden gekookt in de bouillon met kruiden en andere ingrediënten. De soep moet daarna drie dagen staan. Dan worden de spareribs verwijderd, gebraden en opgediend met kool. Daarbij een biertje en een glaasje aquavit.

Zuid-Jutland  

In de negentiende eeuw voeren er boten met goederen over de Gudenå van het ene naar het andere dorp. Het betekende hard werken voor de schippers, die hun grote honger stilden in de herbergen langs de rivier. Daar stond altijd een flinke pot eten op het vuur. Dit gerecht heette pramdragergryde en bestond uit grote stukken vlees, grof gesneden groenten en wat gerookt varkensvlees. 

BargeSolæg (zon-eieren) is een ander oud gerecht uit Zuid-Jutland. De eieren worden meer dan een half uur gekookt met de bruine schillen van een ui. Daarna worden ze meer dan drie weken in zout water gezet. Voordat ze worden gegeten, wordt vanzelfsprekend de eierschaal verwijderd. Het ei wordt dan in tweeën gesneden en de dooier wordt zorgvuldig verwijderd. In het gat dat ontstaat komt wat tabasco, olie, azijn en mosterd, waarna de dooier wordt teruggebracht in het dooiergat. Deze smakelijke eieren worden hoofdzakelijk geserveerd bij een glas bier. Buchs Vinstue (Buch’s wijnbar) in Haderslev serveert deze solæg het hele jaar door.

Sakkuk is een soort pudding, geserveerd met gezouten lamsvlees, varkensfilet, mosterd en stroop. Sakkuk werd oorspronkelijk veel geserveerd op bruiloften, tegenwoordig kun je het gerecht op verschillende plekken op het eiland Fanø bestellen, zoals Café Nannas Stue (de woonkamer van Nana) in Sønderho. Daar wordt het volgens de traditie geserveerd in combinatie met een glas speciaal bier en aquavit. 

Funen 

Op Funen ruikt het al vele decennia naar omeletten. De omelet is dan ook een oude specialiteit van Funen; ze staat al sinds 1860 op het menu van Restaurant Carlslund in Odense. Volgens de traditie wordt de omelet geserveerd met gebraden varkensvlees, mosterd en brood. 

Het eiland Ærø is bekend vanwege de pannenkoeken, die ruim één centimeter dik zijn. Dank zij wat gist wordt deze dikte verkregen. Tijdens de diverse zomerfestivals op Ærø worden er heel wat van deze pannenkoeken verorberd. De pannenkoeken worden veelal besmeerd met honing en appelmoes. 

Seeland 

De specialiteit van Møn is bideslid. Een regionaal gerecht, waarvan de oorsprong eeuwen teruggaat. Het bestaat uit haring, die enkele dagen in de pekel heeft gestaan. De haring wordt gegeten met brood, dat besmeerd is met vet. Op deze authentieke manier wordt het nog geserveerd in Restaurant Kaj Kok. 

Kopenhagen 

Het wereldberoemde smørrebrød, rijk belegd roggenbrood werd rond 1800 erg populair in Kopenhagen.  Een geweldige plek om van moderne versies van dit gerecht te genieten is Ida Davidsen, waar je kunt kiezen uit 240 verschillende soorten versies van smørrebrød. 

Bornholm 

Bornholm en haring horen bij elkaar. Iedereen, die Bornholm een beetje kent, weet dat. Gerookte haring op brood met bieslook en een rauwe eierdooier. Gebakken haring behoort tevens tot de tradities van Bornholm. Haring, die enige tijd in pekel heeft gelegen en daarna door de bloem is gehaald en vervolgens in varkensvet wordt gebakken. Een ander bekend gerecht op Bornholm is gudhjemmadyppa: saus met spek en kabeljauw. Restaurant Bokulhus is gespecialiseerd in deze oude eilandgerechten. 

Share this page