Kerstmis in Tivoli

Tivoli, het sfeervolle familiepark in het centrum van Kopenhagen opent vanaf 15 november weer haar deuren voor de jaarlijkse grote en sprookjesachtige kerstmarkt. Net als vorig jaar wordt er een Russisch tintje aan gegeven met onder andere een Tivoli-versie van de Basiliuskathedraal in Moskou. Het hele park is sfeervol verlicht en versierd, alle attracties zijn open en er zijn tientallen kraampjes met Deense kerstdecoraties en -lekkernijen. Van 26-30 december wordt het seizoen traditiegetrouw afgesloten met een grote vuurwerkshow.

Voor de achttiende keer zal het recreatiepark Tivoli in Kopenhagen medio november haar deuren openen om bezoekers in kerstsfeer te brengen. Net als vorig jaar, toen 900.000 mensen in november en december de grote kerstmarkt bezochten, geeft het park er een Russisch tintje aan met een eigen versie van de Basiliuskathedraal in Moskou met een 21 meter hoge toren en gestreepte uivormige koepels.

Balletvoorstelling De Notenkraker

In de aanloop naar kerst biedt Tivoli ook een serie voorstellingen van het beroemde ballet De Notenkraker met muziek van de Russische componist Peter Ilitsj Tsjajkowski. De choreografie van de voorstellingenreeks is van Peter Bo Bendixen, verbonden aan het Koninklijk Deens Ballet in Kopenhagen. De kostuums en de rekwisieten voor de reeks zijn ontworpen door de Deense vorstin Margrethe II, die al meer dan twintig jaar kleding en attributen voor toneel en ballet ontwerpt.
Voor het ballet zijn dansers van het bekende pantomimetheater van Tivoli uitgenodigd, aangevuld met dansers en danseressen uit alle delen van de wereld. 

Maak een ritje in de arreslee

Naast de Russische stad van 2000 m² is er volop aandacht voor de typisch Deense kerstsfeer (Julehygge) met kerstbomen, kraampjes, lekkernijen, gløgg, designdecoraties en duizenden lichtjes. Ontmoet de Kerstman rondom het Pantomime Theater en maak een tochtje in zijn slee met rendieren. Bewonder ook de zogenaamde Julenisser, de kabouters die in Denemarken de kerstman helpen.

Vuurwerkfestival

Het vuurwerkfestival in Tivoli is grootser dan ooit. Tivoli start hiermee het aftellen tot het nieuwe jaar. Gunnar B. Knudsen is verantwoordelijk voor het vuurwerk. In het verleden verzorgde hij het feestvuurwerk voor de Deense Prins Henrik en won hij een gouden medaille op een vuurwerkwedstrijd in België.

Aantal leuke weetjes over ‘Kerst in Tivoli'

-De grootste kunstkerstboom van Denemarken, van 12 meter hoog, is te bewonderen op de Russische kathedraal
-1000 kerstbomen en drie kilometer aan kersttakken zorgen voor een geur van naaldbos 
-50 kraampjes met Deense lekkernijen, designdecoraties en andere kerstartikelen 
-9.730 liter gløgg (Deense gluhwein) op 32 pallets arriveert vóór de kerstopening in Tivoli
-161.350 æbleskiver (soort poffertjes, Deense kerstlekkerij) werden er vorig jaar verkocht tijdens de kerstmarkt in Tivoli
-de wilgen in het park worden voorzien van 100.000 lichtjes
-de kerstbomen in het park worden voorzien van 102.350 lichtjes
-de kersttakken worden voorzien van 30.000 lichtjes en 35.000 kerstballen
-5 echte rendieren zijn te bekijken bij het Pantomime Theater
-Tivoli fanfare-optocht op woensdag en zaterdag

Share this page