Prehistorisch Denemarken

Prehistorisch Denemarken

Van fascinerend houtsnijwerk tot volledig bewaard gebleven prehistorische lijken - de oude oorsprong van Denemarken is terug te zien op vele plaatsen in Denemarken.

Eerste bewoners van Denemarken

Al voor het Vikingtijdperk woonden er al mensen in Denemarken. In het Nationaal Museum (Nationalmuseet) in Kopenhagen kun je de prehistorische oorsprong van het land ontdekken. Wees getuige van archeologische vondsten die terug gaan tot in het Paleolithicum. In diverse regionale musea in Denemarken kun je ook vele prehistorische vondsten bekijken.

De Tollund Man

In de jaren 1950 ontdekte de lokale bevolking in de buurt van Silkeborg iets vreemds in het nabijgelegen moeras. Het was een lichaam met touw gewikkeld om zijn nek. Dit bleek het beste bewaard gebleven prehistorische lichaam ter wereld. Het gezicht van de man is zo goed bewaard gebleven dat je de rimpels op zijn voorhoofd nog kunt zien. De Tollund Man, die waarschijnlijk gedood werd als offer voor de goden kun je bekijken in het Silkeborg Museum.

Levende Deense geschiedenis

In Denemarken zijn veel openluchtmusea, gereconstrueerde dorpen en interactieve exposities waar je de Deense geschiedenis zelf kunt ervaren. Het Stenen Tijdperk Centrum (Stenaldercentret) in Ertebølle beschikt over een nagebouwd dorp uit dit deel van de geschiedenis. 10.000 jaar historie komt  tot leven in het Sagnlandet Kamp (Lejre). Hier kun je picknicken tussen de gereconstrueerde huizen uit de steen, ijzer-en bronstijd deelnemen aan historische activiteiten. Op Hjemsted Oldtidspark, een dorp uit de ijzertijd, kun je meer te weten komen over het dagelijks leven van de prehistorische bewoners van Denemarken.

De stenen beelden van Bornholm

Bornholm is de plek in Denemarken waar de meeste stenen beelden uit de Bronstijd zijn gevonden en bewaard. Je kunt hier fascinerende beelden van schepen, wielen en mensen over het hele eiland bekijken en meer over hen te weten komen in het Bornholm Museum in Rønne.

Share this page